Suosikit

Lappeenrannan kulttuurin unelmavuoden kevään ja alkukesän kulttuuritupsahdukset alkavat

JULKAISTU 3.4.2024, 16.35

Uutiskuvat 2023/Nimetön malli (17).png

Lappeenrannan kulttuurin unelmavuosi tuottaa kaupunkilaisille avoimia ja ilmaisia kulttuurisisältöjä. Nämä valitut kulttuurisisällöt on nimetty kulttuuritupsahduksiksi, ja Unelmavuoden 2024 kunniaksi niitä voi kokea vuoden aikana ympäri Lappeenrantaa.

Kulttuuritupsahdusten toisessa haussa hakemuksia saatiin kaikkiaan 41. Hakemuksia arvioitaessa kiinnitettiin huomiota sisällön soveltuvuuteen, kiinnostavuuteen, toteutuksen edellytyksiin, olemassa oleviin toteuttajan referensseihin sekä ammattimaisuuteen. Lisäksi valintoja tehtäessä huomiotiin taiteen lajien ja kohderyhmien moninaisuus sekä toteutusten sijoittuminen eri puolille kaupunkia. Valinnan ehtoina oli myös maksuttomuus kävijälle ja turvallisemman tilan periaatteiden noudattaminen.

Kulttuuritupsahduksia valittiin keväälle ja alkukesälle yhteensä 10 kappaletta.

Työpajoja, tanssia, sirkusta, musisointia ja elämyksiä kaikille ympäri kaupunkia

Tupsahdukset alkavat Hyvän mielen löytöretkiä -musiikki- ja draamatyöpajoista. Työpajoissa etsitään ja ihmetellään uusia polkuja omaan ilmaisuun, käyttäen pitkospuina eri taidemuotoja. Oman "äänen" löytäminen, mielikuvien ja ajatusten sanoittaminen sekä luovan ja turvallisen tilan kokeminen ja jakaminen toisten kanssa jokaisen ainutlaatuisuutta kunnioittaen on jutun juoni. Työpajoja järjestetään 3.4., 10.4., 24.4. ja 2.5. klo 14–15.30 Heikintalolla. Lisäksi 2. toukokuuta klo 18–20 on luvassa Hyvän päivän illan festarit.

Yhteisötalolla järjestetään Keväinen taidehetki ja tutustutaan pesutekniikkaan 26.4. klo 15–18.30. Työpajan alussa herätellään sisäistä kevättä lähiluonnossa liikkuen ja annetaan helppojen harjoitusten inspiroida ja elävöittää mielikuvitusta. Keväiset kokemukset muuntuvat sitten taiteen muotoon kiinnostavaan ja yllätykselliseen pesutekniikkaan tutustuen. Pesutekniikassa yhdistellään guassi- ja mustekerroksia niitä välillä pois pesten. Työpaja on suunnattu nuorille ja aikuisille. Aiempaa kokemusta tai taiteellista osaamista ei tarvita.

Laulu- ja soitinyhtye KMMK viihdyttää IsoKristiinassa Unelmakulmassa 27.4. neljän KrisseKeikan ajan klo 12, 13, 15 ja 16. KMMK esittää tuttuja ja tuntemattomia kappaleita. Kantaesityksenä kuullaan entisten nuorten kaihoisa oodi 90-luvun Krisselle, eli kauppakeskus IsoKristiinalle.

Teatteri KESY:n laulava kaupunkikierros 4.5. klo 13 alkaen esittää koosteen Lappeenranta-aiheisia musiikkikappaleita teatteriesityksistä tutun kuoron tulkitsemana. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan joukkoliikenteen kanssa. Kymmenhenkinen kuoro liikkuu yhden keväisen päivän aikana tapahtumaa varten varatulla Jouko-bussilla, johon mahtuu rajoitettu määrä yleisöä. Bussi pysähtyy eri puolilla kaupunkia ja esittää kyseiseen kaupunginosaan liittyvän kappaleen bussipysäkillä tai sen välittömässä läheisyydessä. Kaikki halukkaat voivat tulla nauttimaan esityksestä ennakkoon ilmoitetuilla, esteettömillä pysähdyspaikoilla. Kappaleet ruotivat rakkaudella kaupunkilaisten elämänmenoa huumoria unohtamatta. Esiintymispaikat ovat Kauppatori, LUT-yliopisto, Kourulan liikekeskus, Etelä-Karjalan keskussairaala, ravintola Carlos Karhuvuori ja Marian aukio.

Taidekollektiivi Mistuura tuo IsoKristiinan Unelmakulmaan 20.–21.5. klo 12–20 “Kuvallista tunteesi – Mental Health Art Week“ osallistavan taidetilan. Osallistavassa pop-up -taidetilassa etsitään omia ääriviivoja ja puretaan ajatuksia kuviksi. Teosten tekemiseen voi osallistua omatoimisesti, ohjattuna tai katselijana. Tilaan voi tulla myös vain pysähtymään.

Katusirkus ja avoimet sirkustyöpajat valloittavat kaupungin 25.–26.5. Kaupunkilaisille tarjotaan avoimia katusirkusesityksiä ja sirkustyöpajoja. Katusirkusesitys on vauhdikas ja värikäs sirkuskokonaisuus, jossa nähdään jongleerausta, diaboloa, vanne- ja poinumeroita, yksipyöräisiä sekä pari- ja ryhmäakrobatianumeroita. Esityksen jälkeen kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan avoimeen sirkustyöpajaan ja testaamaan sirkusvälineitä ammattitaitoisten sirkusohjaajien opastuksella. Ohjaajilla on kokemusta myös erityislasten ja perheiden ohjauksesta. Osallistuminen tapahtuu matalla kynnyksellä ja tarjoaa jokaiselle jotakin.

Lappeen Marian kirkossa kuullaan 26.5. klo 15 alkaen tunnin mittainen Send Me An Angel -konsertti. Konsertti tarjoaa rock- ja elokuvamusiikin klassikoita sahalla ja uruilla soitettuna. Kahden dramatiikkaan taipuvaisen soittimen, sahan ja urkujen, yhdistelmänä kuullaan musiikkia muun muassa Queenilta, Scorpionsilta, Europelta, Iron Maidenilta ja elokuvamusiikkia esimerkiksi elokuvista Breakfast at Tiffany’s ja Phantom of the Opera. Sahansoitosta vastaa kaksinkertainen sahansoiton suomenmestari ja näyttelijä Volter Putro. Urkuja soittaa musiikin multisuhari ja kanttori Heidi Harju.

31.5. IsoKristiinan Unelmakulmassa nähdään klo 14 ja 15 Sirkus Kumiankka – Tremolo -esitykset. Sirkus Kumiankka – Tremolo on kahden miehen, Aaro Kontion ja Henri Vahvasen, sirkusteos, joka käsittelee kontrastia, tempoa ja yhteistyötä. Se on abstrakti tarina jonglööristä ja sirkusrumpalista. Aaro Kontion esinemanipulaatio yhdistyy Henri Vahvasen monipuolisiin rytmeihin ja perkussioihin. Tätä mukaansatempaava, hyväntuulista ja rytmikästä elämystä kokiessaan on vankkahermoisenkin vaikea pysyä paikoillaan!

Kuutinkulmassa järjestetään Tanssihetkiä ikääntyville ja senioreille ma 10.6. klo 13–15 (2 x 45 min), ti 11.6. klo 13–15 (2 x 45 min) ja ke 12.6. klo 11–13 (2 x 45 min). Työpajoissa tutustutaan tanssin eri elementteihin mielikuvien avulla. Kaikki harjoitteet voidaan tehdä myös istuen.

Tanssihetki pitää sisällään alkulämmittelyn, pienen tanssiteknisen osion, jossa eritellään kehon eri osien liikkuvuutta, leikillisen rytmiikkaosan, pienen koreografian ja loppurentoutuksen. Ajatuksena on, että jos olet ikääntynyt tai huonosti liikkuva, se ei sulje pois tanssin riemua ja iloa.

Lauantaina 8. kesäkuuta järjestettävä Latin Fusion Night alkaa interaktiivisilla tanssityöpajoilla, joita vetävät kokeneet ohjaajat. Tarjolla on otteita suosituista latinalaisista tanssityyleistä, kuten latino ja tango. Tapahtumassa korostetaan tanssin terapeuttisia hyötyjä stressin vähentämisessä ja henkisen hyvinvoinnin edistämisessä.

Lisätietoja:

Tuulia Ahokas, hankekoordinaattori – kulttuurin unelmavuosi 2024, Lappeenrannan kaupunki
Puh. 040 8440252
tuulia.ahokas@lappeenranta.fi