Suosikit

Pohjoistuulen metsä

Valokuva metsästä. Etualalla kaatuneita puita.

Etelä-Karjalan museo 19.6. – 22.9.2024

 

Pohjoistuulen metsä kertoo pohjoisesta havumetsästämme, joka parhaimmillaan ylläpitää monimuotoista elämää ja on kymmenien tuhansien eliöiden koti. Yksi asuu pöllön oksennuspallossa, toinen keloutuvan ikivanhan männyn tyvessä, kolmas tarvitsee monipeninkulmaisen erämaan.  Jollekin metri on pitkä matka, toiselle vuosisata liian lyhyt ja kaikki kietoutuvat monimutkaisten vuorovaikutusverkostojen kautta toisiinsa.

 

Näyttelyn kuvat ovat suojelualueilta suomalaisista luonnonmetsistä, joita on jäljellä enää muutama prosentti maan metsäpinta-alasta. Valtaosa niin metsistä, soista kuin pienvesistäkin on tehometsätaloudesta johtuen muuttunut olennaisesti erilaisiksi kuin mitä ne olisivat luonnostaan. Lukuisat lajit eivät selviä uusissa olosuhteissa.

 

Olemme niin tottuneita ihmisen muokkaamiin maisemiin, että luonnontilaisen metsän kasvot uhkaavat kadota mielestämme. Pohjoistuulen metsä on päätösosa kahden valokuvaajan, Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon metsätrilogialle. Aiemmat teokset ovat suomalaista metsämytologiaa luotaava Puiden kansa (1997) ja metsätalouden varjopuolia kuvaava Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009).

Kuva: Sanni Seppo, Jatkuvuus, 2021.