Suosikit

Lappeenrannan kaupunki aloittaa katupölyn torjuntatoimet

JULKAISTU 7.3.2024, 12.57

Asvalttikadun ja katukivetyksen pintaa. Hiekanpoistokoneen puhdistusharja poistaa hiekkaa.

Lappeenrannan kaupunki on aloittamassa katupölyn torjuntatoimet. Tiemestari Ulla Kiiverin mukaan torjuntatoimet on tarkoitus aloittaa perjantaina 8.3.

– Tavoitteena on, että pääsemme aloittamaan katupölyn torjunnan levittämällä pölyä sitovaa kalsiumkloridiliuosta perjantaiaamuna.

Kaupunki jatkaa aikaisempien vuosien tapaan pölyn sidontaa kalsiumkloridiliuoksen avulla katupölykauden alkuvaiheessa ennen kuin katujen puhdistamista päästään aloittamaan. Pakkasyöt ja muodostuva paannejää estävät vielä toistaiseksi hiekanpoiston aloittamisen.

Sääolosuhteet otolliset ilmalaadun heikkenemiselle

Sääennusteen mukaan tulevan viikon sääolosuhteet ovat otollisia ilmanlaadun heikentymiselle. Pakkassää kuivattaa katujen pintaa, jolloin tuuli ja liikenne voivat nostattavat pölyä ilmaan, sanoo kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutunen.

− Tähän aikaan keväästä esiintyy myös heikkotuulisia öitä ja niin sanottuja inversioilmiötä. Tällöin ilman sekoittuminen on vähäistä, jolloin ilman epäpuhtaudet eivät pääse laimentumaan ja ilmanlaatu voi heiketä ajoittain merkittävästikin.

Kulunut talvi on vaihtelevien sääolosuhteiden osalta ollut haastava ja kaduille on jouduttu levittämään normaalia enemmän hiekoitusmateriaalia.

− Olettavissa on, että kevään 2024 katupölytilanteesta tulee haastava koko Suomessa, kertoo Piutunen.

Tietoa tarjolla laajasti ilmalaadusta ja katupölyn aiheuttamista oireista

Etelä-Karjalan ilmanlaatua voi seurata sekä EK-ilmanlaatu- sekä Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatu -sivustojen kautta. Uutena tiedotuskanavana on myös teksti-TV:n ilmanlaatusivusto, jonne ilmanlaatuindeksitietoa päivittyy tunneittain.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nenän vuotamista, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa. Oireet voivat vaivata myös terveitä henkilöitä. Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmiin kuuluville herkille väestöryhmille, kuten hengitys- ja sydänsairaille sekä pikkulapsille. Lisätietoa katupölyn terveysvaikutuksista ja altistumisen vähentymisestä saa Hengitysliiton nettisivuilta tai THL:n nettisivuilta.

Lisätietoja

Sara Piutunen, ympäristönsuojelupäällikkö
Puh: 040 081 7636, sara.piutunen@lappeenranta.fi

Ulla Kiiveri, tiemestari
Puh: 040 653 1910, ulla.kiiveri@lappeenranta.fi