Suosikit

Kulttuuritupsahdukset tarjoavat ilmaisia taide- ja kulttuurikokemuksia lappeenrantalaisille Kulttuurin unelmavuonna 2024

JULKAISTU 7.12.2023, 13.09

Ihmisiä seisomassa ympyrässä pitäen toisistaan käsistä kiinni.

Lappeenrannan kulttuurin unelmavuosi tuottaa kaupunkilaisille avoimia ja ilmaisia kulttuurisisältöjä. Nämä valitut kulttuurisisällöt on nimetty “kulttuuritupsahduksiksi”, ja Unelmavuoden 2024 kunniaksi niitä voi kokea vuoden aikana ympäri Lappeenrantaa.

Kulttuuritupsahdukset starttaavat heti Unelmavuoden 2024 alussa

Kulttuuritupsahdukset alkavat rikastuttaa lappeenrantalaisten elämää heti Kulttuurin unelmavuoden alusta alkaen. Nyt on selvillä tammi-maaliskuun kulttuuritupsahdusohjelma.

– Tammi-maaliskuun kulttuuritupsahdusohjelmisto on monipuolinen ja sisältää niin tanssia, musiikkia, ympäristötaidetta kuin osallistavia työpajoja, kertoo Kulttuurin unelmavuoden hankekoordinaattori Nelly Hakkarainen.

Kulttuuritupsahdusohjelma on koottu avoimen haun pohjalta. Ensimmäinen, talven ohjelmistoa koskeva hakukierros, toteutettiin syys-lokakuussa.

 – Hakemuksia saapui kaikkiaan 40 eri taiteen aloilta ja eri puolilta Suomea. Hakemuksia arvioitaessa kiinnitettiin huomiota tekijän ammattimaisuuden ja toteutuksen idean lisäksi myös siihen, että kokonaisuus muodostaisi mahdollisimman monimuotoisen ohjelmiston mitä tulee taidemuotoihin, kohderyhmiin ja tapahtumapaikkoihin, Hakkarainen kertoo.

Lopulta hakemusten tason ja monipuolisuuden ansioista Kulttuuritupsahduksia valittiin toteuttavaksi suunniteltua enemmän.

– Hyviä hakemuksia oli runsaasti, ja päätimme etukäteen ilmoitetun seitsemän sisällön sijasta valita toteutettavaksi 10 kulttuuritupsahdusta, iloitsee hankekoordinaattori Anni Pellikka.

Unelmavuoden avajaisia juhlitaan tammikuussa pitkän kaavan mukaan

Lappeenrannan kulttuurin unelmavuoden avajaisia vietetään la 27.1.2024, ja niiden ohjelma sijoittuu Satamatorille ja linnoitukseen klo 12–17. Avajaishulinat jatkuvat koko viikon 5 eli helmikuun alkuun asti. Tarkempi avajaisohjelma julkaistaan tammikuun alkupuolella.

Unelmavuoden avajaisiin johdattelee pe 26.1.2024 klo 18–18.45 Galleria Pihatossa Santeri Rautiaisen ja Jonne Gransin tähtimerkeissä liitelevä Eläinrata-konsertti. Avajaisviikolla koetaan myös Louhittarien tarinallinen polku Puiden kertomaa, uskomuksia ja haltioita Lappeen vanhan pappilan ympäristössä. Opastettu kierros polulle järjestetään ke 31.1. ja loppuviikon polun voi käydä kiertämässä itsenäisesti QR-koodiopastein merkittyä reittiä pitkin. Galleria Pihatossa on koettavissa polkuun liittyvät luontoaistipisteet 31.1.–2.2. klo 11–17 ja 3.2. klo 11–14.

Juhlahumua vuoden alussa riittää. Kulttuurin unelmavuoden avajaisten päätösviikonloppuna Lappeenrannassa juhlitaan myös Saimaa European Region of Gastronomy juhlavuoden avajaisia 2.2.–4.2.2024.

Alkuvuoden kulttuuritupsahdukset tarjoavat konsertteja kylillä asti

Avajaiset venyvät aina lauantaille 3.2., jolloin päästään nauttimaan Saimaan Saksofonit -kollektiivin esiintymisestä klo 14 Galleria Pihatossa. Saimaan Saksofonien keikkoja on luvassa helmi- ja maaliskuun aikana myös asemaravintola Resiinaan ja Joutsenoon.

Musiikkia kuullaan myös kylillä, kun Mariina Niittymäki musisoi ja muskaroi kirjastoauton matkassa to 1.2., ma 5.2 ja ma 12.2. Katso aikataulut, jolloin musisoinnista ja muskaroinnista voi nauttia kirjastoauton kyydissä tästä: https://tapahtumat.ekarjala.fi/fi-FI/page/656d974efd16ad122269b277?count=24&sort=creationDate&reverse=true

Kulttuuritila Nuijamiehessä voi nauttia breakdancesta ja mökkimuodista

Kulttuuritila Nuijamiehessä nähdään alkuvuodesta esittävää taidetta. Street Culture Club ry pistää pystyyn breakdancekisan nimeltään Nuijamies Breaks vol. 3, jonka finaalia pääsevät seuraamaan kaikki kiinnostuneet la 17.2.

Roope Kojon humoristinen Mökkimuoti 2024, performanssiin puettu gaala ja muotinäytös Kulttuuritila Nuijamiehessä puolestaan enteilee tulevaa mökkeilysesonkia ja nostaa Nuijamiehen näyttämölle 30.3. klo 17 aitoa Suomi-muotia eli mökkivaatekaappien parhaat palat.  

Työpajat kutsuvat kaupunkilaisia osallistumaan Unelmavuoteen ja musisointituokiot jalkautuvat kaupunkiin

Kulttuurin unelmavuosi aktivoi myös kaupunkilaisia osallistumaan itse taiteen tekemiseen. Talven kulttuuritupsahdukset sisältävätkin neljä eri kohderyhmille suunnattua työpajaa. Osallistavat työpajat eri ikäisille kutsuvat kaupunkilaiset luomaan unelmavuotta.

Tea Kuikon ja Marjaana Peronmaan Taidetuulahdus-maalaustyöpaja Lappeenrannan taidemuseon monitoimitila Muusassa pe 1.3. ja la 2.3. klo 12, klo 13, klo 14 ja klo 15 tarjoaa kaikille avoimia rauhoittavia maalaushetkiä. Janita Hakanen ohjaa Joutsenon Nuorisotila Rientolassa la 24.2. klo 17–22 ja Nuorisotila Monarilla la 2.3. klo 17–22 13–18-vuotiaille nuorille suunnatun KÄTY 450 -teatterityöpajan. Lapset pääsevät loruttelemaan ja luomaan runoutta Pilvi Valtosen Helppoa kuin runon teko -sanataidetyöpajoissa Ylämaan kirjastolla ke 6.3. klo 9–12 ja ke 13.3. klo 8.30–12.

Seppo Äikäs Musiikkiopistolta puolestaan vie musisointituokioita ja opastaa kuvionuotin luvussa erityisoppijoiden ja senioreiden päivätoiminta- ja asumisyksiköissä Männikössä, Hopparissa ja Pumpussa. Mikään työpajoista ei vaadi aikaisempaa osaamista.

 – Toivon, että Kulttuuritupsahdusten myötä lappeenrantalaiset uskaltautuvat kokeilemaan myös jotain itselleen uutta. Itse en esimerkiksi koskaan ole ollut yleisönä breikkikisoissa, paljastaa hankekoordinaattori Nelly Hakkarainen.

Lisätiedot:

Nelly Hakkarainen, kulttuurin unelmavuoden hankekoordinaattori,
Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 844 0252
nelly.hakkarainen@lappeenranta.fi

Anni Pellikka, Kulttuurin unelmavuoden hankekoordinaattori,
Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 559 0710
anni.pellikka@lappeenranta.fi