Suosikit

ITE-taidepäivä tuo kaupunkilaisten “ite” tekemää taidetta Marian aukiolle

JULKAISTU 2.4.2024, 13.53

Paperisia taideteoksia maassa.

ITE-taidepäivää vietetään 15. kesäkuuta Marian aukiolla klo 10–14. Marian aukiolle on tarkoitus luoda päivän ajaksi matalan kynnyksen ITE-taideteosympäristö, jossa esille pääsee kaupunkilaisten tekemä taide. Tapahtuma on osa Lappeenrannan kulttuurin unelmavuotta.

Etsimme tapahtumaan oman taiteensa näytteilleasettajia sekä esiintyjiä. Kannustamme kaikkia arjen pöytälaatikkorunoilijoita, askartelijoita, käsityöharrastajia, suihkussa laulajia, nikkareita ja maalareita ilmoittautumaan mukaan. ITE-taidepäivään voi ilmoittautua mukaan siis kuka tahansa.

Esille tuotava taide voi myös olla mitä tahansa – maalauksia, valokuvia, käsitöitä, veistoksia tai installaatioita. Esittävä taide voi olla runojen lausuntaa, tarinan kerrontaa, laulua, musisointia tai performanssitaidetta.

ITE-taidepäivän idea on saada kaupunkilaiset tuomaan rohkeasti esille omaa luovuuttaan. Ammattitaiteilija tai -esiintyjä ei siis tarvitse olla – päinvastoin.

– Idea ITE-taide -tapahtumaan syntyi siitä, kun olen nähnyt monessa kodissa vieraillessani omatekemää taidetta, ja osassa kohteista todella hienojakin teoksia. Ihmiset pitävät useasti omatekemiään töitä jossakin kaapin päällä, hieman piilossa, ja niiden ”rooli” on jotenkin näkymätön. Ideana olisi nyt nostaa esiin ja kaikkien nähtäville juuri näitä teoksia. Olen itsekin innokas kokeilemaan erilaisia materiaaleja ja niiden työstöä. On kiva antaa ajatuksen virrata materiaalin ehdoin ITElle sopivaan suuntaan, kertoo Lappeenrannan kaupunkisuunnittelun Jaana Kestola.

ITE-taiteeseen liittyy rohkeus, yksilöllisyys ja omaperäisyys

ITE lyhenne tulee sanoista “itse tehty elämä”. ITE-taide on itseoppineiden tekemää taidetta. ITE-taiteilijoilla ei siis ole taiteen tekemiseen koulutusta, ja he toimivatkin ammattitaidekentän ulkopuolella esittäen taidettaan oman elämänsä arkiympäristössään.

ITE-taide on liitoksissa tekijänsä elinympäristöön, kulttuuritaustaan ja kokemuksiin. ITE-taidetta voidaan pitää nykykansantaiteena, jossa kansantaiteen perinteikkyyden ja kollektiivisuuden korvaa yksilöllisyys, omaperäisyys ja kekseliäisyys.

ITE-taiteen teoksien kirjo on laaja. ITE-taidetta esiintyy esimerkiksi veistosten, maalausten ja piirrosten, käyttöesineiden ja käsitöiden sekä itsekeksittyjen esineiden muodossa. ITE-taidetta löytyy myös arkkitehtuurin ja puutarhanhoidon saralta. ITE-taideteokset voivat muodostaa laajojakin teosympäristöjä – tästä hyvä esimerkki on eteläkarjalaisille varsin tuttu Veijo Rönkkösen patsaspuisto Parikkalassa.

Marian aukiolle nouseva teosympäristö on esillä päivän ajan. ITE-taidepäivä haluaa osallistaa kaupunkilaisia ja tuoda esille kuinka paljon erilaista luovuutta Lappeenrannasta löytyy.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan lähettämällä viesti tuulia.ahokas@lappeenranta.fi. Kerro tahdotko tuoda esille taidetta vai tahtoisitko esiintyä, ja tuo viestissä esille seuraavia tietoja:

Taiteen esille tuojat:

- Kuvaus esille tuotavista taideteoksesta tai teoksista
- Tilan tarve esim. 1m x 1m
- Toivon katettua telttaa: kyllä/ei
- Toivon pöytää: kyllä/ei
- Kuva teoksesta/teoksista

Esiintyjät:

- Kuvaus esiintymisestä
- Tarvitsen esiintymiseen äänentoistolaitteen ja mikin: kyllä/ei
- Esityksen kesto ja toivottu esiintymisaika.

Huomioithan, että tapahtuma ei ole myyntitapahtuma vaan tarkoitettu erilaisen taiteen esille tuontiin.

Tapahtumassa noudatetaan Turvallisemman tilan periaatteita. Tapahtumassa on saatavilla muutamia pöytiä ja telttoja. Muuten taiteen tuojat tuovat mukanaan omat kalusteet, telineet ja tarvikkeet näytteille asettamiseen. Tapahtuman toteutumiseen on säävaraus.

Lisätietoja:

Tuulia Ahokas, hankekoordinaattori – kulttuurin unelmavuosi 2024,
Lappeenrannan kaupunki
Puh. 040 8440252
tuulia.ahokas@lappeenranta.fi