Suosikit

Hotelli- ja ravintolahistoriaa esittelevä Palveluksessanne! -näyttely Etelä-Karjalan museossa

JULKAISTU 8.3.2024, 12.17

Ihmisiä ravintolan noutopöydän ääressä.

Hotelli- ja ravintolamuseon tuottama Palveluksessanne! -näyttely johdattelee suomalaiseen hotelli- ja ravintolahistoriaan, aina ensimmäisistä hienostohotelleista nykypäivän ketjukahviloihin.

Miten ravintolat luovivat kieltolain aikana? Ketkä olivat sota-aikana hotellien asiakkaita? Entä millaiset juuret on suomalaisten suosikilla, buffetpöydällä? Näyttelyssä pystyt tutustumaan suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin ja sen kehitykseen, tekemään matkan majoittumisen ja matkailun historiaan, tutustumaan työntekijöiden arkeen, asettumaan asiakkaan rooliin ja viihtymään musiikin, laulun ja tanssin parissa.

Näyttelyssä esitellään hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisia, majoituspaikkoja sekä ravintoloiden ruoka- ja juomakulttuuria eri aikoina. Ravintoloihin on myös kuulunut musiikki sekä elävän orkesterin soittamana että levyltä soitettuna. Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelysisältöjen lisäksi esillä on Etelä-Karjalan museon omia kokoelmia: esineistöä, kuvia ja arkistomateriaalia lappeenrantalaisista, imatralaisista ja viipurilaisista ravintoloista, kylpylöistä ja hotelleista. Näyttelyn aihe sopii hyvin Saimaan alueen European Region of Gastronomy -teemavuoteen 2024 ja täydentää kevään ajan museon perusnäyttelyn ruokakulttuuriosiota.

Ravintola-alan ammatit opittiin perinteisesti työtä tekemällä. Alan ammatillinen koulutus alkoi Suomessa 1930-luvulla. Suomen ensimmäiset hotellit perustettiin 1800-luvun alkupuolella. Hotellihistorian varhaisina vuosikymmeninä matkailu oli yläluokkaista huvia. Vähitellen hotellielämä on tullut tutuksi suurimmalle osalle suomalaisia. Ravintolan keittiö on kokenut suuren muutoksen 1900-luvun puolivälistä tähän päivään. Enää keittiössä ei kynitä kanoja tai perata kaloja, eikä kaikkea tehdä alusta alkaen itse.

Myös ravintoloiden musiikki on muuttunut konserteista paritansseiksi ja diskojytäksi peilipallojen alla. Salonkiorkestereiden soittama musiikki on vaihtunut ensin levyltä ja sittemmin tietokoneelta soitettavaan musiikkiin. Jopa asiakkaat itse ovat päässeet karaoken myötä osaksi ravintoloiden musiikkikulttuurin muutosta.

Näyttelyn avajaisiltapäivässä perjantaina 8.3.2024 klo 14 – 17 on tavattavissa Lappeenrannan kaupungin hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden henkilökuntaa, jotka työskentelevät kaupunkilaisten palveluksessa. Avajaisasiakkaat voivat kysellä heiltä kaupungin kulttuuri- ja hyvinvointipalveluista. Tarkempi ohjelma löytyy Lappeenrannan museoiden verkkosivuilta: www.lappeenranta.fi/fi/kulttuuri-ja-liikunta/lappeenrannan-museot/tapahtumat-museoissa

Tervetuloa viihtymään, olemme palveluksessanne!

PALVELUKSESSANNE!

9.3. – 2.6.2024, Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15, Linnoitus, Lappeenranta

Lisätietoja

Satu Ståhlberg, intendentti, näyttelyt ja yleisötyö, Lappeenrannan museot

puh. 040 579 5744, satu.stahlberg@lappeenranta.fi