Suosikit

Halkosaaren matonpesulaiturin purkaminen alkaa – alueen muu kehittäminen voi käynnistyä vaiheittain

JULKAISTU 22.5.2023, 13.34

Lappeenrannan Halkosaaren matonpesulaiturin purkaminen alkaa todennäköisimmin viikolla 21. Huonossa kunnossa ja käyttökiellossa vuodesta 2021 olleen matonpesulaiturin kohtalo on odottanut suojelupäätöksen ratkeamista. Kaakkois-Suomen ELY-keskus hylkäsi maaliskuussa laiturista tehdyn suojeluesityksen.

Ennen varsinaista laiturin purkamista Halkosaaren sillan kohdalle rakennetaan ylimenoramppi, koska kevytrakenteisen sillan rakenteet eivät kestäisi kaivinkoneen ja kuorma-auton painoa. Kaupungin kunnossapitopäällikkö Topi Kankaan mukaan Halkosaaressa liikkumista joudutaan rajoittamaan purkutöiden ajan.

– Halkosaari suljetaan sillan kohdalla työmaa-alueeksi purun ja maatöiden ajaksi. Venepaikan lunastaneet saavat kulkea laitureille, mutta pysäköintipaikat entisen laiturin kohdalla ovat pois käytöstä.

Lappeenrannan matonpesupaikat riittävät, mutta Halkosaarelle korvaavaa paikkaa pohditaan silti vielä

Lappeenrannan kaupunki purkaa laiturin, koska sen kunnostamiselle tai kunnossapidolle ei ole perusteita. Kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan mattojen pesu ei ole enää sallittua Halkosaaren matonpesupaikan kaltaisissa paikoissa, joissa pesuvedet menevät suoraan vesistöön.

Mattoja voi pestä Lappeenrannassa edelleen Korkkitehtaan rannan, Huhtiniemen, Sammonlahden ja Likosenlahden matonpesupaikoilla, joissa pesuvedet johdetaan jätevesiviemäriin.

Kaupunki selvitti vuonna 2021 matonpesupaikkojen käyttöastetta ja selvitys osoitti, että käyttöaste on vajaa, lukuun ottamatta keskikesän lämpimimpiä päiviä. Kaupunki katsoo, että akuuttia tarvetta Halkosaaren mattolaiturin korvaamiselle ei ole. Uuden matonpesupaikan mahdollisuutta on silti pohdittu ja pohditaan edelleen. Vaihtoehtoisena matonpesupaikkana voisi olla esimerkiksi jo vuosia sitten teetetyssä Myllysaari-Kukkosaaret kehittämis- ja ideasuunnitelmassa esitetty Kirkkoherranlahden pohjukka.

Halkosaaren ja lähialueen kehittämissuunnitelman laatiminen on käynnistynyt

Halkosaaren kehittämissuunnitelman laatiminen on jo valmistelussa, kertoo kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

– Suunnittelualueeseen sisältyy Halkosaaren lisäksi Ainonkadun ranta-alue. Tavoitteena on kehittää Halkosaarta viihtymisen ja oleskelun alueena, jossa voi olla myös pieniä palveluita, kuten kahvilatoimintaa.

Suunnittelussa hyödynnetään Meijän City -kehittämissuunnitelman yhteydessä laadittua aineistoa. Lisäksi kaupunki aikoo osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan Halkosaaren alueen kehittämisessä.

– Suunnitelmien tarkentuessa voimme myös päivittää Ainonkadun ranta-alueen ja Halkosaaren alueen asemakaavaa, lisää Pimiä.

Lisätiedot:

Topi Kangas, kunnossapitopäällikkö
Puh: 040 144 0330, topi.kangas@lappeenranta.fi

Maarit Pimiä, kaupunginarkkitehti
Puh: 040 653 0745, maarit.pimia@lappeenranta.fi

Pasi Leimi, toimialajohtaja, elinvoima ja kaupunkikehitys
Puh: 040 740 1643, pasi.leimi@lappeenranta.fi