Suosikit

Etelä-Karjalan paikallismuseoiden kesä käynnistyy uusien näyttelyiden ja tapahtumien merkeissä

JULKAISTU 23.5.2024, 13.15

Museot/Kotkaniemi_kuva Marianna Karttunen.jpg

Etelä-Karjalan alueella toimii parikymmentä yhdistysten, kuntien tai yksityishenkilöiden hoitamaa paikallismuseota. Paikallismuseot ylläpitävät omia esinekokoelmiaan ja museokohteitaan ja välittävät niiden kautta ymmärrystä paikallishistoriasta, perinteistä, kulttuuriympäristöistä ja muista eteläkarjalaisista kulttuuripiirteistä. Monien paikallismuseoiden toiminta keskittyy kesäkauteen, jolloin ne järjestävät runsaasti tapahtumatoimintaa alueen asukkaiden, kesäasukkaiden ja matkailijoiden iloksi.  

Poimintoja Etelä-Karjalan paikallismuseoiden kesästä 2024 
 

Uudistettu Imatran Rajamuseo avataan yleisölle 4.6. Uusi perusnäyttely ”Suomen suojelijat – Rajavartiolaitos rajaturvallisuuden ytimessä ennen ja nyt” on avoinna 4.8. saakka. Kesällä 2024 Rajamuseo on avoinna entistä laajemmin aukioloajoin. Koska museo sijaitsee kasarmialueella, näyttelyyn otetaan vain rajattu määrä kävijöitä yleisten turvallisuustekijöiden puitteissa. Tämän vuoksi vierailijoiden tulee ilmoittautua museokäynnille etukäteen. Ohjeet museokäynnille ilmoittautumisesta tulevat ennen museon aukeamista osoitteeseen raja.fi/rajamuseo

Kotkaniemen museo Luumäellä avautuu Kesäkauden avajaisten merkeissä 25.5. ja on auki 1.9. saakka. Avajaistapahtuman vetonaulana toimivat Ellen Svinhufvudin Kliivioiden pistokkaat, joita on myynnissä museokaupassa! Uutena näyttelynä kesäkaudella nähdään Svinhufvudin suvusta kertova ”Svinhufvud af Qvalstad – aatelissuvun vaiheita”. Kesän aikana museossa vietetään mm. perhepäivää, kuukausittaisia käsityöiltapäiviä, sekä nähdään näytelmäryhmä Ukonhattujen esityksiä. Kotkaniemen luontopolun varrella on koko kesän ajan esillä Toikkalan Marttojen kanssa toteutettu Eläinveistosnäyttely. Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät osoitteesta www.kotkaniemi.fi. 

Ruokolahden kotiseutumuseo ja kotiseututalo sijaitsevat Ruokolahden kirkonmäellä, kellotapulia vastapäätä. Museo on avoinna 11.6.-25.8. Museon toimintaa ylläpitävä Ruokolahti-seura järjestää 11.6.-20.8. viikoittaisia Tiistai-tarinoita, joissa kuullaan ja keskustellaan paikallishistoriaan liittyvistä teemoista. Kesän aiheita ovat mm. pellava, perinneruoat ja perinneperennat. Museon kokoelmiin ja tiistai-tarinoiden teemoihin voi tutustua lähemmin seuran verkkosivuilla www.ruokolahti-seura.fi.  

Uudistettu Rautjärven kotiseutumuseo avautui toukokuussa Miettilän kasarmialueen vanhaan komendantintaloon remontoidussa Sotahistoriakeskuksessa. Kotiseutumuseon uudet näyttelyhuoneet avaavat sotateemaa evakkotaipaleen ja kotirintaman näkökulmista. Kotiseutumuseon näyttely on avoinna tiistaista lauantaihin 31.8. saakka. Samassa pihapiirissä sijaitseva Kollaa ja Simo Häyhä -museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin aina 1.9. saakka. Kasarmialueeseen voi tutustua myös Rautjärven kulttuuriviikon kyläkävelyllä 22.7, Miettilä-Kollaus-tapahtumapäivän yhteydessä 27.7, tai osana Museotiepäivää 11.8. Lisätietoa Rautjärven kulttuuriviikosta löydät kunnan nettisivuilta https://www.rautjarvi.fi/fi/Vapaa-aika/Kulttuuri/Kulttuuriviikko 

Lappeenrannan Nuijamaalla vanhassa viljamakasiinissa sijaitsevaan Nuijamaa Seuran ylläpitämään Nuijamaan pitäjänmuseoon pääsee tutustumaan aikavälillä 2.6.-11.8. sunnuntaisin klo 11-13. Juhannuksen aikaan 23.6. museo on suljettu. Museokohde sopii myös rajan eksotiikasta kiinnostuneille: makasiini sijaitsee aivan rajavyöhykkeen reunalla ja Lappeenrannan suunnasta kulku kohteeseen käy Nuijamaan raja-asemaa hipoen.  

Paikallismuseokokoelmien haltuunottoa Museoviraston tuella


Tapahtumatoiminnan ohella paikallismuseoissa tehdään kesän ja alkusyksyn aikana myös esinekokoelmiin liittyvää työtä Museoviraston huhtikuussa myöntämien paikallismuseoavustusten turvin. Tyypillisiä avustettavia hankkeita ovat kokoelmien hoitoon, inventointiin ja sähköiseen luettelointiin liittyvät työt. 

Etelä-Karjalaan Museoviraston avustusta tuli tänä vuonna kolmelle museokohteelle: Parikkalassa Honkakylän kauppamuseo jatkaa 2023 aloitettua esineiden luettelointiprojektia, Kotkaniemessä digitoidaan tilan historiaan liittyvää valokuva-aineistoa ja Taipalsaaren kunta sai rahoitusta Taipalsaaren kotisetumuseon kokoelman kartoittamiseen ja kokoelmatietojen täydentämiseen. 

Yhteensä paikallisen kulttuuriperinnön säilymistä edistäviä avustuksia tuli maakuntaan noin 15 000 euroa. Avustuksiin käytettävissä ollut määräraha oli tänä vuonna valtakunnallisesti hieman yli 430 000 euroa, mikä on lähes 50 000 € vähemmän kuin edellisvuonna. Etelä-Karjalassa Lappeenrannan museot ohjaa ja valvoo avustusten käyttöä.


Lappeenrannan museot on alueellinen vastuumuseo 

 
Lappeenrannan museot toimii museolain määrittelemänä alueellisena vastuumuseona, joka huolehtii kulttuuriympäristötyön ja alueellisen museotoiminnan kehittämisestä Etelä-Karjalan alueella, sekä taidemuseotyön osalta myös Kymenlaaksossa. Alueen paikallismuseoiden toiminnan ohjaaminen ja seuranta on osa alueellista vastuumuseotyötä. 

Lappeenrannan museot neuvoo ja opastaa paikallismuseoita muun muassa rakennusten korjaamisessa, esineistön luetteloinnissa, säilyttämisessä ja konservoinnissa, sekä näyttelyiden ja yleisötyön suunnittelussa. Lisäksi Lappeenrannan museot edistää alueen paikallismuseoiden näkyvyyttä omassa viestinnässään. 

 

Lisätiedot: 

Marianna Karttunen 

Amanuenssi, alueellinen museotyö 

marianna.karttunen@lappeenranta.fi 

 

Alueen paikallismuseoiden sijainnit ja tiedot löytyvät kartalta : https://bit.ly/EKpaikallismuseot 

Kyselyt yksittäisistä tapahtumista suoraan järjestäville museoille.