Pien-Saimaan hoito- ja kunnostussuunnitelma seuraavalle kymmenelle vuodelle jatkaa vesistön johdonmukaista parantamistyötä

Pien-Saimaan hoito- ja kunnostussuunnitelma vuosille 2025–2035 on valmistunut ja se on hyväksytty huhtikuun 2025 alussa Lappeenrannan kaupunkikehityslautakunnassa. Suunnitelman on valmistellut Lappeenrannan seudun ympäristötoimi.
Pien-Saimaan hoito- ja kunnostussuunnitelma 2025–2035 on Pien-Saimaan kunnostuksen tiekartta. Suunnitelma sisältää tavoitteita ja toimenpiteitä veden laadun parantamiseksi sekä vahvistaa ja varmistaa kunnostuksen jatkuvuutta.
Aiemman kunnostustoiminnan ansiosta veden laatu on lähtenyt kehittymään parempaan suuntaan, mutta työ on vielä kesken. Vesistökunnostus edellyttää pitkäjänteistä ja suunnitelmallista sitoutumista toimenpiteiden toteutukseen, seurantaan, suunnitteluun ja yhteistyöhön, sanoo Lappeenrannan kaupungin vesistöasiantuntija Raija Aura.
− Tavoitteena on vesistön hyvä ekologinen tila. Pien-Saimaan veden laatu on tärkeää alueen asukkaille ja kunnille, matkailulle ja virkistyskäytölle sekä vesihuollolle ja teollisuudelle.
Työ Pien-Saimaan parantamiseksi on ollut moninaista
Läntisen Pien-Saimaan veden laatu on heikentynyt viimeisen 50 vuoden kuluessa. Vesistö on rehevöitynyt, vesi on samentunut ja levähaitat ovat lisääntyneet. Pien-Saimaan kunnostus käynnistyi laaja-alaisesti keväällä 2009. Läntisellä Pien-Saimaalla on toteutettu toimenpiteitä valuma-alueella ja vesialueella.
Valuma-alueelle on tehty kymmeniä suunnitelmia ja toteutettu yli sata kosteikkoa tai muuta vesiensuojelurakennetta, kunnostettu jätevesijärjestelmiä sekä päivitetty erilaisia toimintatapoja maa- ja metsätaloudessa vesiensuojelu huomioiden.
− Vesialueella on toteutettu kalastonhoitoa, ruovikoiden niittoa sekä rakennettu Kivisalmen pumppaamo. Lisäksi on tarjottu neuvontaa ja ympäristökasvatusta, tehty laaja-alaista yhteistyötä ja seurantaa. Viestintää on toteutettu monin tavoin ja eri kanavia hyödyntäen, kertoo Aura.
Yhteistyö ja vuorovaikutus eri asukkaiden, viranomaisten, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien kesken on ollut kiinteää ja tuloksellista. Ympäristötietoisuus ja osaaminen alueella ovat lisääntyneet. Työssä on onnistuttu hyödyntämään laajasti eri rahoituskanavia. Myös talkootyö on ollut tärkeää ja maanomistajien, asukkaiden ja vesialueiden omistajien sitoutuminen työhön on ollut esimerkillistä. Pien-Saimaan kunnostustoiminta on saanut myös valtakunnallista tunnustusta Vuoden vesistökunnostaja 2019 palkinnon muodossa.
Lisätietoja:
Raija Aura, vesistöasiantuntija
Puh. 040 584 3278, raija.aura@lappeenranta.fi
Ilkka Räsänen, ympäristöjohtaja
Puh. 040 081 5284, ilkka.rasanen@lappeenranta.fi