Suosikit

Mist sie tuut? -juttusarja: Joutseno, osa 4

JULKAISTU 23.8.2023, 10.00

Kukkaistutus Joutsenon torilla.

Lappeenrannan kaupungin viestintäharjoittelija on koonnut Mist sie tuut? -juttusarjan, jossa esitellään viisi eri aluetta Lappeenrannasta. Näiden alueiden asukkaista on etsitty 1–4 haastateltavaa, jotka kertovat oman kokemuksensa asuinalueestaan ja sen parhaista puolista. Juttusarjaan valikoituivat tänä vuonna Joutsenon, Kivisalmen, Kourulan, Tirilän ja Voisalmen asuinalueet.

Jatta Wallenius on ollut kolme kuukautta vanha, kun hän on muuttanut Joutsenoon asumaan. Tämän jälkeen noin 18-vuotiaana hän lähti maailmalle ja on asunut niin Helsingissä kuin ulkomaillakin. Juuret kuitenkin vetivät noin kolmekymppisen Walleniuksen takaisin Etelä-Karjalaan, Lappeenrantaan ja rakkaaseen Joutsenoon.

Millaiseksi kuvailisit Joutsenoa?

– Kyllä minä täällä Joutsenossa viihdyn. Toki palveluja on vähemmän, mitä silloin ennen. Ei kuitenkaan aina voi verrata siihen entiseen – kaikki luonnollisesti muuttuu. Tykkään asua täällä, koska tämä on todella yhteisöllinen paikka, varsinkin tämä Kirkonkylä. Kaikki täällä kirkolla tuntevat toisensa ja aina saa apua, jos on tarve. Erityisen kivaa on, kun melkein kaikille vastaantuleville voi sanoa ihan ystävänä päivää, kun on niin pitkän ajan asunut Joutsenossa. Kyllä minun sydämeni on täällä Joutsenossa.

Joutsenon luonto ja sen ympärille luodut aktiviteettimahdollisuudet ovat myös monipuoliset. Monessa paikassa Joutsenossa on hyviä retkeily ja lenkkeilyreittejä, jotka talvisin muuntuvat myös hiihtoladuiksi. Myös Myllymäen laskettelurinne on Joutsenolle tärkeä vetonaula, ja suosittu talviurheilupaikka.

Millainen on Joutsenon henki?

– Minusta Joutsenon tori ilmentää erittäin hyvin tätä Joutsenon henkeä. Kesäisin toripäivinä se on aina pullollaan ihmisiä. On ihana nähdä, että ihmiset lähtevät liikkeelle ja menevät torille nauttimaan musiikista ja muista torin antimista. Mielestäni on erittäin tärkeää nauttia täällä myös niistä pienistä hyvistä asioista, mitä täällä on. Kaikkein tärkeintä eivät ole ne palvelut, vaan ihmiset.

Mikä saa sinut viihtymään Joutsenossa?

– Totta kai nämä tutut ihmiset saavat viihtymään täällä. Myös harrastukset ovat minulle todella tärkeitä – olen laulanut muun muassa 40 vuotta kuorossa sekä tehnyt yli 20 vuotta vapaaehtoista veteraanityötä. Myös yksinkertaisesti se, että tykkään asua täällä, pitää minut Joutsenossa. Täällä on helppo asua ja ne palvelut, joita täällä on, ovat minulle ihan äärellä. Myös paljon ulkomailla asuneena, sitä osaa arvostaa eri tavalla asioita täällä Suomessa.

Mikä on lempipaikkasi Joutsenon ympäristössä?

– Kyllä se on ehdottomasti Saimaa ja Saimaan ranta – ranta ja vesi ovat niin ihania elementtejä. Toinen lempipaikkani on sitten tuo Joutsenon tori torstaisin, jossa on niin mainio tunnelma.

Kukkaistutus Joutsenon kirjaston edustalla.