Suosikit

Mist sie tuut? -juttusarja: Joutseno, osa 3

JULKAISTU 21.8.2023, 10.00

Liikuntavälineitä rantametsikköä vasten kuvattuna.

Lappeenrannan kaupungin viestintäharjoittelija on koonnut Mist sie tuut? -juttusarjan, jossa esitellään viisi eri aluetta Lappeenrannasta. Näiden alueiden asukkaista on etsitty 1–4 haastateltavaa, jotka kertovat oman kokemuksensa asuinalueestaan ja sen parhaista puolista. Juttusarjaan valikoituivat tänä vuonna Joutsenon, Kivisalmen, Kourulan, Tirilän ja Voisalmen asuinalueet.

Joutsenossa 50-luvun alussa syntynyt Tuula Partanen on asunut Joutsenossa noin 60 vuotta. Sekä opiskelujen että työn vuoksi, Partanen on asunut muualla, kuten Kuusankoskella, Helsingissä ja Rovaniemellä noin kymmenen vuotta. Joutseno veti kuitenkin puoleensa ja hän palasi kotiseudulleen.

Millaiseksi kuvailisit Joutsenoa?

– Joutsenossa on paljon kaunista luontoa, kuten vesistöjä, metsiä, peltoja, maaseutumaisemia sekä avaruutta ja tilaa asua. Tänne on rakennettu myös paljon uudisasutusta, omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostalojakin, joten erilaiset asumismuodot ovat mahdollisia täällä – kullekin oman mieltymyksensä mukaan. Joutsenoon muuttaa myös nuoria perheitä, joita kiinnostaa maaseutumainen asuminen. On niin väljyyttä kuin tiivistä kaupunkikeskeistäkin asutusta.

Meillä on myös Joutsenon opisto, jossa on todella monipuolisesti eri koulutusohjelmia, niin nuorille kuin aikuisopiskelijoillekin. Myös kesäisin toteutettava Taidekesä on saanut paljon hyvää palautetta monipuolisuudestaan ja uudistumisestaan myös valtakunnallisesti. Joutsenon yksi vetonauloista on laskettelukeskus Myllymäki, joka kerää talvisin paljon kävijöitä. Toinen keskeinen hyvinvointia lisäävä ja asukkaiden arvostama paikka on Hinkanranta, joka on maakunnan paras yleinen uimaranta. Siellä on myös yrittäjän hoitamat saunat, joko yleisillä saunavuoroilla tai yksityisesti tilaussaunassa. Pientä maksua vastaan voi nauttia Saimaan upeasta maisemasta, saunomisesta ja uimisesta, pientä purtavaakin on saatavissa saunaillan ratoksi. Vieressä on myös Saimaan saunaseuran savusauna perinteisine savuisine tunnelmineen.

Millainen on Joutsenon henki?

– Kesätori on keskeinen kokoontumispaikka kesäisin Joutsenon keskustassa, jonne asukkaat kerääntyvät tapaamaan toisiaan. Joutsenon järjestö- sekä urheilutoiminta ovat täällä isossa roolissa, ja liikuntamahdollisuuksia on runsaasti myös yksityishenkilöille. Joutsenon yksi vetonauloista on laskettelukeskus Myllymäki, joka kerää talvisin paljon kävijöitä. Joutsenon kotiseutuyhdistys pitää yllä Joutseno-henkeä ja perinnetietoa oman yhdistyksensä toiminnassa. Vuosittain vietämme Joutseno-päiviä ja valitsemme Joutsenon merkkihenkilön, vuorovuosin Rieskaemännän ja Tulentallojan. Ihmiset tuntevat maaseudulla toisensa, joten pieniä rupatteluhetkiä syntyy paljon. Yhteisöllisyys toimii täällä tukena arjen hyvinvoinnille.

Mikä saa sinut viihtymään Joutsenossa?

– Oma kotini on rakennettu tänne Soljalan kylälle 80-luvulla ja lapsuudenkotini on noin kolmen kilometrin päässä Karjalaisen kylällä – kaikki sisarukseni, yhtä lukuun ottamatta, asuvat myös täällä Joutsenossa. Kotini ikkunasta avautuu suuri peltoaukeama, oma rauha ja luonto. Karjalainen välittömyys ja sosiaalisuus näkyy Joutsenossa. Aina tarvittaessa saa myös naapuriapua – pidämme täällä huolta toisistamme.

Mikä on lempipaikkasi Joutsenon ympäristössä?

– Kyllä se on hiljainen rauhallinen iltahetki oman tuvan ikkunan ääressä. Kuutamo koristelee ikkunasta näkyvän maiseman. Erilaisia eläimiä liikkuu pellolla ja pihapiirissä. Lempihetkiäni ovat myös ne, kun menee lähimetsään kävelemään, istahtaa kivelle ja kuuntelee metsän ääniä sekä näkee kauniin kylämaiseman ympärillä.

Joutsenon keskuskenttä.