Suosikit

Mist sie tuut? -juttusarja: Joutseno, osa 2

JULKAISTU 19.8.2023, 10.00

Hinkanrannan saunarakennuksia.

Lappeenrannan kaupungin viestintäharjoittelija on koonnut Mist sie tuut? -juttusarjan, jossa esitellään viisi eri aluetta Lappeenrannasta. Näiden alueiden asukkaista on etsitty 1–4 haastateltavaa, jotka kertovat oman kokemuksensa asuinalueestaan ja sen parhaista puolista. Juttusarjaan valikoituivat tänä vuonna Joutsenon, Kivisalmen, Kourulan, Tirilän ja Voisalmen asuinalueet.

Eeva Siljander on asunut Joutsenossa lähes koko ikänsä eli yli 60 vuotta. Siljander asuu synnyinkodissaan Punnanlahdessa. Ainoastaan opiskeluaikana hänellä on ollut asunto myös muualla.

Millaiseksi kuvailisit Joutsenoa?

– Minusta on edelleen hankala suhtautua Joutsenoon kaupunginosana – olihan se suurimman osan elämästäni itsenäinen kunta. Joutseno on todella rauhallinen ja vehreä paikka. Varsinkin kesäisin täällä on mukavia paikkoja, kuten tori, Ahvenlampi saunoineen ja Hinkanranta, joissa voi tavata ihmisiä. Loistava sijainti kuutostien ja rautatien varrella mahdollistaa myös helpon matkustamisen pidemmällekin.

Millainen on Joutsenon henki?

– Joutseno on turvallinen ja sopivalla tavalla rauhallinen sekä leppoisa paikka. Joutsenon henkeä voi aistia esimerkiksi Joutsenon torilla, jossa on kesätorstaisin mukava tavata tuttuja Marttojen kahvilassa kahvitellen ja musiikkia kuunnellen. Myös pitkäaikainen harrastukseni Joutsenon Naislaulajissa on kiinnittänyt minut vahvasti joutsenolaiseen kulttuuritarjontaan. Sanoisin, että täällä vallitsee lupsakka eteläkarjalainen henki.

Mikä saa sinut viihtymään Joutsenossa?

– Ehdottomasti oma koti, puutarha ja täällä asuvat ystävät saavat minut viihtymään. Lähellä on myös kyläyhdistyksemme hoitama Hiidenmäki niittyineen sekä venesatama, jossa on hyvä ravintola. Joutsenon Opisto tarjoaa mielenkiintoisia konsertteja sekä opinto- ja harrastusmahdollisuuksia. Kaiken tämän lisäksi meillä on Saimaan ranta, jonka lähettyvillä on kiva samoilla koiran kanssa. Tekemistä täältä ei siis ainakaan puutu.

Mikä on lempipaikkasi Joutsenon ympäristössä?

– Kyllä se on tuo Saimaa. Auringonlaskut Honkalahdessa, veneily kauniina kesäpäivinä, uiminen, rannoilla kuljeskelu, kalastelu, lintujen tarkkailu sekä talvella jäällä hiihtely – Saimaa tarjoaa loputtomasti viihdykettä.

Joutsenon kirkko.