Suosikit

Lappeenranta kannustaa kaupunkilaisia luontopihan perustamiseen – Hallittu hoitamattomuus voi saada luonnonkukatkin kasvamaan

JULKAISTU 16.6.2023, 08.00

Pyöreä, piirroskuvitettu kyltti, jossa hyönteisiä, perhonen, kukkia ja siili. Keskellä vihreä banneri, jossa valkoisella teksti "luontopiha". Ylempänä teksti "Lappeenrannan seudun ympäristötoimi" ja sen logo.

Lappeenrannan kaupunki innostaa asukkaita perustamaan luontopihoja omille pihoilleen. Luontopihalla tarkoitetaan sellaista pihaa, jossa luonnolle annetaan tilaa ruohonleikkurin ja kemiallisten torjunta-aineiden sijaan.  

Luontopihalla käytetään kotimaisia perinne- ja luonnonkasveja, torjutaan haitallisia vieraslajeja, eikä käytetä kemiallisia lannoitteita, kertoo ympäristötarkastaja Taina Lahtela.

– Pihoilla kannattaa vaalia vanhoja puita, jotka luovat pesä-, ravinto- ja piilopaikkoja ötököille ja linnuille. Myös erilaiset lahopuut ovat erinomaisia hyönteisten ja sienten elinpaikkoja. Lisäksi kukkivat pajut tarjoavat varhain keväällä elintärkeää ravintoa pörriäisille.

Lahtela suosittelee hallittua hoitamattomuutta rikkaruohottoman nurmikkoaavikon sijaan. Hän ei halua viedä puutarhanhoidon iloa ihmisiltä, vaan kannustaa jättämään edes osan pihasta luonnontilaiseksi.

– Laiska puutarhuri hellii samalla pihan eliöstöä.

Lappeenrannan kaupunki lahjoittaa luontopihan perustajille tai sellaisen jo omaavalle Luontopiha-kyltin. Kyltti on osoitus siitä, että pihalla torjutaan luontokatoa ja osoitetaan kunnioitusta luonnon monimuotoisuudelle. Kyltin saa omaan pihaansa, kun allekirjoittaa hyvän tahdon -sitoumuksen luontopihan puolesta. Sitoumuksen voi allekirjoittaa Lappeenrannan seudun ympäristötoimessa (Pohjolankatu 14, 2. kerros), josta saa samalla kyltin mukaansa. Paikallisen Laptuote-säätiön puuverstaalla valmistettu kyltti on noin metrin pitkä ja pyöreä kylttiosa halkaisijaltaan 30 cm. Jalka on lämpökäsiteltyä puuta.

Luonnonkukkien päivää vietetään kesäkuussa

Tänä vuonna luonnonkukkien päivää vietetään kaikissa Pohjoismaissa sunnuntaina 18.6. Päivän tavoitteena on kasviharrastuksen ja luonnontuntemuksen lisääminen. Luonnonkukkia voi kasvattaa myös omalle pihalle, jolloin niiden mettä ja siitepölyä kerääviä pörriäisiä voi seurata omalla pihaniityllä, kertoo Lahtela.

– Helpoimmalla pääsee, kun jättää ruohon leikkaamisen pois. Tällöin pystyy seuraamaan, miten montaa eri luonnonkukkalajia pihalla alkaa kasvaa.

Halutessaan niityn perustamisvaiheessa voi lisäksi kuoria multaa pois. Maaperää voi köyhdyttää luonnonkukille sopivammaksi niittämällä kasvustoa ja keräämällä niittojätteen kompostiin.

– Niitylle voi kylvää myös luonnonkukkien siemeniä, jos kukkaslajistoa ei omalla pihalla ole riittävästi. Siemenissä kannattaa suosia kotoperäisiä lajikkeita, vinkkaa Lahtela.

Luontopiha on osa konkreettisia luontotekoja, joita Lappeenrannan kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelmaluonnokseen on listattu. Kuntalaisilta toivotaan luonnoksesta kommentteja ja mielipiteitä. Monimuotoisuusohjelmaluonnos on nähtävillä kesäkuun loppuun asti.

Lisätietoja:

Taina Lahtela, ympäristötarkastaja
Puh: 040 5298 480, taina.lahtela@lappeenranta.fi