International House Etelä-Karjalaa valmistellaan verkostoyhteistyönä
Etelä-Karjalan työllisyys- ja maahanmuuttopalveluja täydentämään käynnistetään International House -toimintamallia. Toimintamalli perustuu laaja-alaiseen verkostoyhteistyöhön. Etelä-Karjalassa International House -toimintamalli tukee erityisesti työn, opiskelun tai yrittäjyyden perusteella maahan muuttaneita sekä heidän perheenjäseniään. Toiminnan tavoitteena on tukea tulijoiden asettumista ja työllistymistä Etelä-Karjalan alueelle. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa perheiden hyvinvointia sekä osallisuutta.
Etelä-Karjalan alueen International House -toimintamallin kehittämisen taustalla on ulkomaalaisen väestön kasvu alueella. Ulkomailta alueellemme muuttaneet opiskelijat ja heidän perheenjäsenensä muodostavat merkittävän osaan alueemme ulkomaalaisväestöstä. Lisäksi alueellemme muuttaa työn ja yrittäjyyden perässä osaajia, joilla on usein myös perhettä mukana.
– Toisesta maasta muuttaneelle palvelujärjestelmämme voi olla vieras, ja erityisesti alkuvaiheessa neuvonnan ja opastuksen tarve voi olla suurempi, toteaa International House -toiminnan valmistelusta vastaava kv-osaaja-/oppilaitoskoordinaattori Anita Pölönen.
Toiminnan pilotointia on aloitettu vuonna 2024 Lappeenrannan kaupungin strategisella rahoituksella, Etelä-Karjalan maahanmuuttopalveluiden koordinoimana. TE24-uudistuksen myötä International House Etelä-Karjala on vuoden 2025 alusta alkaen osa Etelä-Karjalan työllisyysalueen työllisyys- ja maahanmuuttopalveluiden toimintaa. Pilotointivaihe keskittyy erityisesti Lappeenrantaan, mutta hyviä käytäntöjä halutaan jalkauttaa koko Etelä-Karjalan alueelle.
Etelä-Karjalan International House perustuu verkostoyhteistyöhön, ja vuoden 2024 aikana yhteistyötä esimerkiksi paikallisten oppilaitosten kanssa on tiivistetty. Tavoitteena on löytää yhä toimivampia yhteistyön tapoja muusta maasta muuttaneiden alueelle asettumisen tueksi. International House Etelä-Karjalan toimintamallin kehittämistä on tukenut Kaakkois-Suomen ELY-keskus osana valtakunnallista Talent Boost-toimenpideohjelmaa.
International House Etelä-Karjala ei ole vain yhdessä paikassa toimiva palvelu, vaan palvelua jalkautetaan tilanteen mukaan sopiviin toimintaympäristöihin. 2024 kokeilussa oli muun muassa säännölliset neuvonta- ja ohjaushetket Sampon kansainvälisille opiskelijoille kunnan maahanmuuttopalveluiden ja työvoimapalveluiden yhteistyönä.
Toiminnassa on pitkälti kyse ihmisten kohtaamisesta ja myönteisen vuorovaikutuksen lisääntymisestä
International House -toimintamallin kautta halutaan mahdollistaa myös kohtaamisia. Keväällä 2025 verkostoyhteistyönä järjestettävät Career Club -tilaisuudet ovat yksi kohtaamisia mahdollistava kokeilu. Career Club -tilaisuudet keskittyvät erilaisiin ura-aiheisiin, kuten työelämän kulttuurisen moninaisuuden ja osaamisen kehittämisen teemoihin. Vaikka tilaisuudet järjestetään osana International House Etelä-Karjala pilottia, toivotaan niiden tuovan yhteen ihmisiä erilaisista taustoista. Myös ihan paljasjalkaisia lappeenrantalaisia toivotaan paikalle!
International House -valmistelussa on ollut mukana usean eri organisaation edustajia, minkä lisäksi valmistelua on tehty yhteistyössä alueen kansainvälisten asukkaiden kanssa esimerkiksi asukaskyselyn ja osallistavan työpajan avulla. Yhtenä palautteena on, että viestintä on keskeisessä osassa alueelle asettumisen eri vaiheissa. Viestin tulee tavoittaa ja olla ymmärrettävää myös vähemmän suomea osaaville.
– Toiveena olisi saada kevään 2025 aikana oma International House Etelä-Karjala sivu rakennettua Lappeenrannan kaupungin sivustolle. Lisäksi suunnitteilla on omat sosiaalisen median kanavat International House -viestintää varten. Kansainvälisille asukkaillemme kohdennettu viestintä auttaa tavoittamaan laajemman joukon eteläkarjalaisia. Korostamme viestinnässämme kaksikielisyyttä: suomi ja englanti.
Etelä-Karjalan työllisyysalueen palvelustrategian arvot pohjaavat Lappeenrannan kaupungin arvoihin: ”Vaikuttavia työllisyys- ja maahanmuuttopalveluja rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsoen.”
– Yleinen viesti kentältä on, että eteläkarjalaiset ovat mukavaa ja ystävällistä väkeä, luonto on kaunis ja alueella viihdytään. Töiden löytäminen ulkomaalaistaustaisena koetaan kuitenkin usein haastavaksi. Haluammekin kuulla myös yrittäjiä ja löytää yhdessä keinoja siihen, miten voisimme olla tukemassa heitä kansainvälisten osaajien rekrytoinneissa. On koko alueemme yhteinen etu, että osaavat tekijät ja työnantajat löytävät toisensa ja ihmiset viihtyvät alueellamme, toteaa Anita Pölönen.
Lisätietoja:
Anita Pölönen, kv-osaaja-/oppilaitoskoordinaattori
Etelä-Karjalan työllisyysalue
Maahanmuutto ja kotoutuminen
anita.polonen@lappeenranta.fi
Merja Heino-Kukkurainen, tiimipäällikkö
Etelä-Karjalan työllisyysalue
Maahanmuutto ja kotoutuminen
merja.heino-kukkurainen@lappeenranta.fi