Elintarvikevalvonnan seuraamusmaksut
Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on ottanut käyttöön elintarvikelain (297/2021) 67 § mukaisen seuraamusmaksun toimialueellaan (Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari). Seuraamusmaksu voidaan määrätä esimerkiksi tilanteessa, jossa elintarviketoimija laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa toiminnan aloittamisesta tai merkittävästä muuttamisesta. Seuraamusmaksu voidaan määrätä myös, mikäli toimija ei noudata tieodotusvelvollisuuttaan liikkuvasta elintarvikemyynnistä, markkinoi elintarvikkeitaan lainsäädännön vastaisesti, ei noudata elintarvikkeiden jäljitettävyyteen tai omavalvontaan liittyviä velvoitteita tai ei ilmoita elintarviketta koskevasta vaarasta (esim ruokamyrkytysepäilystä). Määrättävä seuraamusmaksu on 300–5000 euroa ja se maksetaan valtiolle.
Lappeenrannan seudun ympäristötoimi saa vuosittain tietoonsa useita rekisteröitymättömiä elintarviketoimijoita. Aiemmin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä ei ole peritty seuraamusmaksua , mutta elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi maksu otetaan käyttöön.
Elintarvikelain mukaisesti toimijan on ilmoitettava elintarviketoiminnasta toimivaltaiselle viranomaiselle rekisteröintiä varten. Ilmoitus on tehtävä viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Elintarviketoiminnan katsotaan muuttuneen olennaisesti esimerkiksi silloin, kun elintarvikehuoneisto aloittaa maahantuonnin tai elintarvikemyymälä aloittaa palvelutiskimyynnin tai ruoan valmistuksen. Kun toimintaa harjoittava yrittäjä vaihtuu, on ilmoitukset myös tehtävä.
Rekisteröinnin ja tietojen muutokset voi tehdä viranomaisen tarjoamassa sähköisessä Ilppa-ilmoituspalvelussa osoitteessa www.ilppa.fi. Ilmoituksen voi tehdä myös terveystarkastajalta saatavalla lomakkeella, joka toimitetaan ympäristötoimen kirjaamoon Pohjolankatu 14, Lappeenranta tai sähköpostilla ymparistotoimi.kirjaamo@lappeenranta.fi.
Lisätietoja elintarviketoimijan velvollisuuksista ja lainsäädännöstä löytyy näistä osoitteista:
Elintarvikeyrityksen perustaminen ja omavalvonta – Ruokavirasto