Suosikit

Ekhva tiedottaa: Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -malli voitti vuoden 2023 TerveSos-palkintokisan yleisöäänestyksen

JULKAISTU 4.5.2023, 08.09

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) TerveSos -palkintoa haki yhteensä 39 toimintamallia, joista arviointiraati valitsi kuusi finalistia.  Yksi finalisteista oli Etelä-Karjalan hyvinvointialueen Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -malli.

Arviointiraadin TerveSos-palkinnon voitti toimintamalli ”Väkivallaton VAKE -Lähisuhdeväkivallan ehkäisy osana Perhekeskustoimintamallin kehittämistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella”. Palkintosumma on 2.000 euroa.

Arviointiraadin valitseman voittajan lisäksi yleisö sai äänestää finalisteista omaa suosikkiaan Innokylän verkkopalvelussa. Voittajaksi nousi Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -malli. Palkintosumma on 1.000 euroa.

TerveSos-palkintokilpailussa haettiin tänä vuonna uusia toimintamalleja ja ratkaisuja, joissa näkyvät osallisuus, yhdenvertaisuus ja palvelujen saatavuus ja saavutettavuus. Keskeinen kriteeri oli luoda toisten mukana pysymistä tukevia konkreettisia ratkaisuja.  Näkökulmana oli ihmislähtöisyys ja TerveSos-tapahtuman teemaa mukaillen ajatus ”Pidetään kaikki kärryillä -ihmiseltä ihmiselle!”.

Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa on yhdessä alueen ikääntyneiden sekä laajan sidosryhmäverkoston kanssa valmisteltu ja toteutettu alueellista kaatumisen ehkäisyn yhteistä työtä, joka jatkuu yhä. Alueellisen kaatumisen ehkäisyn yhteisen työn tavoitteena ovat kaatumisiin liittyvän inhimillisen kärsimyksen vähentäminen, ikääntyneiden oman tietoisuuden, toiminnan ja osallisuuden vahvistaminen kaatumisen ehkäisyyn liittyen sekä kaatumisvaaran tunnistaminen ja vähentäminen.

Kaatumisvaarassa olevia ikäihmisiä tavoitetaan, ammattilaisia ja vertaisia koulutetaan, lisätään ikäihmisten osallisuutta sekä rakennetaan yhtenäinen Pysytään pystyssä -liikuntaryhmämalli kuntiin.

Hankekumppanina toimivan Ikäinstituutin asiantuntijat ovat olleet vahvasti mukana yhteisessä työssä ja erityisesti Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien valmistelussa. Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -toimintamallissa on luotu oma toimintamalli kansalaiselle ja alueen sidosryhmätoimijoille sekä ammattilaisille.

– On niin hienoa, että eteläkarjalainen kaatumisen ehkäisy -toimintamalli voitti yleisöäänestyksen, iloitsee projektipäällikkö Sari Hokkanen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

– Jo Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -toimintamallin pääsy TerveSos 2023 -palkinnon finaaliin ja nyt yleisöäänestyksen voitto kertovat myös siitä, miten Etelä-Karjalassa osataan kehittää palveluita ja toimia yhdessä. Kiitos myös jokaiselle meidän malliamme peukuttaneelle. Yhteinen työmme kaatumisen ehkäisyssä jatkuu, toteaa Sari Hokkanen hymyillen.

TerveSos 2023 -palkinnot luovutettiin keskiviikkona 3.5.2023 klo 15.45 alkaneessa seminaarissa Tampereella. Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -mallia olivat tilaisuudessa esittelemässä ja palkintoa vastaanottamassa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hoitotyön johtaja Kirsi Leino, projektipäällikkö Sari Hokkanen ja projektityöntekijä Jaana Viskari.

Linkit:

§  https://thl.fi/fi/-/vuoden-2023-tervesos-palkinnon-on-voittanut-lahisuhdevakivallan-ehkaisyn-vakivallaton-vake-toimintamalli?redirect=%2Ffi%2F 

§  https://tervesos.fi/tervesos-palkinto/

§  https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/etela-karjalan-kaatumisen-ehkaisy-malli

Lisätiedot medialle:

Sari Hokkanen, projektipäällikkö 
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
sari.hokkanen@ekhva.fi
040 683 8962

Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.