Viikko Schwäbisch Hallissa

Sunnuntai 19.1 .
Aloitimme matkamme aamulla kahdeksalta Lappeenrannan rautatieasemalta, jossa kokoonnuimme ja nousimme junaan kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Lensimme sieltä Frankfurtiin, jossa nousimme junaan kohti Stuttgarttia. Frankfurtista ei päässyt suoraan junalla Schwäbisch Halliin, joten jouduimme vaihtamaan junaa Stuttgartissa. Lopulta taajamajunamme pysähtyi Schwäbisch Hall - Hessental -rautatieasemalla noin kello 21. Siellä tapasimme vaihto-oppilasparimme ensimmäistä kertaa kolmeen kuukauteen. Lähdimme asemalta kaikki omien vaihto-oppilaidemme kanssa koteihin, joissa majoittuisimme seuraavan viikon. Matka kesti noin 13 tuntia.
Maanantai 20.1 .
Maanantai alkoi avoimin ja positiivisin mielin. Toiset meistä olivat nukkuneet huonosti rankan matkustuspäivän jälkeen, toiset taas hyvin. Joka tapauksessa jokaisella riitti energiaa ja intoa uuteen, ikimuistoiseen viikkoon. Ensimmäinen aamu alkoi jokaisen oman host-perheen luota. Monia jännitti herätä uudesta maasta ja perheestä, kaukana koto-Suomesta.
Aamutoimien jälkeen jokaisen matka alkoi kohti Schwäbisch Hallin koulua. Koulu poikkesi todella paljon suomalaisesta koulusta. Koulupäivä kului mukavasti tutustuessa uusiin innokkaisiin saksalaisopiskelijoihin. Ensimmäinen tunti meni seuratessa oppitunnin kulkua. Päivään sisältyi meidän osalta myös liikuntaa ja musiikkia. Ruokailu saksalaisessa koulussa oli erilainen kuin Suomessa. Ruoka maksoi noin 3 euroa, eikä se ollut yhtä laadukasta kuin Suomessa.
Musiikintunnilla teimme omat sanoitukset Bruno Marsin kappaleeseen “Count on me” ja lauloimme sen yhdessä. Kappale oli valittu tehtävään siksi, koska siinä lauletaan ystävyydestä ja luottamuksesta, jota meidän porukkamme oli täynnä.
Liikuntatunnilla pelasimme erilaisia ryhmäpelejä ja pidimme hauskaa. Meidät jaettiin neljän tuntemattoman tai osittain tutun oppilaan porukoihin. Tunti oli hauska ja hyvä ensimmäisenä päivänä, koska saimme tutustua uusiin ihmisiin ja entistä enemmän toisiimme. Lopputunnista jakauduimme porukoihin, joista toinen porukka pelasi lentopalloa ja toinen sählyä.
Illalla menimme porukalla saksalaisen vaihto-oppilaan luo viettämään iltaa. Saksalaiset valmistivat meille ruokaa ja olivat hoitaneet meille erilaisia herkkuja syötäväksi ja juotavaksi. Vietimme aikaa yhdessä, söimme herkkuja, katsoimme elokuvaa ja chillasimme.
Tiistai 21.1 .
Tiistaiaamuna kokoonnuimme Schwäbisch Hallin keskustan juna-asemalle, josta lähdimme toiveikkaina kohti Stuttgartin kaupunkia ja Mercedes Benz -museota. Junamatka kesti noin tunnin ja saavuimme museolle kymmenen aikoihin. Yhdeksänkerroksinen museo sisälsi toista sataa ainutlaatuista autoa Mercedeksen lähes 140-vuotisen historian ajalta. Museon ja viereisen autoliikkeen kiertämisessä kului vähän yli kaksi tuntia, jonka jälkeen päivän varsinainen ohjelma oli ohi.
Tämän jälkeen pääsimme kiertämään Stuttgartin kaupunkia, eikä kotiinpaluulle oltu määritelty aikaa jatkuvasti kulkevien junien takia. Valtaosa loppupäivästä kului kaupungin suurissa ostoskeskuksissa. Kerkesimme kuitenkin ihastelemaan kaupungin nähtävyyksiä kävelymatkallamme kohti Königstraße eli kuninkaan katua, joka on kauppakatu Stuttgartin ydinkeskustassa. Kadun pituus on noin 1,2 kilometriä.
Suurin osa ryhmästämme lähti junalla kotia kohti noin kuuden aikoihin, mutta meidän yllätykseksemme juna ei menisi takaisin Schwäbisch Halliin, vaan se jäisi matkan varrelle huoltotöiden takia. Jäimme siis juna-asemalle, jossa jouduimme odottamaan että host-vanhempamme hakisi meidät toiselta juna-asemalta kotiin. Loput ryhmästämme tuli tuntia myöhemmällä junalla, jonka jälkeen kaikki menivät omiin koteihinsa nukkumaan.
Keskiviikko 22.1.
Keskiviikkopäivä alkoi juna-asemalta kahdeksan aikoihin. Matkasimme noin puoli tuntia kohti maalla sijaitsevaa museota. Tämä museo oli erikoinen, sillä se oli laaja ulkomuseo ja sisälsi lukuisia jäljennöksiä paikallisista taloista keskiajalta. Pääsimme jopa käymään yhdessä vanhassa talossa sisällä ja siellä oli hyvin kylmä. Vielä siistimpää oli, että koululaiset auttoivat museon pyörittämisessä ja heiltä saimme näyttelyn museosta sekä alueella olevasta mielenkiintoisesta koulusta. Tämä koulu sijoittui taloon, jonka vanhat oppilaat olivat laittaneet kuntoon. Kyseisessä koulussa opiskelun ohella muita tehtäviä oli talon kunnostaminen, puutarhan ylläpito sekä ruoan tekeminen. Oli kiinnostavaa nähdä, miten tälläkin tavalla voidaan opettaa ja kuinka paljon järkeä käytännöllisten asioiden oppimisessa on. Oppilaat tekivät siis yhdessä töitä kotitalouden ylläpitämiseksi.
Seuraavaksi siirryimme noin puolen päivän junalla takaisin vaihto-oppilaidemme koululle ja tapasimme heidän kanssaan. Meidän ohjelmassa seuraavaksi oli osallistua porukalla kotitalouden tunnille. Saimme mahdollisuuden tehdä perinteistä saksalaista ruokaa nimeltä “Käsespätzle”, joka muistuttaa vähän juustoista spagettia. Koko prosessi oli hyvin hauskaa ja parasta oli, kun sai tehdä itse nuudelit.
Illalla meille oli vielä ohjelmaa. Paikallinen pubi oltiin varattu yksityiskäyttöön meille. Saimme viettää opettajien sekä vaihto-oppilaiden kanssa iltaa siellä rauhassa pelaten korttia, kilpaillen pöytäjalkapallossa ja laulaen. Kaikille tarjottiin myös pitsaa ja limpparia, joka oli loistava yllätys. Kävimme myös kävelemässä keskustassa, jolloin saimme ensinäkemykset Schwäbisch Hallin kirkosta sekä muutenkin kaupungin kauniin keskustan illan tunnelmavalaistuksessa. Tämän jälkeen väsyneenä lähdimme koteihimme nukkumaan seuraavaa päivää varten.
Torstai 23.1.
Torstai alkoi kokoontumisella juna-asemalle, josta lähdimme Heilbronniin. Saavuimme aamupäivällä Heilbronnin asemalle ja kävelimme siitä lyhyen matkan Experimenta-tiedekeskukseen. Vietimme muutaman tunnin tiedekeskuksessa katsellen erilaisia tieteeseen liittyviä nähtävyyksiä. Kävimme esimerkiksi ympyrän muotoisessa huoneessa, jossa katsoimme videota biologiasta, vaikka monella meni kuitenkin koko aika nukkuessa. Lähdimme tiedekeskuksesta kahden jälkeen ja suuntasimme siitä suoraan juna-asemalle, josta suuntasimme takaisin Schwäbisch Halliin ja omiin koteihimme.
Muutaman tunnin lepäämisen jälkeen suuntasimme pelaamaan laser tagia. Kaikilla oli hauskaa pelatessa ja tämä oli päivälle oikein hyvä lopetus. Pelasimme neljässä tiimissä muutaman tunnin, jonka jälkeen suuntasimme takaisin koteihimme ja menimme nukkumaan väsyneinä aktiivisesta päivästä.
Perjantai 24.1.
Vierailumme viimeinen kokonainen päivä alkoi vierailulla Schwäbisch Hallin keskustassa sijaitsevasta taidemuseo Würthiin. Museossa meille oli järjestetty opastettu kierros, jonka aikana pääsimme ihastelemaan taidetta ja kuulemaan teosten taustoista. Museon sisältö koostui monenlaisista taideteoksista, jotka liittyivät lähinnä näkemiseen, valoon ja optisiin harhoihin. Varsinaisen vierailun päätteeksi siirryimme museon kupeessa olevaan taidepajaan tekemään museon aiheisiin liittyvät omat taideteokset.
Museon jälkeen meillä oli tunti aikaa kaupungintalolle siirtymiseen, joka sijaitsi joen toisella puolella Schwäbisch Hallin kirkkoa vastapäätä. Kaupungintalolla meidät ottaisi vastaan kaupunginjohtaja Daniel Bullinger. Meidät johdatettiin rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevaan saliin, jonka seiniä koristivat maalaukset ja kultaiset koristeet. Salin keskellä oli pöytiä, joissa oli tarjottavia juomia ja suklaita. Puolen tunnin pituisen vierailumme aikana Bullinger piti meille pienimuotoisen esitelmän, jonka jälkeen saimme jokainen Schwäbisch Hall -kangaskassit.
Seuraavana ohjelmassamme oli siirtyä kaupungintalon edessä olevan aukean toisella laidalla sijaitsevaan kirkkoon. Kirkossa pääsimme kuuntelemaan ja katsomaan kirkon suuria urkuja, joita paikallinen urkuri esitteli. Lisäksi meillä oli mahdollisuus käydä kirkon korkeassa tornissa, josta laskeutui hieno näköala kaupungin ylle. Saimme myös kiertää kirkkoa vapaasti. Lopuksi kokoonnuimme kirkon ulkopuolelle sanomaan hyvästit opettajillemme, koska päivän ja viikon viimeinen virallinen ohjelma oli tullut päätökseen.
Illalla menimme oppilaiden kesken paikalliseen hampurilaisravintolaan kaupungin keskustassa, josta ilta jatkui kävelymatkan päässä olevalle nuorisotilalle. Nuorisotilalla oli tarjolla juomia ja naposteltavaa. Juttelimme, pelasimme pingistä ja muuten vain hengailimme, kunnes oli aika lähteä kotiin. Kotona tavarat valmiiksi seuraavan päivän lähtöä varten ja unten maille.
Lauantai 25.1.
Paluumatkamme alkoi todella aikaisin 5.40 aamulla koulun pihalta, josta vapaaehtoiset vaihto-oppilaiden vanhemmat kyyditsivät meidät Frankfurtin lentoasemalle saakka. Lensimme Frankfurtista Helsinkiin, jossa odottelimme junaa muutaman tunnin. Vietimme odotusajan rautatieaseman läheisessä kauppakeskuksessa. Nousimme junaan ja matkustimme kaksi tuntia Lappeenrantaan asti. Lappeenrannassa lähdimme omilla kyydeillä kotiin.