Suosikit

Lappeenrannalle myönnettiin UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus

JULKAISTU 17.1.2025, 09.07

Kaksi lasta tutkimassa marjoja, taustalla kaksi aikuista.

Suomen UNICEF on myöntänyt Lappeenrannan kaupungille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Kyseessä on jo kolmas kerta, kun Lappeenranta saa tunnustuksen, joista tuorein on nyt voimassa kaksi vuotta.

Kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen pitää tunnustusta hienona asiana ja osoituksena määrätietoisesta ja pitkäjänteisestä työstä.

– Haluamme, että Lappeenrannassa lasten on hyvä olla ja turvallista kasvaa. Siihen tarvitaan oikeita ratkaisuja lasten hyvinvoinnin kannalta sekä laajaa yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Tunnustus ei ole meille vain sanahelinää tai oikeus käyttää logoa, vaan pyrimme aidosti kuulemaan nuoria asukkaitamme ja huomioimaan heidät palvelujen kehittämisessä ja päätöksenteossa.

Tunnustusta myöntäessään Suomen UNICEF on arvioinut kaupungin Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelmaan sisältyviä tavoitteita ja toimenpiteitä sekä niiden tuloksia. UNICEF ei siis ole arvioinut kunnan kaikkea lapsiin ja lapsen oikeuksiin liittyvää toimintaa.

– Lappeenrannassa tehty työ on tuottanut pysyviä muutoksia kaupungin toimintaan sekä tuloksia lapsille ja nuorille. Koko kaupunki on ollut edistämässä Lapsiystävällinen kunta -työn toteutumista. Jatkamme ilolla yhteistyötä Lappeenrannan kanssa, sanoo Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Elina Sirén.

Kiitosta syrjinnän vaarassa olevien lasten huomioimisesta ja nuorisotyöstä

Lappeenranta sai arviointityössä erityiskiitosta siitä, että kaupungin koko henkilöstön lapsenoikeusosaamista on edistetty yhteisen perehdytysmateriaalin avulla.

– On tärkeää jatkossakin painottaa, että toimintamalli ei koske vain yhtä toimialaa tai yksittäisiä työntekijöitä, vaan lapsiystävällinen Lappeenranta on kaikkien vastuulla läpi organisaation ja sen tulee välittyä laajasti kaupungin eri palvelujen toiminnassa, koordinaattori Salla Juha kertoo.

Suomen UNICEF kehui Lappeenrantaa myös syrjinnän vaarassa olevien lasten kokemustiedon hyödyntämisestä kaupungin toiminnan suunnittelussa ja osallistumisen esteiden poistumisesta. Kaupunki on tehnyt aiempaa järjestelmällisempää yhdenvertaisuussuunnittelua sekä toteuttanut säännöllisesti yhdenvertaisuuskyselyitä ja haastatteluita eri ikäisille lapsille ja nuorille.

Kaupunkia kiiteltiin myös nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja turvallisuuden vahvistamisesta.

– Nuorisotyössä kuuntelemme laaja-alaisesti nuorten näkemyksiä ja keräämme tietoa niistä. Eräänä keskeisenä tavoitteenamme on kohdentaa nuorisotyöllisiä palveluita haavoittuvassa asemassa oleville nuorille. On ollut ilo huomata, että nuorilta kuulemamme palaute toiminnastamme on ollut hyvin positiivista, nuorisotoimenjohtaja Kimmo Hölkki iloitsee.

UNICEF koki positiiviseksi myös sen, että Lappeenrannassa on olemassa toimintamalli sen varalle, jos lapsi vastaa vuosittaisessa terveystarkistuksen kyselyssä, ettei hänen elämässään ole turvallista aikuista. Lapsen vastaukselle on myös potilastietojärjestelmässä mittari, ja näin jatkossa koko Etelä-Karjalan alueella tullaan saamaan aluetason tietoa, onko lapsilla elämässään turvallisia aikuisia.

Salla Juha iloitsee erityisesti myös siitä, että kaupunki on tuonut lapsiystävällistä toimintaansa vahvasti esille viestinnässään niin henkilöstölle kuin asukkaillekin.

– Olemme saaneet tästä kiitosta eri puolilta, ja meillä on kaupungin viestinnän kanssa yhteinen tavoite nostaa asiaa vielä nykyistäkin paremmin esille jatkossa.

Lapsiystävälliseen Lappeenrantaan voi tutustua kaupungin verkkosivulla ja aihetta käsittelevässä ja syksyllä 2024 aloitetussa juttusarjassa, joka jatkuu vielä neljän julkaisun verran. Kaupungin Facebook- ja Instagram -kanavissa sekä verkkosivustolla julkaistavassa juttusarjassa kaupungin eri palvelut kertovat miten lapsiystävällisyys välittyy heidän toiminnassaan.

Työ lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin eteen jatkuu Lappeenrannassa

Lappeenrannan nyt saavuttama tunnustus ei Salla Juhan mukaan tarkoita, että työ lapsen oikeuksien hyväksi olisi Lappeenrannassa valmis.

– Tunnustuskin sitouttaa meitä jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä ja lapsen oikeuksien toteuttamista. Aloitamme seuraavaksi nykytilan kartoitusta ja uuden toimintasuunnitelman kirjoittamista sekä huomioimme lapsiystävällisyyden kaupungin uuden strategian valmistelussa.

– Tavoitteenamme on muun muassa varmistaa entistäkin paremmin haavoittuvassa asemassa olevien lapsien huomiointia palvelujen suunnittelussa.  On erittäin tärkeää huolehtia myös siitä, että kehittämistyötä tehdään jatkossakin yhdessä kaikenikäisten lasten kanssa suunnitteluvaiheesta arviointiin asti.

Lisätietoja:

Salla Juha, Lapsiystävällinen kunta -toiminnan koordinaattori, Lappeenrannan kaupunki
Puh. 040 626 7554, salla.juha@lappeenranta.fi

Elina Sirén, erityisasiantuntija, Suomen UNICEF
Puh. 040 588 4391, elina.siren@unicef.fi

Suomen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin digipalvelu