Etelä-Karjalassa kehitetään TKI-yhteistyötä – nyt kerätään näkemyksiä, joilla rakennetaan toimivia pilotteja

Etelä-Karjalassa on käynnistynyt laaja kehittämistyö, jonka tavoitteena on vahvistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä. Työtä koordinoi Lappeenrannan kaupunki, ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Sitran, alueen korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa.
Kehittämisprosessi etenee vaiheittain: ensin kerätään alueen toimijoilta tietoa nykyisistä haasteista ja toiveista, sitten näiden pohjalta rakennetaan ja pilotoidaan konkreettisia yhteistyömalleja valituissa TKI-teemoissa. Lopuksi kootaan toimintamalli, jota voidaan soveltaa ja skaalata laajasti Etelä-Karjalassa – ja myös valtakunnallisesti.
Ensimmäinen vaihe on nyt käynnissä
Tiedonkeruuvaiheessa halutaan kuulla mahdollisimman laajasti alueen yritysten, tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden sekä julkisten toimijoiden kokemuksia ja näkemyksiä. Työ perustuu haastatteluihin, työpajoihin ja kyselyyn, joka julkaistaan torstaina 8.5. Kyselyyn vastaaminen on avoinna toukokuun ajan, ja samalla kootaan osallistujia syventäviin työpajoihin, jotka toteutetaan toukokuun loppupuolella.
– Nyt on oikea hetki vaikuttaa siihen, miten alueella tehdään TKI-yhteistyötä tulevaisuudessa. Kysely ja työpajat tarjoavat väylän tuoda esiin niin haasteet kuin ratkaisuehdotukset. Haluamme mukaan laajasti eri toimijoita – erityisesti yritysten ääni on tärkeä, sanoo elinvoimapäällikkö Johanna Väyrynen Lappeenrannan kaupungilta.
Sitran mukanaolo tuo kehittämistyöhön myös valtakunnallisen näkökulman.
– Uudet innovaatiot ja suomalaisten menestystarinoiden luominen edellyttävät vahvaa yhteistyötä ja yritysten roolin vahvistamista TKI-järjestelmässä. Sitra haluaa osaltaan tukea alueiden edellytyksiä kasvulle ja uusien yritysten syntymiselle tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa vahvistamalla. Osana toteutettavaa alueellista työtä Sitra kartoittaa samalla kansallisen tason tilannekuvaa siitä, miten TKI-yhteistyötä voitaisiin kehittää koko Suomen tasolla, kertoo Helena Mustikainen, Sitran Kestävän kasvun innovaatiot -projektinvetäjä.
Tavoitteena konkreettiset pilotit ja pitkäjänteinen toimintamalli
Kerätyn tiedon pohjalta rakennetaan uusia, joustavia yhteistyömalleja, jotka otetaan testiin jo kevään ja alkukesän 2025 aikana. Pilotit keskittyvät kolmeen ajankohtaiseen teemaan:
- biotuotteiden ja -materiaalien kehittäminen
- Power2X- ja vetytalouden liiketoiminta
- pienydinvoiman ympärille rakentuva ekosysteemi
Pilottien avulla testataan käytännössä, miten tutkimustieto saadaan sujuvasti osaksi yritysten kehitystyötä ja miten eri toimijat voivat tehdä yhteistyötä yli sektorirajojen.
– Meidän tavoitteenamme on, että kehittämistyö ei jää paperille. Haluamme varmistaa sen, että yrityksille on enemmän hyötyä TKI-panostuksista ja päästä konkreettisiin kokeiluihin, joissa opitaan yhdessä ja rakennetaan uusia käytäntöjä, jotka jäävät elämään myös hankkeen jälkeen. Tässä työssä tarvitaan kaikkien ääntä – varsinkin pk-yritysten ja tulevaisuuden kasvuyritysten, sanoo projektipäällikkö Noora Hakkarainen Lappeenrannan kaupungilta.
Kehittämistyö rakentaa pohjaa myös tuleville investoinneille
Työ liittyy laajemmin Etelä-Karjalan älykkään erikoistumisen strategiaan, jossa yhdistyvät tutkimuksen, liiketoiminnan ja kestävän kasvun tavoitteet. Samalla luodaan valmiuksia tuleviin kansallisiin ja kansainvälisiin kehityshankkeisiin ja investointeihin. Hankkeessa hyödynnetään olemassa olevia verkostoja, kuten LAB-ammattikorkeakoulun BioFine-konseptia ja Greenreality Networkia, mutta myös rakennetaan uutta.
Kehittämistyön tulokset raportoidaan kesäkuussa ja otetaan heti käyttöön osana alueellista ekosysteemityötä. Lisäksi opit ja mallit jaetaan Sitran kautta muille Innokaupungeille ja yhteistyökumppaneille valtakunnallisesti.
Lisätietoja:
Noora Hakkarainen, projektipäällikkö
Lappeenrannan kaupunki
noora.hakkarainen@lappeenranta.fi
p. 040 356 3142