Suosikit

Lapsiystävällinen Lappeenranta, osa 9: nuorisotoimi

JULKAISTU 24.1.2025, 15.50

Kolme henkilöä pelaa konsolipelejä kirjaston pelinurkkauksessa.

Tässä juttusarjassa esittelemme Lappeenrannan kaupungin lapsiystävällisyyttä. Tällä kertaa vuoron saa nuorisotoimi.

”Kunnallinen nuorisotyö on perusajatukseltaan lapsiystävällistä toimintaa, joka on saanut alkunsa jo vuonna 1957 Helsingin Hakaniemeen perustetusta nuorisotilasta, josta haluttiin kaduilla notkuville lättähatuille vapaa-ajanviettopaikka. Vuosien varrella nuorisotyö on kehittynyt ja saanut uudenlaisia painopisteitä, mutta perusajatus on säilynyt.

Lappeenrannan Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelmassa nuorisotoimen osalta toimenpiteenä on henkilöstön perehdyttäminen lapsen oikeuksiin, nuorisotyön toiminnallisen yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen ja toteuttaminen sekä se, että haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret huomioidaan toiminnassamme. Nämä ovat toimintasuunnitelmaan kirjattuja tavoitteita ja toimenpiteitä, mutta eivät tietenkään ainoita asioita, joita teemme lapsiystävällisyyteen liittyen. Ottaen huomioon, että nuorisotyö edustaa vain 1–2 prosentin osuutta koko kaupungin toiminnoista budjetissa, osuutemme Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelmassa on suhteellisesti huomattavasti tuota prosenttiosuutta suurempi noillakin toimenpiteillä.

Nuorisotyölle on määritelty yleistasoista tehtävää yhteiskunnallisena palveluna: sosialisaatio, personalisaatio, kompensaatio sekä resurssointi ja allokointi. Toisin sanoen nuorisotyöllä haluamme saattaa nuoren osaksi yhteiskuntaa, auttaa häntä kasvamaan omaksi itsekseen, tukea haavoittuvassa asemassa olevia nuoria pääsemään samalle viivalle muiden nuorten kanssa ja huolehtia yhteiskunnan resurssien kohdentamisesta myös nuoriin kansalaisiin. Yksinkertaistaen nuorisotyöllä pyrimme edistämään sitä, että yhteiskunnassa otettaisiin ihmiset nuoruuden elämänvaiheessa erityisesti huomioon – eli että yhteiskunta olisi mahdollisimman nuoriystävällinen.

Nuorisotyö toimii nuorten vapaa-ajassa ja perustuu nuoren omaan haluun olla nuorisotyön palveluissa mukana. Nuorten osallisuus toimintojen suunnittelussa ja toteuttamisessa on ensiarvoisen tärkeää. Nuorisotiloillamme toimii tilatoimikuntia tai -kokouksia, joissa keskustellaan mitä toimintaa järjestetään, ja nuoret päättävät miten tilan toimintarahaa käytetään osallistavan budjetoinnin kautta. Nuorisotiloilla pyritään saamaan nuoria myös toteuttamaan käytännössä itse ideoimiaan toimintoja. Päivittäin tehtävässä toiminnan raportoinnissa eritellään nuorten suunnitteleman ja järjestämän toiminnan osuus tunteina. Tämän tuntimäärän osuutta kaikista tunneista seurataan järjestelmällisesti vuosittain ja raportoidaan päätöksentekoon. Tavoitteena on pikkuhiljaa kasvattaa nuorten järjestämän toiminnan prosenttiosuutta vuosittain. Jos tätä lukua saadaan kasvatettua, voidaan perustellusti olettaa, että olemme pystyneet järjestämään osallisuuden kokemuksia nuorille enemmän kuin aiemmin.

Nuorisotoimi vastaa Lappeenrannan kaupungin lasten ja nuorten vaikuttajaryhmien toiminnasta, eli nuorisotoimi pyörittää lasten parlamenttitoimintaa ja nuorisovaltuustoa. Niissä vaikuttamisesta kiinnostuneet lapset ja nuoret pääsevät laajemmin osallistumaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja asioiden valmisteluun ja saavat tuotua esiin heille tärkeitä asioita.

Meillä tapahtuu koko ajan asioita, joita voisi nostaa esimerkkeinä, mutta nostettakoon yhdeksi esimerkiksi tässä kohdassa Sammonlahdessa keväällä 2024 käynnistynyt Räppipaja-toiminta. Lappeenrannassa on vahva rap-musiikkiskene; on useita nuoria, jotka tekevät omaa musiikkia tai olisivat kiinnostuneita kokeilemaan sen tekemistä. Tiedämme että yleisesti ottaen rap-kulttuuriin saattaa liittyä negatiivisiakin ilmiöitä, kuten yhteiskunnan ulkopuolelle ajautumista ja rikollisen elämäntavan ihannointia. Ajattelimme, että mikäli saisimme rapmusiikin tekemisestä kiinnostuneita nuoria nuorisotyön piiriin, voisimme olla heille laajemminkin avuksi heidän elämäänsä koskevissa kysymyksissä, mitä ne itse kullakin sitten ovat. Meillä oli musiikin tekemiseen liittyvää osaamista omien työntekijöidemme joukossa, joten totesimme, että voisimme tarjota ohjausta oman musiikin tekemiseen – meillä olisi myös hieman resursseja hankkia siihen tarvittavaa laitteistoa, koska musiikintekoon tarvittava tekniikka on kehittynyt ja halventunut dramaattisesti takavuosien kustannuksista. Siispä toteutimme hankinnat ja pistimme toiminnan pystyyn.

Nuorisotyö tulee jatkossakin tarttumaan ajankohtaisiin ilmiöihin notkeasti ja ratkaisukeskeisesti. Kaiken perustana on kuitenkin toimivat peruspalvelut, jotka nuorisotyössä tarkoittavat nuorisotyön läsnäoloa suurimmilla asuinalueilla keskustassa, Joutsenossa, Sammonlahdessa ja Lauritsalassa sekä riittävän hyvin resursoituja kohdennetun nuorisotyön palveluita. Päivittäinen ammatillisen nuorisotyön tekeminen ennaltaehkäisee monien kielteisten asioiden ja ilmiöiden syntymistä tai pahenemista. Tämän todentaminen vedenpitävästi on luonnollisesti mahdotonta, mutta nuorisotyöllä palvellaan nuorien lisäksi myös muita kuntalaisia sekä kaupungin liike-elämää. Jos jonkun alueen nuorisotila lakkautettaisiin, se näkyisi saman tien alueen lisääntyneenä nuorison hengailuna lähikaupan tuulikaapissa. Tiedostamme tärkeän roolimme kunnallisena palveluna ja teemme jatkossakin parhaamme nuorten ja kaupungin hyvinvoinnin edistämiseksi.

Oikeesti nuorten asialla!”