Suosikit

Uusi kosketinsoitinkonsertto saa kantaesityksensä Lappeenrannan kaupunginorkesterin Kevään ääniä -konsertissa 11.5.

JULKAISTU 4.5.2023, 16.00

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Kevään ääniä -konsertti tuo päivänvaloon uuden suomalaisen sävelteoksen, kun torstaina 11.5.2023 klo 19 Lappeenranta-salissa saa kantaesityksensä säveltäjä Max Savikankaan Konsertto kosketinsoittimille ja orkesterille. Konserton solistina esiintyy pianotaiteilija ja jazzlegenda Seppo Kantonen.

Konsertin toisena numerona kuullaan englantilaisen Gustav Holstin klassikkoteos Planeetat kamariorkesteriversiona. Sovituksen on tehnyt George Morton. Kevään ääniä -konsertin johtaa kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari Erkki Lasonpalo.

Kosketinsoittokonsertossa energiaa ja yllättävyyttä

Max Savikangas on erikoistunut esiintyvänä muusikkona nykymusiikkiin, kun taas säveltäjänä hänen vaikutuksensa alttoviulun uusien soittotapojen kehittämiseen on ollut merkittävää.

Pianisti Seppo Kantonen on soittanut komean uransa varrella niin monissa yhteyksissä, että lyhyessä katsauksessa on mahdotonta tehdä oikeutta monipuolisen pianistin kaikille tekemisille. Hyvän esimerkin Kantosen jazzorientoituneisuudesta ja merkityksestä suomalaiselle jazzille antaa Kantoselle myönnetty Yrjö-palkinto vuonna 1985 eli vain muutama vuosi sen jälkeen, kun nuori pianisti oli vasta astunut jazzin kentälle.

Savikankaan mukaan kantaesityksensä saava kosketinsoittokonsertto hyödyntää niin Savikankaan kuin Kantosenkin taustoista kumpuavia musiikillisia ideoita ja improvisaatiometodeja.

– Teos antaa uudenlaisen näkökulman siihen, miten uloskirjoitetun ja improvisoidun materiaalin välinen virtailu ja jännite voi nykytaidemusiikkikontekstissa antaa teokselle paljon draivia, energiaa, yllättävyyttä ja mukaansatempaavuutta.

Planeetat-orkesterisarjan idea juontaa näytelmäkirjallisuuteen

Planeetat-orkesterisarja (1914–1916) on yksi Gustav Holstin suosituimmista sävellyksistä. Idean teokseensa Holst sai englantilaiselta näytelmäkirjailija Clifford Baxilta.

Orkesterisarjan osat on nimetty aurinkokunnan planeettojen mukaan, mutta Maa ei ole mukana, sillä inspiraation lähde oli astrologis-mytologinen tähtitieteellisen sijaan. Kukin osa on siten myös alaotsikoitu antiikin jumalien mukaan. Esimerkiksi Mars on alaotsikoltaan sodan tuoja, sillä Mars on sodan jumala.

Jupiter-osan keskellä soiva melodia tunnetaan brittiläisessä maailmassa nimellä Thaxted, ja siihen on sovitettu myöhemmin useita virsiä ja isänmaallisia lauluja, mukaan lukien Holstin itsensä säveltämä I Vow to Thee, My Country. Muut osat on sävelletty pelkästään sinfoniaorkesterille, mutta Neptunus-osan kokoonpanoon kuuluu alun perin kaksi naiskuoroa.

Kevään ääniä

to 11.5. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Seppo Kantonen, piano

Ohjelma:
Max Savikangas: Kosketinsoitinkonsertto, kantaesitys
Gustav Holst: Planeetat, sov. George Morton

Konsertin kesto noin 2 tuntia sisältäen väliajan.

Liput 30 € / 21 €. Hyödynnä pyöräilyviikon lipputarjous!

Lisätietoja:

Milko Vesalainen, Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi