Suosikit

Ukrainalaisten maksuton matkustaminen Lappeenrannan joukkoliikenteessä päättyy

JULKAISTU 23.2.2024, 10.31

Ihmisiä istumassa bussin kyydissä.

Lappeenrannan seudun joukkoliikennelautakunta on päättänyt lakkauttaa Ukrainan kansalaisten oikeuden matkustaa maksutta Lappeenrannan joukkoliikenteessä. Ukrainalaiset matkustavat 1.3.2024 alkaen Lappeenrannan seudun joukkoliikenteen hinnaston mukaisesti.

Lappeenrannan kaupunkikehityslautakunta päätti jo syyskuussa 2023, että kaupunki luopuu ukrainalaisten maksuttomasta matkustamisesta vaiheittain syksyn aikana. Kaupunginhallitus käytti kuitenkin otto-oikeuttaan ja päätti, että ukrainalaiset voivat edelleen matkustaa Lappeenrannan joukkoliikenteessä siihen asti, kunnes 1.1.2024 aloittava Lappeenrannan ja Imatran seudullinen joukkoliikenneviranomainen on tehnyt asiasta uuden päätöksen.

Maksutta matkustamisesta tullut haasteita linja-autojen kapasiteeteille

Ukrainan kansalaiset ovat voineet matkustaa liputta voimassa olevalla Ukrainan passilla tai muulla soveltuvalla asiakirjalla Lappeenrannan joukkoliikenteessä keväästä 2022 asti. Ukrainalaiset ovat matkustaneet 50 000 kertaa maksutta vuoden 2023 loppuun mennessä. Vuonna 2023 matkustuskertoja oli 38 000 ja vuonna 2022 12 000. Kuukausitasolla matkustus on noin 4 000 kertaa.

Noin 65 prosenttia ukrainalaisten matkoista tehdään seutuliikenteessä Imatran ja Lappeenrannan välillä. Lappeenrannan seudun joukkoliikennepäällikkö Terhi Kosken mukaan lisääntynyt ilmaismatkustaminen on tuonut haasteita linja-autojen matkustajakapasiteetteihin.

– Suurin haaste matkustajakapasiteetissa on Joutseno – Lappeenranta välillä. Ilmaisesta matkustamisesta koituu lipputulomenetyksiä ja palvelutason heikentymistä, jotka eivät lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta.

Kosken mukaan päätöksen taustalla olennaista on myös se, että seudullisen joukkoliikennealueen myötä joukkoliikenteen matkustusehtoja pyritään alueella yhtenäistämään. Imatra on luopunut ukrainalaisten maksuttomasta matkustamisesta jo vuoden 2022 aikana. Näin ovat tehneet myös useat muut kaupungit, kuten Helsinki, Oulu, Lahti ja Turku.

Lisätietoja:

Terhi Koski, joukkoliikennepäällikkö
Puh: 040 651 5599, terhi.koski@lappeenranta.fi