Suosikit

Takaisin Karjalaan vai Pudasjärven ufot? Lappeenrannan kaupunginteatteri osallistaa kaupunkilaiset ohjelmistovalintaan

JULKAISTU 30.8.2023, 11.12

Taputtavia käsiä, kolme palloa joissa tekstit: Takaisin Karjalaan, Pudasjärven ufot, Kumman sinä haluaisit nähdä? lprteatteri.fi.

Lappeenrannan kaupunginteatteri osallistaa kaupunkilaiset ja teatteriyleisön mukaan ohjelmistovalintaan. Yleisö saa äänestää haluaisiko se nähdä esityskaudella 2025–2026 kaupunginteatterin suurella näyttämöllä kantaesityksenä Takaisin Karjalaan vai Pudasjärven ufot -näytelmän. Äänestys on käynnissä 4.9.–8.10. välisen ajan verkossa ja asiakaspalvelukeskus Winkissä. 

Ohjelmistoon valittavan uuden kantaesityksen käsikirjoittaa ja ohjaa Tuomo Rämö. Rämö on molempien näytelmäideoiden isä ja aiheet kumpuavat hänen omista kokemuksistaan ja mielenkiinnonkohteistaan.

Takaisin Karjalaan -näytelmä kertoo evakkouden vaikutuksista saman perheen eri sukupolville: se mikä toiselle on täynnä rakkaita ja jopa kipeitäkin muistoja, ei toiselle merkitse mitään. Rämö on itse evakkosuvusta ja kertoo, että lapsuudessa tehdyt matkat rajan takaiseen Karjalaan ja Viipuriin ovat innoittaneet näytelmäaiheen synnyssä.

– Huomasin muutama vuosi sitten ajattelevani, että evakkojen lähtötarinoita on kerrottu paljon ja onnistuneesti, vaikkapa Eeva Kilven toimesta. Mutta tarinoita, miltä on tuntunut palata usean vuosikymmenen jälkeen kotiseuduille, on vähemmän.

– Olen miettinyt evakkojen lapsien ja lapsenlapsien identiteettejä. Miten kokemukset ja tunteet siirtyvät eteenpäin sukupolvelta toiselle? Ja mitä ne merkitsevät nykypäivässä. Tai ovat merkitsemättä. Missä kohti yhteys myyttiseen maahan katkeaa? Tässä sukupolvien törmäyksessä on jotain kiehtovaa, liikuttavaa ja vähän koomistakin. Eli draaman ainekset. Rämö ynnää.

Pudasjärven ufot on tarina 1960–70-lukujen taitteen Suomesta, jossa pieni kaupunki menee pois tolaltaan laajasta ufohavaintojen sarjasta. Murroskohdassa, jossa Suomi alkaa avautua sotien jälkeen maailmalle on ollut valtava ufohavaintokeskittymä: erilaisia surinoita, valopalloja ja muita omituisia ilmiötä nähtiin ja dokumentoitiin niin kiivaalla tahdilla, että havainnot herättivät myös kansainvälistä huomiota.

– Olen kasvanut Salaisten kansioiden ja scifin kanssa. Mahdollisuus siitä, että tähtien takana on jotakin, on aina kiehtonut minua. Kun kuulin ystävältäni Pudasjärven ufoaallosta, innostuin tutkimaan asiaa ja vaikutuin maailmasta, joka sieltä aukeni.

– Olen myös miettinyt sitä kohtaa lapsuuden ja nuoruuden välissä, erityisesti sisaruudessa, jossa luotetaan toiseen sokeasti ohitse vanhempien tai muiden auktoriteettien. Ufoissa on kyse myös samanlaisesta uskomisesta ja ei-uskomisesta. Mielessäni alkoi muodostua tarina, jossa nuoruus, 60-luvun Suomi ja selittämätön ilmiö kohtaavat, Tuomo Rämö kuvailee.

Ohjelmistovalinta on osa kulttuurivuoden unelmia

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen kertoo, että yleisön osallistaminen on erityisen ajankohtaista, koska Lappeenrannassa vietetään kulttuurin unelmavuotta 2024. 

– Meitä teatterilla kiinnostaa, millaiset aiheet puhuttelevat yleisöä. Nyt meidän pitää valita jompikumpi kahdesta mainiosta näytelmäideasta, ja haluamme kuulla yleisön mielipiteen.

– Haluamme kuulla myös perusteluja, miksi juuri Takaisin Karjalaan tulisi tehdä, entä mikä taas puoltaisi Pudasjärven ufoja?

Tulevan kantaesityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuomo Rämöstä on jännittävää avata yleisölle keskeneräisiä ideoita ja kuulla katsojien mielipiteitä siitä, mitä lähdetään työstämään.

– En ole aiemmin osallistanut yleisöä työhöni tällä tavalla. Muistelen, että kun olin Jurkassa taiteellisena johtajana tällaista työskentelytapaa sivuttiin yhtenä vaihtoehtona, mutta ei sitä koskaan viety pidemmälle.

Yleisöäänestys on käynnissä 4.9.–8.10. välisen ajan. Äänestää voi sekä verkossa että asiakaspalvelukeskus Winkissä.

Kumman näytelmän sinä haluaisit nähdä?

Takaisin Karjalaan

Koko suku on ahtautunut bussiin kotiseutumatkalle. Bussi ajaa kilpaa toisten matkanjärjestäjien bussien kanssa rajalle, jotta pääsisi jonoon ensimmäisenä. Rajamuodollisuuksien jälkeen nähdään ukin taistelupaikkoja, somia pieniä kyliä ja lopulta matkan varrella siintää se oma kotitalo. Jota tosin ei enää ole. On vain pala kivijalkaa, pusikkoa ja paarmoja. Ehkä vielä tihkusade. Ja tietysti tunteita. Tällä kertaa ei lähdetä evakkoon, vaan tullaan takaisin.

Saman perheen eri ikäisille jäsenille rajantakaiset alueet näyttäytyvät hyvin erilaisina. Se mikä yhdelle on rakkaita, kipeitäkin, muistoja täynnä, ei toiselle merkitse mitään. Aivan yhtä hyvin voisi olla Punkaharjulla, tai vielä mieluummin, vaikka Kanarialla. Takaisin Karjalaan on tarina evakkouden vaikutuksesta eri sukupolviin. Kirpeän koominen kuvaus matkoista myyttiseen paikkaan, jos kissakellotkii ol isompii. Tai ainakin olivat silloin joskus. Riemukas tarina juurista, sukupolvista, rajasta ja myyttisestä maasta.

Pudasjärven Ufot

Suomen laajin ufohavaintojen sarja tapahtui Pudasjärvellä 60–70-lukujen taitteessa. Erilaisia surinoita, valopalloja ja muita omituisia ilmiötä nähtiin ja dokumentoitiin niin kiivaalla tahdilla, että havainnot herättivät myös kansainvälistä huomiota. Pudasjärven ufot on jännittävä tarina seitsemänkymmentäluvun Suomesta, jossa pieni kaupunki menee pois tolaltaan ja mahdoton muuttuu mahdolliseksi.

Tarina alkaa siitä, kun Sari pyöräilee myöhään illalla kotiinsa, kun huomaa oudon valoilmiön seuraavan häntä. Hän pysähtyy hetkeksi tarkkailemaan lähestyvää palloa ja pyöräilee pikavauhtia kotiinsa. Hän ei ole ainoa havainnon tehnyt. Myös naapurin taksikuski on nähnyt kolmen symmetrisen muotoisen ja sirisevän valopallon leijuvan takapihan liiterin yllä. Sarin vanhemmat eivät usko häntä, mutta hän päättää pikkuveljensä kanssa hankkia todisteet. Äkkiä havaintoja alkaakin tulla roppakaupalla lisää ja ulkomaita myöten aletaan ihmetellä mitä uneliaassa pikkukaupungissa oikein tapahtuu?  

Äänestysohjeet:

Verkkoäänestys:
Linkki äänestykseen

Paperiäänestys:
Asiakaspalvelukeskus Winkki
Villimiehenkatu 1, kaupungintalo 1. krs
Avoinna ma–pe klo 8.30–16.30

Lisätiedot:

Teatterinjohtaja – Lappeenrannan kaupunginteatteri
Helka-Maria Kinnunen
helka-maria.kinnunen@lappeenranta.fi
puh. 040 559 2605