Suosikit

Pyöräilyviikko rantautuu Lappeenrantaan 5.–14.5.2023 – polkaistaan joukolla mukaan!

JULKAISTU 27.4.2023, 15.00

Polkupyörän tanko, jossa on pieni laatta, jossa lukee Jouko kaupunkipyörät, hei mie oon Anna. Taustalla sininen Saimaa, laivoja ja puita.

Valtakunnallinen pyöräilyviikko rantautuu jälleen Lappeenrantaan. Pyöräilyviikkoa viikkoa vietetään 5.–14.5.2023, ja tämän vuoden teemana on pyöräpysäköinti. Lappeenrannassa pyöräpysäköintiä on kehitetty muun muassa Matkakeskuksella ja kehitystyö jatkuu edelleen. Tänä vuonna pyöräpysäköintiä parannetaan varsinkin koulujen pihoilla, joihin asennetaan runkolukitustelineitä.

Pyörien oikein pysäköiminen onkin tärkeä osa tätä kestävän liikkumisen muotoa, sanoo kaupungin kestävän liikkumisen asiantuntija Matleena Kujala.

– Laadukas pyöräpysäköinti suojaa pyörää varkauksilta ja sääolosuhteilta ja oikein sijoitetut pyöräpysäköinnit houkuttelevat myös pyöräilemään.

Lappeenrannassa on monenlaista ohjelmaa pyöräilyviikon aikana. Jokainen voi osallistua haluamallaan tavalla, joko järjestettyihin tempauksiin tai pyöräilemällä itsenäisesti kaupungin pyöräreiteillä, joita on pää- ja aluereitteinä noin 100 kilometriä ja kaikkiaan pyörätieverkostoa 275 kilometriä.

Viikon polkaisee käyntiin kaupunkipyöräpäivän ilmaismatkat

Pyöräilyviikon starttaa perjantaina 5.5. kaupunkipyöräpäivä, jolloin Lappeenrannan kaupunkipyöräoperaattori KaaKau Oy tarjoaa kaikki alle kuuden tunnin kaupunkipyörämatkat veloituksetta. Kaupunkipyöriä on käytettävissä Lappeenrannassa 120 kappaletta noin 30 eri kaupunkipyöräasemalla. Kaupunkipyöräasemien sijainnit ja pyörien saatavuuden voi tarkistaa kätevästi Lappeenrannan sähköisestä reittioppaasta. Kaupunkipyörät saa käyttöönsä Donkey Republic -mobiilisovelluksella, jonka voi ladata Google Play- tai AppStore -sovelluskaupasta.

Kyläpyöräilyviikonloppuna polkien tutustumaan kyliin

Lappeenrannan Pyöräilijät ry järjestää perinteisen Kyläpyöräilyn Pyöräilyviikon ensimmäisenä viikonloppuna 6.–7.5. Kyläpyöräily on rento koko perheen pyöräilytapahtuma, jossa kierrellään Lappeenrannan kylillä pyöräillen. Kyläpyöräilyssä jokainen valitsee vapaasti reittinsä, matkansa ja vauhtinsa. Osallistujat voivat osallistua myös arvontaan kirjaamalla nimensä rasteilta löytyvään vihkoon.

Lappeenrannan Pyöräilijät kannustaa yhdessä kyläyhdistysten, aktiivisten kyläläisten sekä paikallisten yritysten kanssa kaikkia lappeenrantalaisia mukaan Kyläpyöräilyyn, sillä tänä vuonna Kyläpyöräily on entistä ehompi, kertoo Matti Pesu Lappeenrannan Pyöräilijöistä.

– Mukana on runsaasti nähtävyyksiä, valmiita reittiehdotuksia, kylien palveluita ja nyt uutena myös muutama ohjattu yhteislähtö. Kannustamme myös lapsiperheitä mukaan Kyläpyöräilyyn erityisille perhereiteille sekä osallistumaan lasten Kyläpyöräily-arvontaan.

Jokaiselle sopivan reittisuunnitelman, rastit palveluineen ja kylien kiehtovat nähtävyydet löytyvät Kyläpyöräilyn karttapalvelusta ja tarkemmat tiedot koko tapahtumasta Kyläpyöräilyn verkkosivuilta.

Lappeenrannan Pyöräilijät tarjoaa ohjelmaa koululaisille, erilaisia pyörälenkkejä sekä aamukahvia työmatkapyöräilijöille

Lappeenrannan koulut ja Lappeenrannan Pyöräilijät järjestävät tänä keväänä neljättä kertaa koulujen yhteisen maastopyöräilykilpailun. Kisat järjestetään torstaina 11.5.2023 klo 9 alkaen Kimpisen Urheilukeskuksessa.

Pyöräilylaji on maastopyöräily ja noin yhden kilometrin pituinen kisareitti kulkee hiekkateillä ja poluilla. Kilpailussa ajettava kierrosmäärä vaihtelee ikäryhmittäin. Kilpailusarjat ovat ensimmäisestä luokasta toiselle koulutusasteelle saakka. Kilpailuun voi osallistua kaikilla pyörillä, joissa on leveähköt ja kuvioidut renkaat, joilla polulla ajaminen onnistuu.

Lappeenrannan Pyöräilijät tarjoaa myös Pyöräilyviikon torstaina 11.5. tempoajoa Muukossa klo 19 alkaen ja 1,5 tunnin maastopyörälenkin, jonka lähtö tapahtuu vesitornilta klo 19. Pyöräilyviikon maanantaina 8.5. ajetaan myös maanantailenkki, jonka lähtö on Rakuunamäeltä klo 18.

Tiistaina 9.5. Pyörällä töihin -päivänä seura tarjoaa aamukahvia pyöräilijöille Marian aukiolla klo 6.30–8.30.

Liikuntatoimen kanssa pyöräretkelle uimarannalle

Lappeenrannan liikuntatoimi kannustaa pyöräilemään läpi kesän. Liikuntatoimesta vinkataan, että Lappeenrannassa voi helposti pyöräillä esimerkiksi ulkokuntosaleille tekemään lihaskunto-, tasapaino tai liikkuvuusharjoitteita, ja sitten jatkaa kesäpäivää.

Liikuntatoimi järjestää Pyöräilyviikolla pyöräretken Parkinmäen uimarannalle keskiviikkona 10.5. Lähtö retkelle on lentokentän laidan voitelukopilta klo 10.30. Uimarannalla on myös grillausmahdollisuus, joten mukaan voi ottaa myös halutessaan makkarat.

Lappeenrannan museot tutustuttaa pyöräillen taiteeseen ja arkkitehtuuriin

Lappeenrannan museot on mukana Pyöräilyviikolla ja tarjoaa kulttuuria pyöräilyliikunnan oheen. Museot järjestää Taide- ja arkkitehtuuripyöräilyn keskiviikkona 10.5. Lähtö on klo 18 Pusupuiston Rakuuna-patsaalta.

Kyseessä on rauhallinen pyöräilykierros keskustan ja Lauritsalan julkisia taideteoksia ja arkkitehtuurikohteita kiertäen. Oppaina reitillä ovat museoiden amanuenssit Mikko Pirinen ja Miikka Kurri. Reitin pituus noin 15 kilometriä. Pyöräily järjestetään yhteistyössä Lappeenrannan pyöräilijöiden kanssa.

Spring Party -kevätkarnevaalissa pyöräilyn taitorata ja pyöränhuoltopiste

Lappeenrannan kaupunkikeskusta Lakes ry:n keväinen karnevaali Spring Party järjestetään Marian aukiolla ja Keskuspuistossa lauantaina 13.5. klo 10–14.  Tapahtuma on lapsiperheille suunnattu kesänavaustapahtuma, jossa on monenlaista toimintaa ja nähtävää.

Pyöräilyviikko on mukana Spring Partyssä näkyvästi. Tapahtumassa on lasten ajotaitorata, jota pitkin voi pujotella omalla polkupyörällä. Paikalla on myös pyöränhuoltopiste, josta saa pikahuoltoja fillareihin eli ilmaa renkaisiin, öljyä ketjuun ja mutterit kireälle.

Pyöräilyviikolla teatteriin ja konserttiin

Pyöräilyviikolla Lappeenrannan kaupunginteatteri ja kaupunginorkesteri tarjoavat yhteislipun musiikkimatkalle Suurelle näyttämölle ja Lappeenranta-saliin. 40 euroa maksavalla yhteislipulla pääsee sekä kaupunginorkesterin Kevään ääniä -konserttiin torstaina 11.5 klo 19 että Kaukokaipuu -kevätkonserttiin lauantaina 13.5. klo 14.  

Liput ovat myynnissä Asiakaspalvelukeskus Winkissä. Kannustamme saapumaan toukokuisiin musiikkielämyksiin pyörällä! 

Oppilaitoksissa pyöränhuoltopisteitä

Pyöräilyviikko näkyy eri puolilla kaupunkia myös pienempinä tempauksina.

Lappeenrannan lukioilla on Pyöräilyviikolla pyöränhuoltopisteet, joissa suoritetaan pieniä huoltotöitä, kuten pyörän pumppausta, pesua ja ketjujen rasvausta. Lukioiden henkilökunnalle on myös tiedossa oma kampanja Pyörällä töihin -päivänä.  

Saimaan ammattiopisto Sampo osallistuu Pyöräilyviikkoon myös aiempien vuosien tapaan. Oppilaitos järjestää viikon aikana Pop up -pyöränhuoltopisteitä eri toimipisteissään.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki
Matleena Kujala, kestävän liikkumisen asiantuntija
Puh: 040 655 1850, matleena.kujala@lappeenranta.fi

Lappeenrannan Pyöräilijät ry
Matti Pesu 
Puh. 040 534 0455, mattipesu@gmail.com