Suosikit

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 20.–26.11.2023 Lappeenrannan kouluissa

JULKAISTU 20.11.2023, 13.26

Sinisen värinen siluetti sivusuunnasta pitkähiuksisesta lapsesta hartioista ylöspäin. Keskellä siluettia liehuu Suomen lippu ja kuvituksen alla lukee "#LastenPuolella Lapsen oikeuksien päivä 20.11.".

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikkoa vietetään valtakunnallisesti 20.–26.11.2023 teemalla Lapsella on oikeus hyvinvointiin, ja Lappeenrannan kouluissa keskitytään erityisesti mielen hyvinvointiin.

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11.2023. Päivä on myös liputuspäivä.

Lappeenranta on Unicefin Lapsiystävällinen kunta, ja kaupungin Lapsiystävällinen kunta -toimenpiteiden suositusten mukaisesti teemaviikko tai -päivä huomioidaan Lappeenrannan perusopetuksen arjessa. 

Mielen hyvinvoinnin teema näkyy Lappeenrannan kouluissa eri tavoin. Esimerkiksi Joutsenon koulun käytävillä on julisteita, joiden aiheina on tunteiden kohtaaminen, miten pitää tunne siedettävänä kaverina sekä ensiapupakkaus tunteisiin.

Kimpisen koulussa oppilaskunta on kerännyt oppilaiden ajatuksia siitä, mikä tukee heidän hyvinvointiaan. Vastauksista on koottu koulun mediaseinälle ja infotelevisioihin videoesitys.

Lapsen oikeuksien viikko näkyy aamunavauksissa ja oppitunneilla

Kaupungin kouluissa esimerkiksi liputetaan (mahdollisuuksien mukaan) maanantaina 20.11. Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Lapsen oikeuksien viikko näkyy myös koulujen oppilaskuntien toteuttamissa aamunavauksissa.

– Aamunavauksissa kerrotaan, millaisista asioista hyvinvointi muodostuu koulun oppilaiden kokemusten mukaan. Niiden jälkeen luokissa katsotaan teemaan sopivia videoita oppilaiden ikätason mukaan, kertoo Lappeenrannan kaupungin perusopetuksen opetuspäällikkö Heidi Laari.

Lapsen oikeuksia käsitellään lisäksi oppitunneilla vähintään yhden tunnin verran jokaisessa perusopetuksen luokassa.

Lapsen oikeuksien viikon puitteissa vietetään myös Tuo lapsi töihin -päivää pe 24.11. johon kaikkia kannustetaan osallistumaan.

Lisätietoa Lapsen oikeuksien viikosta ja päivästä verkossa: https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-paiva-ja-viikko/

Lisätiedot:

Heidi Laari, perusopetuksen opetuspäällikkö, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 1595488, heidi.laari@edu.lappeenranta.fi