Suosikit

Lappeenrantaan 27.–30.6.2024 rantautuvat Kansainväliset Suurmarkkinat järjestetään kaupungin kestävän matkailun periaatteita seuraten

JULKAISTU 19.6.2024, 09.31

Markkinakojuja ja -yleisöä satamatorilla.

Kansainväliset Suurmarkkinat järjestetään jälleen Lappeenrannan satamassa 27.–30.6.2024.

Esimerkiksi sataman alueella järjestettäviltä kaupungin yhteistyötapahtumilta odotetaan sitoutumista kestävän matkailun suuntaviivoihin. Suurmarkkinoiden järjestelyissä kiinnitetäänkin erityistä huomiota vastuulliseen toimintaan.

Kiertueluontoista tapahtumaa eri paikkakunnilla järjestävä TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Ari Kallas kertoo, että kestävyys on Suurmarkkinoiden keskeinen teema.

– Tapahtumakiertueemme on esimerkiksi pyritty suunnittelemaan niin, että siirtymätaipaleet paikkakunnalta toiselle olisivat mahdollisimman lyhyitä ja järkeviä. Mukana olevat yrittäjät käyttävät lisäksi mahdollisimman vähän fossiilisia polttoaineita.

Kallaksen mukaan muun muassa lähes kaikki tapahtumassa mukana olevat ruoanvalmistajat käyttävät kaasun sijaan 100 % hiilidioksidipäästötöntä sähköä.

– Kaikkien ruokayrittäjien astiat ja välineet ovat kierrätettäviä, ja markkinoilta syntyvät jätteet pyritään lajittelemaan mahdollisimman laajasti. Talteen pyritään saamaan niin pahvi-, muovi-, bio-, lasi- ja metallijätteet niin, että sekajätettä jäisi mahdollisimman vähän.

Kallas kertoo, että kiertueella mukana olevia yrittäjiä ja heidän työntekijöitään koulutetaan toimimaan vastuullisesti. Kaupungin kestävän matkailun strategiaan kuuluu myös turistien hiilijalanjäljen pienentäminen, mikä on sekin Kallaksen mukaan huomioitu Suurmarkkinoilla.

– Pyrimme tiedottamaan myös kaikille Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla vieraileville asiakkaille vastuullisuudesta ja jätteiden lajittelun tärkeydestä sekä saamaan myös heidät osallistumaan siihen. Lisäksi kannustamme asiakkaita käyttämään polkupyöriä tai julkisia kulkuneuvoja aina silloin kun se on mahdollista.

Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman iloitsee Suurmarkkinoiden suunnitelmista.

– Kannustamme tapahtumajärjestäjiä vastuullisuuteen esimerkiksi tapahtuma-alueiden vuokrauksen yhteydessä. Saimaan ja luonnon kannalta on tärkeää, että etenkin satamassa ja erityisesti ruokatapahtumissa kiinnitetään huomiota jätteiden lajitteluun.

Rahman kertoo, että kaupunki tarjoaa tapahtuma-alueiden vuokraamisesta alennusta, mikäli tapahtumajärjestäjä osoittaa tapahtuma-alueella toteutettavan jätehuoltomääräysten mukaisen jätteiden kierrätyksen ja noudattaa muutenkin kaupungin toimittamaa kestävän tapahtuman ohjeistusta.

– Yhteistyö on avain menestykseen kestävän matkailun kehittämisessä, ja ympäristön huomioivia tekoja tarvitaan ja odotetaan niin kaupungilta, tapahtumajärjestäjiltä kuin tapahtumayleisöltäkin. Vastuullisuus on tekoja.

Lisätietoja:

Mirka Rahman, Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja
Puh. 040 849 9161, mirka.rahman@lappeenranta.fi

Ari Kallas, toiminnanjohtaja, TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus
Puh. 020 749 8711, ari.kallas@markkina.net