Suosikit

Lappeenrannan kaupunginteatterin syksy 2023 tuo lavalle koko ihmisen tunnekirjon

JULKAISTU 17.2.2023, 11.10

Käsi ojentaa ruusua toiselle.

Ensi syksynä teatteri yhdistää. Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskausi 2023 tuo yhteen sukupolvet lastenmusikaalin äärellä ja rakkaus yhdistää piinatut mielet ihmissuhdedraamassa. Musiikkinäytelmä kietoo puolestaan historian ja fiktion yhteen nykyhetkessä.

Syksy pitää sisällään kolme ensi-iltaa. Kauden avaa lastenmusikaali syyskuussa Suurella näyttämöllä. Lokakuussa sukelletaan ihmismielen syövereihin Pienellä näyttämöllä. Marraskuussa Suurella näyttämöllä matkataan sadan vuoden takaisiin levottomiin aikoihin ja erään kansanhurmaajan utopiaan. 

– Teatterimme tulevassa syyskaudessa on käytössä koko tunne- ja väriskaala. Lastenmusikaali Yökyöpelit riemastuttaa, Kemiaa käy hetkittäin pimeässä ja Sointula pistää ranttaliksi, kuvailee teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen tulevan teatterisyksyn tarjontaa. 

Ihana ja villi musikaali kutsuu koko perheen teatteriin

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden avaa 23.9.2023 ensi-iltaan saapuva lastenmusikaali Yökyöpelit, joka tarjoaa Kinnusen mukaan riemukasta menoa koko perheelle. 

– Yökyöpelit tuo iloa syksyyn. Laura Ruohosen ihanaa ja villiä näytelmätekstiä täydentävät Anna-Mari Kähärän vallattomat sävellykset. Luvassa on salapoliisimeininkiä ja muuta jännittävää, josta nauttivat lasten lisäksi varmasti vanhemmat sekä isovanhemmat, Kinnunen kertoo. 

Esityksen erikoisuus on pääosin yläilmoissa kiipeilevä hahmo Nakertaja, jota esittää vieraileva sirkustaitelija Elina Raasakka. Suurella näyttämöllä päästään siis ihailemaan ilma-akrobatiaa. 

Ylen sarjanakin tunnettu Yökyöpelit nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa Maia Häklin ohjauksena. Koreografiasta vastaa Sonja Pakalén, joka on tehnyt koreografian myös huhtikuussa Lappeenrannan kaupunginteatterissa ensi-iltaan saapuvaan Kaukokaipuu-kevätkonserttiin

Lastenmusikaali valikoitui syksyn ohjelmistoon etsittäessä suurella panostuksella tehtyä näytelmää lapsille ja perheille.  

– Yhdessä koetut elämykset ovat arvokkaita sekä tulevalle että olevalle teatteriyleisölle. Me haluamme  satsata monen ikäiseen yleisöön ja näin ollen myös lapsiin ja perheisiin kuten nyt, Helka-Maria Kinnunen kertoo.

Laura Ruohonen – Anna-Mari Kähärä: Yökyöpelit.Yökyöpelit on vauhdikas ja absurdi lasten musiikkimysteeri, jossa Agentti Neronaru koettaa selvittää, minne kaikki Yökyöpeleiden talon tavarat ovat hävinneet. Kuka niitä natustaa ja nakertaa? Etsintöjen edetessä talon hahmokavalkadi käy kohtaus kohtaukselta hullummaksi, mutta nakertajaa ei tunnu löytyvän…

Ohjaus: Maia Häkli 
Koreografia: Sonja Pakalén
Skenografia: Samuli Halla  
Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 23.9.2023 

Traagista, suoraa ja elämänmakuista kemiaa

Lokakuussa Pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saava Kemiaa on amerikkalainen nykydraama, joka pureutuu tiukasti kemiaan ihmismielen monelta kantilta. Näytelmän keskiössä on kahden nuoren, mielenterveysongelmista kärsivän aikuisen rakkaustarina. Lavalla nähdään Samuli Punkka ja Aino Sirje

– Näytelmä on suorasukainen, humoristinen ja elämänmakuinen. Se on myös ajankohtainen. Mediasta saa lukea jatkuvasti siitä, kuinka mielenterveysongelmien kanssa kamppailevat ihmiset eivät pääse oikeanlaisen hoidon tai tuen piiriin, näytelmän ohjaava Helka-Maria Kinnunen kertoo. 

Kinnunen kehuu näytelmän hienoa tekstiä, joka käsittelee rankkaa aihetta suoraan. 

– Tarina kertoo siitä, millaista on elää diagnosoidun mielenterveysongelman kanssa ja miten se vaikuttaa siihen voiko suunnitella tulevaisuutta tai auttaa toista – tai edes itseään. Traaginen tarina käsittelee myös suurta tabua, itsemurhaa. Samalla kyse on ihan tavallisista asioista, sillä molemmat henkilöt ovat kokonaisia ihmisiä iloineen, suruineen ja urasuunnitelmineen, paljon muutakin kuin diagnooseista voi päätellä. 

Kahden näyttelijän draama tarjoaa paljon suoraa puhetta katsojille. Se ei sovellu alle yläkouluikäisille ja sen kohdeyleisö onkin nuoret aikuiset. 

Kinnunen kertoo, että näytelmä käsikirjoituksessa häntä sykähdyttivät tunnistettavuus ja nerokas jako maanisuuden ja depressiivisyyden välille. Yksi näytelmän henkilöistä on maaninen ja toinen depressiivinen. 

– Mielenterveys-teemasta huolimatta näytelmä on tunnistettava melkein minkä tahansa parisuhteen kuvauksena: välillä käydään eri kierroksilla ja ollaan vuorotellen huolissaan toisesta. Näytelmää voikin katsoa metaforana parisuhteesta: kuka tukee ketäkin ja miten. 

Jacob Marx Rice: Kemiaa 
suom. Topi Lindh ja Aleksis Meaney 

Kemiaa on kahden nuoren aikuisen traaginen, herkkä ja huumorinkin sävyttämä rakkaustarina. Se on kujanjuoksu mielenterveysongelmien, keskinäisen vetovoiman ja lääkekemian myllerryksessä. Kun toinen käy ylikierroksilla ja toista vetää puoleensa matalapaineen alho, elämä on vuoristorataa. Jacob Marx Ricen näytelmä pureutuu maailmanlaajuiseen ongelmaan, joka riivaa yhä useampia. Mielen horjuessa elämää on vaikea pitää hallinnassa. Hoidoksi tarjotaan usein vain reseptiä kouraan, millä on omat seurauksensa.

Ohjaus: Helka-Maria Kinnunen 
Lavastus: Miska Siikaluoma 
Puvut: Päivi Hanttu-Lindström 
Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 7.10.2023 
Näyttelijät: Samuli Punkka ja Aino Sirje 

Ihan kreisi Sointula johdattaa utopiaan sadan vuoden taakse

Marraskuussa Suuren näyttämön valtaa Tuomo Aitan musiikkinäytelmä Sointula. Lappeenrantaan näytelmänsä tuova Aitta on maineikas ja menestynyt näytelmäkirjailija ja ohjaaja, joka on tehnyt teatteria ympäri Suomea, ohjaten muun muassa Kansallisteatterissa. 

Sointula kertoo inkerinsuomalaisen lehtimiehen Matti Kurikan uskomattoman tarinan sadan vuoden takaa. Rehevä, karjalaiseen malliin kirjoitettu näytelmä avaa katsojilleen näkymän 1900-luvun alun unelmiin, utopioihin ja niiden tavoitteluun. 

– Sointula on ihan kreisi! Näytelmässä on vahvoja kansankomedian elementtejä. Historiallisen henkilön uskomaton tarina on höystetty musiikilla ja lavalla nähdään koko teatterimme ensemble, Kinnunen kuvailee tulevaa. 

Sointula oli Kurikan Kanadaan perustama utopistinen suomalainen siirtokunta. Kurikka oli siis aikansa karismaattinen saarnaaja ja johtaja, joka sai ihmiset mukaansa utopioihinsa. Kanadasta löytyy edelleen Sointulan suomalaisten jälkeläisiä. 

Lehtimiehenä Kurikka kunnostautui muun muassa perustamalla Viipurin Sanomat anoppinsa rahoilla. Lehti meni tosin pian konkurssiin ja anopin rahat haihtuivat ilmaan. 

– Näytelmä on kantaesitetty 10 vuotta sitten, mutta totesimme Tuomon kanssa sen olevan nyt ajankohtaisempi kuin koskaan sen kertoessa karismaattisesta johtajasta ja levottomista ajoista kansanvaelluksineen. 

Näytelmän lavastuksen saapuu tekemään Aitan kanssa useasti yhteistyötä tehnyt maineikas lavastaja Markus Tsokkinen. 

Tuomo Aitta: Sointula. Sointula on näytelmäkirjailija, lehtimies Matti Kurikan uskomaton elämäntarina ylä- ja alamäkineen Viipurin torilta Australiaan ja edelleen Kanadan Malkosaarelle. Kurikka oli uneksija ja hurmahenkinen kansanmies, joka yritti kerta toisensa jälkeen soveltaa oppeja vapaasta, luonnonmukaisesta yhteiskunnasta käytäntöön, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Ohjaus: Tuomo Aitta 
Lavastus: Markus Tsokkinen  
Puvut: Mimmi Ressman 
Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 18.11.2023 

Lisätiedot:

Teatterinjohtaja – Lappeenrannan kaupunginteatteri  
Helka-Maria Kinnunen  
puh. 040 559 2605    
helka-maria.kinnunen@lappeeranta.fi