Suosikit

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevään ensimmäinen ensi-ilta Labyrintti on visuaalisesti lumoava ja mieltä kutkuttava trilleri

JULKAISTU 27.1.2023, 10.46

Labyrintti tuo Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalle lauantaina 4.2. elokuvamaisen mysteerin, jossa kysytään, mikä on lopulta menestyksen hinta.

Uutiskuvat 2023/Labyrintti_04A7502.jpg

Kun Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnuselle tuli mahdollisuus ottaa tämän hetken menestyskirjailijan Suomen kantaesitys teatterin ohjelmistoon, hän tarttui siihen oitis. 

Ranskalaisen Florian Zellerin trilleri Labyrintti (ransk. Des trains à travers la plaine) saapuu Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-iltaan lauantaina 4.2. klo 19 teatterin Suurella näyttämöllä. Lappeenrannan ensi-ilta on myös näytelmän Suomen kantaesitys. 

– Uusia ja tasokkaita trillereitä näyttämölle saa metsästää, joten Labyrintin käsikirjoituksen tullessa kohdalle halusin ehdottomasti toteuttaa sen, näytelmän ohjaava Kinnunen kertoo. 

Labyrintti on psykologinen trilleri, jonka keskiössä on menestyvä kirurgi, René (Seppo Kaisanlahti). Jokin vieras horjuttaa hänen elämäänsä. Onko syynä sattuma, ahneus vai sokea hullaantuminen? 

René sekä hänen perheensä ja ystävänsä sotkeutuvat viettelysten, valheiden ja syyllisyyden värittämään painajaiseen. Ja kotiin tulvii jatkuvasti mystisiä kukkalähetyksiä. 

Florian Zeller kieputtaa katsojan mielenmaisemaa taitavasti

Kinnunen kuvailee Labyrinttia näytelmäksi, joka valpastuttaa katsojan tarjoamalla asetelman, johon ei anneta valmiita vastauksia. Se nostaa esille myös viime vuosilta monille tuttuja tunteita ajankulun hämärtymisestä ihmismielessä. 

– Zeller pureutuu näytelmässä siihen mitä ihminen muistaa ja ei; mitä tapahtuu oikeasti ja missä järjestyksessä. Kokemus ajan ja tapahtumien sekoittumisessa muistissa on tuntunut viime aikoina olevan hyvin universaali koronan sekoittaessa käsitystä ajan kulusta, sanoo Kinnunen. 

Kinnunen kehuukin näytelmän käsikirjoituksessa Zellerille ominaista tyyliä kieputtaa mielenmaisemaa. 

– Hänellä on aivan oma tapansa juonen sekoittamiseen, ja se toimii loistavasti juuri trillerissä. Lopputulos ei kuitenkaan ole sekava, sillä näytelmä on erinomaisesti kirjoitettu. 

Labyrintti käsittelee inhimillisiä ja tuttuja teemoja: rakkaus, halu, valta, pettäminen ja syyllisyys. Tarinan keskiöön nousee kysymys länsimaisen ihmisen menestyspaineiden hinnasta: Mitä voi käydä kaikkien kadehtimalle, menestyneelle ihmiselle, joka suistuu täysin raiteiltaan?  

– Äärimmäinen menestys vaatii aina sen, että on mentävä häikäilemättömästi muiden ja jopa itsensä ohi. Aiheesta löytyy myyttejä ympäri maailman ja läpi historian, esimerkiksi Kalevalan myytti hiiden hirven metsästyksestä. Aina joku uskoo pystyvänsä pyydystämään tavoittamattoman valkoisen peuran, Kinnunen kuvailee. 

Kuten useat Florian Zellerin näytelmät, myös Labyrintti on saanut kantaesityksensä teatteritaiteen mekassa, Lontoossa, englanninkielisellä nimellä The Forest. 

Näytelmän suomenkielinen nimi “Labyrintti” oli näytelmän suomentajan Aino Piirolan ja ohjaaja Helka-Maria Kinnusen ehdotus, jonka Florian Zeller hyväksyi. 

Kinnusen mukaan “Labyrintti” nimenä kertoo näytelmän aiheesta ja kuviosta: sokkelo, josta on vain yksi ulospääsy – mutta missä? 

– Näytelmän päähenkilö, kirurgi René (Seppo Kaisanlahti), sanookin:  
“En ole koskaan ollut näin eksyksissä. En enää tiedä, kuka mä olen.” 

Kinnusta itseään näytelmässä kutkuttavat sen keskeiset miespääroolit ja näiden miesten ongelmat. Naiset ovat tässä näytelmässä vaimoja ja rakastajia, näennäisen “vallattomia”. 

– Minua kiinnostaa aina tarkastella, kuka valtaa lopulta todellisuudessa käyttää. Tämä kysymys nousee esiin myös Labyrintin kohdalla. 

Kaupunginteatterin lavalla nähdään lähes elokuvamainen lopputulos

Labyrintti on Helka-Maria Kinnusen ensimmäinen ohjaus Lappeenrannan kaupunginteatterille ja myös ensimmäinen kerta, kun Kinnunen ohjaa Florian Zelleria. 

Koko Lappeenrannan työryhmä saa Kinnuselta kiitosta hyvin sujuneesta harjoitusperiodista. 

– Tässä projektissa on ollut kevyt ja innostava työskennellä; vaikka näytelmän aihe ei ole kevyt. On ollut ilo nähdä, että meillä on teatterissa fiksuja, kivoja ja taitavia ihmisiä töissä ja koko porukka puhaltaa yhteen hiileen, Kinnunen kiittelee. 

Labyrintissa Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalla nähdään yleisölle kolme uutta kasvoa: Leena Nuora ja Aino Sirje, jotka työskentelevät teatterissa kevään ajan sekä Labyrinttiin kiinnitetty Vilma Kinnunen

Helka-Maria Kinnunen kertoo, että Labyrintti on visuaalisesti lumoava ja mieltä virittävä elämys. Samuli Hallan ja Antti Helmisen lavastuksessa ja valosuunnittelussa luodaan rinnakkaisia tiloja ja läpäiseviä pintoja ja lopputulosta Kinnunen kuvailee lähes elokuvamaiseksi. Pukusuunnittelusta vastaa Mimmi Resman

– Jos näytelmää tulee katsomaan kaverin kanssa, saattaa olla, että lopussa riittää keskusteltavaa, Kinnunen vihjaa. 

 
Labyrintti 
Ensi-ilta 4.2.2023 klo 19 Suurella näyttämöllä 
Suomen kantaesitys
Käsikirjoitus: Florian Zeller 
Suomennos: Aino Piirola 
Ohjaus: Helka-Maria Kinnunen 
Lavastus: Samuli Halla 
Puvustus: Mimmi Resman 

Näyttelijät: Jussi Johnsson, Seppo Kaisanlahti, Vilma Kinnunen, Anna-Kaisa Makkonen, Turo Marttila, Leena Nuora, Eppu Pastinen, Antti Saarikallio ja Aino Sirje
 
Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

Liput 30/25/20 €

Avoimet harjoitukset lauantaina 28.1. klo 13–14 – yleisö pääsee näin seuraamaan tulevan ensi-illan harjoituksia, jonka jälkeen tekijöille voi esittää kysymyksiä. 

Kuvat medialle täällä: Labyrintti (kuvat.fi)

Lisätiedot:

Teatterinjohtaja – Lappeenrannan kaupunginteatteri 
Helka-Maria Kinnunen 
puh. 040 559 2605   
helka-maria.kinnunen@lappeeranta.fi