Suosikit

Lappeenrannan kaupunginteatterin ja Teatteri Saimaan kantaesitys Ilta Saimaalla tuo iltamaperinteen tähän päivään

JULKAISTU 6.3.2024, 09.44

Ilta Saimaalla -näytelmän mediakuva, jossa lavalla kädenmuotoisella penkillä makaa norpaksi pukeutunut näyttelijä, penkin vieressä pitkään beigeen takkiin ja lierihattuun pukeutunut näyttelijä pitää pitkän kepin päässä olevaa mikrofonia norpan pään yläpuolella. Penkin toisella puolella hopean väriseen hattuun ja karvahattuun pukeutunut hahmo katsoo yläilmoihin.

Lappeenrannan kaupunginteatterin ja 10 vuotta täyttävän Saimaan Teatterin yhteistuotanto Ilta Saimaalla tuo iltamaperinteen tähän päivään. Näytelmä saa kantaesityksensä lauantaina 9.3.2024. Esityksestä on luvassa myös kiertue-esityksiä ympäri Lappeenrantaa.

Komedian ja riemullisen soitannan täyttämä Ilta Saimaalla tutkii iltamaperinnettä pilke silmäkulmassa. Iltamien ohjelmaan kuuluu muun muassa teatterillinen katsaus alueen historiaan, musiikkinumeroita, akrobatiaa, ennustamista ja jopa arpajaiset. Illan aikana ääneen pääsevät niin saimaannorppa, jättikatka kuin Anal Thunder.

Näytelmän ovat käsikirjottaneet Juho Keränen ja Maia Häkli, jotka ovat inspiroituneet iltamaperinteestä, lappeenrantalaisten tarinoista ja Saimaan paikallishistoriasta.

Näytelmän ohjaaja Maia Häkli kertoo, että luvassa on sikermä siitä, mitä Saimaa mahtaa kenellekin merkitä. 

– Nostalgia on aina jostakin näkökulmasta rakennettu käsitys ja tarina. On kiinnostavaa purkaa sitä, mitä kaikkea Saimaa-nostalgia on syönyt, ja mitä on saattanut jäädä ulkopuolelle. 

Sikermän osia yhdistää uteliaisuus ihmisen ja veden yhteiseen historiaan.

– Olemme veden äärelle hakeutuvia elukoita. Meidän tarina nyt ja tulevaisuudessa on riippuvainen vesien hyvinvoinnista, Häkli lisää.

Lavalla loistavat Saimaan Teatterin näyttelijät Wilhelm Grotenfelt, Janna Räsänen, Marketta Tikkanen ja Pietu Wikström, muusikko-lauluntekijä Jari Rättyä sekä Lappeenrannan kaupunginteatterin Seppo Kaisanlahti, Anna-Kaisa Makkonen ja Samuli Punkka.

Musiikkia ska-humpasta valssiin

Esityksen musiikki on kapellimestari-lauluntekijä Jari Rättyän käsialaa. Rättyä kertoo, että esityksessä kuultava musiikki on akustista ja vahvasti folksävytteistä.

– Esityksen musiikki on yhtä monisävyistä ja arvaamatonta kuin aiheensakin! Tunnelmat vaihtelevat aurinkoisen kesäpäivän liplatuksesta aina kovimpiin syysmyrskyihin, tammikuun jään nitinästä järvenpohjan huokailuun.

– Esityksessä kuullaan ainakin balladit Villimiehen sisaresta, Junantuomasta sekä ska-humppa Amnesiaa Etelä-Karjalassa, Rättyä paljastaa.

Yhteistyö Saimaan Teatterin kanssa vie näytelmän kiertueelle

Ilta Saimaalla on yhteistyöproduktio 10 vuotta täyttävän Saimaan Teatterin kanssa, joka kiertää kesäisin laivalla Saimaata esiintyen Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan työväen- ja seurantaloissa. Saimaan Teatterin perinteitä kunnioittaen Ilta Saimaalla nähdään kiertue-esityksenä Lauritsalan, Joutsenon, Korvenkylän ja Lamposaaren työväentaloilla sekä Hytin VPK-talolla.

Näytelmän ohjaaja Maia Häkli kertoo, että kiertuepaikoilla nähdään Ilta Saimaalla -näytelmä sellaisenaan, mutta kiertuepaikoille sovitettuina miniversiona.

– Seuraintalojen näyttämöt ovat pikkuruisia kaupunginteatterin Suureen näyttämöön verrattuna. Kutistamme koko Saimaan syntyhistorian pakettiautolla kuskattavaksi.

Saimaan Teatteri on vuodesta 2014 lähtien toiminut, näyttämötaiteen ammattilaisista sekä yhteiskuntatieteiden tutkijasta koostuva kiertueteatteri. Ryhmä luonnehtii esityksiään nykykansanteatteriksi, joka hyödyntää kansan- ja kesäteatterin perinteitä ja toisaalta rikkoo niihin liittyviä kaavoja.

Saimaan Teatterin perustajajäsen Wilhelm Grotenfelt odottaa kiertuetta innolla. Hän kertoo, että Saimaan Teatterin toiminnan ytimessä on seuran- ja työväentalojen elävöittäminen

– Kiertueemme on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kokemaan iltamaperinteestä inspiroitunut esitys iltamien todellisessa ympäristössä, Grotenfelt vinkkaa.

Ilta Saimaalla -esitys on osa Lappeenrannan Kulttuurin unelmavuotta 2024. Esityksiä Lappeenrannan kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 4.5.2024 saakka.

Käsikirjoitus: Juho Keränen, Maia Häkli
Ohjaus: Maia Häkli
Lauluntekijä, kapellimestari: Jari Rättyä
Lavastus: Samuli Halla
Puvustus: Mimmi Resman
Valosuunnittelu: Antti Helminen
Äänisuunnittelu: Tomi Aronen
Rooleissa: Wilhelm Grotenfelt, Janna Räsänen, Marketta Tikkanen, Pietu Wikström sekä Seppo Kaisanlahti, Anna-Kaisa Makkonen ja Samuli Punkka
Kesto noin 2h
Esitys sisältää välkkyviä valoja ja tehostesavua.

Lisätiedot:

Maia Häkli, ohjaaja
maia.hakli@lappeenranta.fi

Tinni Torikka
tuottaja@saimaanteatteri.fi
040 7159406

Lue lisää:

Ilta Saimaalla - Lappeenrannan teatteri (lprteatteri.fi)
Saimaan Teatteri
Kiertue - Lappeenrannan teatteri (lprteatteri.fi)

Kuvapankki:
lappeenranta.kuvat.fi

Lipunmyynti:

Asiakaspalvelukeskus Winkki
Villimiehenkatu 1, kaupungintalo 1.krs
Avoinna ma-pe klo 8.30–16.30
Puhelin, sähköposti ja chatpalvelu
puh. 05 616 2290
teatteri@lappeenranta.fi

Liput verkostaIlta Saimaalla 08.03.2024 ─ 04.05.2024, | lippu.fi

Medialiput Asiakaspalvelukeskus Winkistä:
puh. 05 616 2290
teatteri@lappeenranta.fi