Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesterin yhtyeet konsertoivat Etelä-Karjalan museon kevätillassa torstaina 4.5.

JULKAISTU 2.5.2023, 12.49

Lappeenrannan kaupunginorkesterin kamariyhtyeet konsertoivat torstaina 4.5.2023 Etelä-Karjalan museolla Linnoituksessa klo 19. Kamariyhtyeiden harpputaiteilijana esiintyy Lily-Marlene Puusepp. Ohjelmassa kuullaan Claude Debussyn Sonaatti huilulle, alttoviululle ja harpulle, Maurice Ravelin Johdanto ja Allegro harpulle ja kamariyhtyeelle, Tommi Hyytisen Restless longing käyrätorvelle ja harpulle sekä Nino Rotan Kvintetto harpulle ja puhallinkvartetille.

Monipuolinen harpisti konsertoi kotimaassa ja ulkomailla

Harpisti Lily-Marlene Puusepp on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2005 Marjatta Haahden oppilaana. Puusepp on konsertoinut lukuisilla festivaaleilla kuten Musica nova Helsinki, Tampere Biennale ja Hangon musiikkijuhlat

Puusepp on esiintynyt useiden suomalaisten orkesterien solistina sekä harpistina. Hän on myös konsertoinut Keski-Euroopassa, Japanissa ja Australiassa ja soittanut harpistina Bergenin filharmonisessa orkesterissa ja Norjan kansallisoopperan orkesterissa sekä toiminut Radion Sinfoniaorkesterin harpun äänenjohtajana. Hän on tehnyt yhteistyötä myös kuorojen kanssa.

Puusepp opettaa harpunsoittoa Helsingin konservatoriossa, musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa ja Vantaan musiikkiopistossa. Puusepp soittaa Lyon & Healy Style 23 -konserttiharppua.

Kummisetä-elokuvista tuttu säveltäjä

Nino Rota oli italialainen säveltäjä, jonka maailmanlaajuinen maine perustuu erityisesti Kummisetä-elokuvien musiikkiin. Hän sävelsi musiikin peräti yli sataan elokuvaan, joista useat elokuvat ovat kuulujen ohjaajiensa mestariteoksia. Rotan tuotannossa on paljon myös muuta musiikkia kuten kymmenen oopperaa, viisi balettia, kolme sinfoniaa, kaksi orkesterikonserttoa, kaksi pianokonserttoa, trumpetti- ja harppukonsertot. Etelä-Karjalan museolla kuullaan Nino Rotan Kvintetto harpulle ja puhallinkvartetille.

Teoksen tunnelma vie kuulijan impressionistien Ranskaan

Maurice Ravelin Johdanto ja allegro kamariyhtyeelle kuullaan torstain konsertissa museolla. Teos on syntynyt vuonna 1905 vain paria vuotta ennen kuuluksi tullutta orkesteriteosta Espanjalainen rapsodia. Teoksen intiimi tunnelma ja herkkyys vievät kuulijan ranskalaiseen luonnonmaisemaan impressionistien aikaan. Ravel sai vaikutteita muun muassa Claude Debussyn musiikista. 

"Sonaatti kuuluu aikakauteen, jolloin tiesin vielä jotain musiikista”

Claude Debussy kertoi kustantaja Jacques Durandille, että hän oli saanut valmiiksi sonaattinsa huilulle, alttoviululle ja harpulle niin sanotusti "vanhassa muodossa ja monipuolisena vailla nykyaikaisten sonaattien suurenmoista kerrontaa". Debussy omisti teoksen Durand´n vaimolle Emmalle ja Sonaatti sai ensiesityksensä yksityisessä konsertissa Bostonissa, Massachusettsissa 7. marraskuuta 1916 ja viimein samaisena vuonna Durandin kotona itsensä säveltäjä-alttoviulisti Darius Milhaud´n soittaessa alttoviulu-osuuden.

Viitatessaan kansalliseen perinteeseen ja kaukaiseen menneisyyteen Debussy yritti lieventää leukemiaa vastaan ​​taistelemistaan ja ensimmäisen maailmansodan aiheuttaman masennuksen tuomaa ahdistusta. Kirjeessään ystävälleen Robert Godet´lle hän paljastaa eräänlaisen nostalgiansa mennyttä aikakautta kohtaan: "Sonaatti huilulle, alttoviululle ja harpulle kuuluu siihen aikakauteen, jolloin tiesin vielä jotain musiikista. Se muistuttaa nuoremmasta minusta, jollainen olin vaikkapa teoksessani Nocturnes."

Konsertissa kuullaan suomalaista musiikkia

Tommi Hyytinen on suomalainen käyrätorvensoittaja. Hän on valmistunut tohtoriksi Sibelius-Akatemiassa ja opiskellut myös Wienissä ja Salzburgissa. Hyytisen tohtorintutkintonsa aiheena oli romantiikan ajan käyrätorvimusiikki, ja hän soitti periodi-instrumentein tohtorintutkintoonsa kuuluneessa konserttisarjassa.

Hyytinen on toiminut käyrätorvensoittajana Radion sinfoniaorkesterissa ja Suomalaisessa barokkiorkesterissa. Hän on myös esiintynyt monien suomalaisten orkesterien solistina ja kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa lukuisilla festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Konsertissa kuultava Restless longing on vuodelta 2008.

Kepeää klassista

to 4.5. Etelä-Karjalan museo klo 19
Kaupunginorkesterin yhtyeitä
Lily-Marlene Puusepp, harppu

Ohjelma:
Claude Debussy: Sonaatti huilulle, alttoviululle ja harpulle        
Maurice Ravel: Johdanto ja Allegro
Tommi Hyytinen: Restless longing
Nino Rota: Kvintetto harpulle ja puhallinkvartetille

Konsertin kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa

Liput 30/21 € täältä

Lisätiedot:

Milko Vesalainen
Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi