Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Toivotut-konsertissa 26.4. kuullaan toivottuja orkesteriteoksia joutsenolaislähtöisen Maria Itkosen johdolla

JULKAISTU 20.4.2023, 13.28

Maria Itkonen.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Toivotut-orkesterikonsertissa keskiviikkona 26.4.2023 klo 19 Lappeenranta-salissa kuullaan toivottuja orkesteriteoksia. Konsertin johtaa joutsenolaislähtöinen kapellimestari Maria Itkonen.

Ohjelmassa kuullaan Franz Schubertin Sinfonia nro 3, Gustav Holstin St.Paul´s suite, Jacques Ibertin Capriccio orkesterille ja Maurice Ravelin Hanhiemo-sarja, Ma mere l ´Oye.

Joutsenosta maailman esiintymisareenoille

Joutsenossa syntynyt Maria Itkonen on opiskellut viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Universität für Musik und darstellende Kunst Wienissä ja Amsterdamin konservatoriossa sekä orkesterin johtamista Panula-Akatemiassa professori Jorma Panulan oppilaana ja Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.

Hän on yhdistänyt työssään monipuolisesti kapellimestarina niin sinfoniaorkestereiden, nyky-yhtyeiden kuin oopperan johtamisen. Vuoden 2022 aikana kuultiin debyyttikonsertit Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin, Tampereen ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa sekä oopperadebyytti Tukholman Folkoperanissa.

Ennen kapellimestariutta Itkonen työskenteli säännöllisesti vierailevana konserttimestarina johtavissa eurooppalaisissa orkestereissa, kuten WDR Sinfonieorchester Kölnissä ja Lucern Symphony Orchestrassa. Hän on toiminut myös vakituisena konserttimestarina Tampereen filharmonisessa orkesterissa ja Kuopion kaupunginorkesterissa.

Keväistä raikkautta, eksoottista väritystä ja balettimusiikkia

Toivotut-konsertin ohjelmistoon kuuluva Franz Schubertin kolmas sinfonia huokuu keväistä raikkautta. Se valmistui vuonna 1815, jolloin Schubert oli kenties tuotteliaimmillaan, mutta sinfonia sai ensiesityksensä Lontoossa vasta vuonna 1881.

Vuonna 1913 valmistunut ja vuonna 1922 julkaistu St.Paul´s suite C-duuri jousiorkesterille on Gustav Holstin suosituimpia teoksia. Se on saanut nimensä Lontoon Hammersmithin kaupunginosasta St Paul's Girls' Schoolista.

Pariisilaisen Jacques Ibert´n Capriccio on vuodelta 1937, ja sen tanssahtelevuus vie kuulijansa kuin nopeasti etenevään elokuvaan. Musiikki pulppuilee ja kuplii, eri soitinten soolojen lomassa harppu luo jousten pizzicatojen kanssa eksoottisen värityksen.

Maurice Ravel kirjoitti Hanhiemo -sarjan ensin pianoduolle, jonka kantaesitys tapahtui vuonna 1910. Seuraavana vuonna Ravel orkestroi ja laajensi teoksen pianoteoksen pohjalta 11-osaiseksi balettimusiikiksi, joka sai ensiesityksensä vuonna 1912. Vaikka Ravel henkilökohtaisesti kärsi tuotantonsa määrällisestä pienuudesta, tämäkin hieno balettimusiikki on klassikko vailla vertaansa.

Toivotut

ke 26.4. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Maria Itkonen

Ohjelma:

Franz Schubert: Sinfonia nro 3 D-duuri
Gustav Holst: St Paul’s Suite C-duuri op. 29 nro 2
Jacques Ibert: Capriccio
Maurice Ravel: Ma Mere l’Oye ’Hanhiemo’, sov.Iain Farrington

Konsertin kesto noin 2 tuntia sisältäen väliajan

Liput 30 € / 21 €, kausikorttikonsertti.

Lisätietoja:

Milko Vesalainen, Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi