Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesterin pääsiäiskonsertissa soi Mozartin c-molli Messu

JULKAISTU 3.4.2023, 16.39

Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Etelä-Karjalan klassinen kuoro esittävät keskiviikkona 5.4. Lappeenranta-salissa klo 19 W. A. Mozartin Messun c-molli KV 427. Teoksen johtaa orkesterin taiteellinen johtaja kapellimestari Erkki Lasonpalo ja solisteina laulavat Lappeenrannan tammikuisen valtakunnallisen laulukilpailun palkitut laulajat Elisaveta Rimkevitch (sopraano), Sonja Herranen (sopraano), Jasper Leppänen (tenori) ja Veikko Vallinoja (baritoni). Etelä-Karjalan klassisen kuoron valmennuksesta vastaavat Jonna Imeläinen ja Toomas Kapten. 

Mozartin merkittävimpiä kuoroteoksia

Konsertissa kuultava W.A. Mozartin C-mollimessu (KV 427) on Requiemin jälkeen yksi Mozartin tärkeimmistä kuoroteoksista. Sielumessun tavoin teos jäi säveltäjältä keskeneräiseksi ja valmiit osat sävellettiin vuosina 1782–1783. Messun keskeneräisyydestä huolimatta teos esitettiin 25. elokuuta 1783 Salzburgissa, Pyhän Pietarin kirkossa, jossa Mozartin vaimo Constanze Weber lauloi teoksen sopraano-osuuden.

Mozart on saanut teokseensa vaikutteita keskenään vieraista perinteistä. Toisaalta kuoro-osuuksissa on selvästi nähtävissä, että Mozart oli tutkinut tarkkaan Johann Sebastian Bachin ja Georg Friedrich Händelin kuoroteoksia. Sen sijaan soolo-osuuksissa näkyy pikemminkin italialaisen tradition vaikutteita.

Solisteina palkittuja kotimaisia nuoria tähtiä

Sopraano Elisaveta Rimkevitch on suorittanut klassisen laulutaiteen kandidaatti- ja maisteriopintonsa Sibelius-Akatemiassa. Rimkevitch on nähty viimeksi Sataoopperan Lepakko-operetissa Rosalinden roolissa sekä Helsingin konservatoriolla Iloisessa leskessä Hanna Glavarina. Rimkevitch on valittu Kansallisoopperan nuorten solistien ohjelmaan, ja hän tulee esiintymään ensi kaudella Donna Elviran sekä Tatjanan roolissa. Kilpailumenestystä Rimkevitchille on karttunut viimeisimpänä tänä vuonna Lappeenrannan valtakunnallisissa laulukilpailuissa, joissa hän jakoi kolmannen sijan. Hänet palkittiin myös Oopperan ja baletin tukisäätiön erikoispalkinnolla. Vuonna 2018 Elisaveta ja pianisti Niina Ranta sijoittuivat Helsinki Lied -kilpailussa jaetulle kolmannelle sijalle.

Kuopiolaislähtöinen sopraano Sonja Herranen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta 2021. Kaudella 22–23 Herrasta on kuultu Suomen Kansallisoopperassa Mozartin Taikahuilussa ensimmäisen naisen roolissa. Ensi kaudella häntä kuullaan Wagnerin Ring-sarjan päättävässä Jumalten tuhossa 3. Nornan roolissa. Herranen ylti vuoden 2023 Lappeenrannan laulukilpailussa naisten sarjan toiselle sijalle ja hänet palkittiin myös Oopperan & Baletin tukisäätiön erikoispalkinnolla. Kesällä 2019 hänet palkittiin Timo Mustakallio -laulukilpailussa Eero Rantalan rahaston palkinnolla.

Jasper Leppänen on tamperelaissyntyinen tenori. Laulajan ja trumpetistin opinnoilla Tampereen konservatoriolla aloittanut Leppänen on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Leppänen työskentelee laajasti sekä musikaaleissa että oopperaproduktioissa Suomessa. Tampereen Työväen Teatterissa Leppänen on esiintynyt muun muassa Cabaret-musikaalissa, sekä Spring awakening -musikaalissa. Tänä vuonna Leppäsen voi nähdä muun muassa samaisen teatterin Momentum 1900 -musikaalissa sekä Ooppera Skaalan tuotannoissa. Syksyllä 2023 Leppänen aloittaa Suomen Kansallisoopperassa oopperalaulajan virassa.

Veikko Vallinoja aloitti lauluopintonsa Cantores Minoreksessa. Hän jatkoi opintojaan Helsingin konservatoriossa ja sitten Sibelius-Akatemiassa. Vallinoja on laulanut useana kesänä Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa ja esiintynyt eri orkesteri- ja oopperatuotannoissa. Vallinoja on esiintynyt liedkonsertein eri puolilla Suomea esimerkiksi Kuopiossa, Hämeenlinnassa ja Helsingissä pianisti Jussi Littusen kanssa. Vallinoja palkittiin erikoispalkinnolla Helsingin Lied-kilpailussa vuonna 2019 ja hän sai toisen palkinnon Lappeenrannan valtakunnallisissa laulukilpailuissa vuonna 2023.

Mukana yleisölle tuttu lappeenrantalainen kuoro

Etelä-Karjalan klassinen kuoro on lappeenrantalainen noin 40 laulajan sekakuoro. Kuoron taiteellisena johtajana toimii Toomas Kapten, joka on luotsannut kuoroa jo vuodesta 1990. Kaptenin johdolla Klassinen kuoro on vakiinnuttanut paikkansa eteläkarjalaisen konserttiyleisön mielissä korkeatasoisena harrastajakuorona. Kaptenin ohella kuoron valmennuksesta vastaa Jonna Imeläinen.

Pääsiäiskonsertti – c-molli Messu

ke 5.4. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo

Solistit: 

Elisaveta Rimkevitch, sopraano
Sonja Herranen, sopraano
Jasper Leppänen, tenori
Veikko Vallinoja, baritoni

mukana myös Etelä-Karjalan klassinen kuoro, valmennus Jonna Imeläinen ja Toomas Kapten 

Ohjelma:

Wolfgang Amadeus Mozart: Messu c-molli KV 427

Konsertin kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa

Liput 25 €

Lisätiedot:

Milko Vesalainen
Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
040 547 8706
milko.vesalainen@lappeenranta.fi