Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Illan tähtisopraano -konsertissa to 7.3. solistina laulaa laulukilpailun säteilevä nuori lupaus

JULKAISTU 26.2.2024, 16.00

Nainen nojaamassa käteen, musta tausta.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Illan tähtisopraano -konsertissa solistina laulaa vuoden 2023 Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen finaalissa toisella palkinnolla palkittu sopraano Sonja Herranen. Hän esittää yhdysvaltalaisen uusklassikkosäveltäjä Samuel Barberin tähtiä syleilevän orkesterilaulun Knoxville Summer 1915. Konsertin johtaa kapellimestari Kalle Kuusava, joka toimi pitkään Norjan kansallisoopperassa kapellimestarina ja on voittanut muun muassa Oslon kapellimestarikilpailun vuonna 2013.

Ohjelmassa suurkaupungin sykettä, nostalgiaa Amerikasta ja norjalainen fresko

Konsertin avaa minimalistinen Juhani Nuorvalan yötunnelma Notturno urbano, joka kuvaa suurkaupungin sykettä, valoja ja kiihkeää rytmiä yön tunteina. Nuorvala opiskeli säveltämistä niin Pariisissa kuin New Yorkissa.

Samuel Barberin yölaulu Knoxvillen kesästä 1915 on nostalginen kuva runon kirjoittaneen James Ageen kotiseudulta Knoxvillestä Tennesseen osavaltiosta. Käsillä on unenomainen tähtitaivainen ilta ja yö Amerikan etelässä, jossa lapsi on kertoja, mutta aika-ajoin hän muuttuu aikuiseksi. Ajattomuus, tähdet ja poiskatoava ikuinen rakkaus ovat runon kantavia teemoja.

Konsertin päättää norjalaisen kansallisromantikon Johan Halvorsenin Sarja antiikin ajoilta vuodelta 1911, joka piirtää barokkivaikutteillaan upean freskon norjalaisten vuonojen ja tunturien maisemiin.

Sonja Herranen palkittiin Lappeenrannan laulukilpailussa

Kuopiolaislähtöinen sopraano Sonja Herranen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta. Myöhemmin hän on täydentänyt opintojaan yksityisesti.

Kaudella 2022–23 Herrasta on kuultu Suomen Kansallisoopperassa Mozartin Taikahuilussa ensimmäisen naisen roolissa. Tulevalla kaudella häntä kuullaan Wagnerin Ring-sarjan päättävässä Jumalten tuhossa. Elokuussa 2021 Herranen lauloi debyyttinsä Tarmo Peltokosken johtaman Kansallisoopperan orkesterin solistina Urkuyö & Aaria festivaalilla.

Herranen ylti vuoden 2023 Lappeenrannan laulukilpailussa naisten sarjan toiselle sijalle ja hänet palkittiin myös Oopperan & Baletin tukisäätiön erikoispalkinnolla. Kesällä 2019 hänet palkittiin Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Kesäkuun 2023 alussa hän voitti Lontoossa järjestetyn Elizabeth Connell Prize -laulukilpailun.

Palkittu kapellimestari on johtanut oopperaa ja balettia Suomessa ja ulkomailla

Kapellimestari Kalle Kuusava on opiskellut pianonsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja osallistui Jorma Panulan ja Atso Almilan orkesterinjohdon mestarikursseille. Hän on opiskellut lisäksi Wienissä ja suorittanut orkesterinjohdon maisteriopinnot Norjan musiikkikorkeakoulussa.

Kuusava työskenteli Norjan kansallisoopperassa vuosina 2008–2016 ja Zürichin oopperassa 2007–2008. Hän on vieraillut Suomen kansallisoopperassa johtamassa Pikaparantolan 2018 ja Kansallisbaletissa Tripla-illan 2019. Lisäksi hän on johtanut esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlilla, Marinski-teatterissa, Theater an der Wienissä ja Monte Carlon baletissa sekä sinfoniaorkestereissa Suomessa ja ulkomailla. Kuusava voitti Oslon eurooppalaisen kapellimestarikilpailun vuonna 2013 ja palkittiin Evgeny Svetlanov -kilpailussa.

Illan tähtisopraano -konsertti

To 7.3.Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Kalle Kuusava
Solisti Sonja Herranen, sopraano
Ohjelma:
Juhani Nuorvala: Notturno urbano
Samuel Barber: Knoxville Summer 1915
Johan Halvorsen: Antiikin sarja op. 31
Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €

Lisätiedot:

Milko Vesalainen, Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Kaikki kevään 2024 konsertit löytyvät verkkosivuiltamme: www.lprorkesteri.fi