Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesteri päättää kevätkautensa to 25.5. solistinaan baritoni Waltteri Torikka

JULKAISTU 16.5.2023, 13.51

Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi kevätkautensa päätteeksi torstaina 25.5.2023 Lappeenranta-salissa klo 19. Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja kapellimestari Erkki Lasonpalo ja solistina laulaa suuren yleisön suosikkibaritoni Waltteri Torikka.

Ohjelmassa kuullaan W.A. Mozartin ooppera-aarioita oopperoista Taikahuilu, Figaron häät ja Don Giovanni sekä saksalaisen romantikon Gustav Mahlerin laulusarja Kindertotenlieder (1904) sekä Ludwig van Beethovenin Coriolan -alkusoitto.

Rakastettu baritoni on tuttu oopperalavoilta ja televisiosta

Baritoni Waltteri tunnetaan Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun miesten sarjan voittajana 2010 sekä “Tähdet, tähdet” -televisiokilpailun voittajana 2015. Syksyllä 2015 ilmestynyt rajoja rikkova debyyttialbumi ”Sydän” Jyväskylä Sinfonian kanssa myi platinaa Suomessa ennätysajassa, ja siitä lähtien sooloalbumit ovat keikkuneet virallisen albumilistan kärjessä.

Torikan oopperarooleihin ovat kuuluneet muun muassa Don Giovanni (Rijeka 2015, Savonlinna 2016), Jevgeni Onegin (Rijeka 2016) sekä Suomen Kansallisoopperan produktioiden Guglielmo (Così fan tutte 2018 ja Covid fan tutte -mukaelma 2020) sekä Danilo (Iloinen leski 2020).

BBC:n sinfoniaorkesterin solistina hän debytoi Kullervo-sinfonian nimiroolissa Proms-festivaalilla ja Lahden Sibelius-festivaalilla 2015. Waltteri Torikka toimii myös Hämeenkyrön Festiwaalien taiteellisena johtajana.

Alkusoitto on intensiivisen keskittynyttä musiikkia

Konsertin aloittava, Beethovenin Coriolan-alkusoitto on näytelmämusiikista HJ von Collinsin draamaan, joka sai ensiesityksensä Wienissä ruhtinas Lobkowitzin palatsissa vuonna 1807. Alkusoitto on intensiivisen keskittynyttä ja tiivistä musiikkia. Beethovenin ensimmäinen kausi oli yleisölle tyylillisesti sopivaa, mutta pian oli tuuli kääntyvä uudenlaisen murroksen myötä. Samanaikaisesti Beethovenin terveys heikkeni, hän sai raivokohtauksia mitättömistä asioista menettäen vähitellen kuulonsa.

Mozart oli oopperan mestari

Torstai-illan konsertissa kuullaan ooppera-aarioita Mozartilta. Mozart oli oopperan mestari, joka osasi draaman ja karakterien käsityötaidon niin oopperoissaan kuin sinfonia- ja instrumentaalimusiikissaan. Mozart oli oikeaan aikaan oikeissa paikoissa: oli oopperataloja, kysyntää, klassinen orkesteri oli syntynyt ja Wienissä keisari tarvitsi niin saksankielistä oopperaa kansallismielisten pyrintöjen ajamiseksi kuin italialaista buffaoopperaa aateliston vallan vähentämiseksi. Mozart sävelsi 22 oopperaa ja niitä esitettiin useita kertoja Keski-Euroopan oopperataloissa Berliinistä Müncheniin, Prahasta Mainziin.

Laulusarja lasten kuolemasta on sävelletty runoihin

Gustav Mahler oli itävaltalainen kapellimestari ja säveltäjä, jonka musiikki nousi suuren yleisön tietouteen vasta 1960-luvun loppupuolella. Mahler johti uransa aikana muun muassa Budapestin oopperassa ja toimi kapellimestarina Hampurin kansallisoopperan kapellimestarina sekä Wienin filharmonikoiden ylikapellimestarina.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa kuultava Kindertotenlieder (suom. lauluja lasten kuolemasta) on Gustav Mahlerin vuosina 1901–1904 säveltämä laulusarja soololaulajalle (baritoni tai mezzosopraano) ja orkesterille. Mahlerin tytär, joka oli syntynyt hieman ennen teossarjan valmistumista, kuoli neljän vuoden iässä. Mahler kirjoitti myöhemmin Guido Adlerille, ettei olisi pystynyt säveltämään teossarjaa tyttärensä kuoleman jälkeen. Mahler sävelsi laulusarjan Friedrich Rückertin runoihin, joita tämä oli kirjoittanut jopa nelisen sataa omien lastensa kuolemien jälkeen. Näistä Mahler valitsi viisi tekstiä laulusarjaan.


Kesälaitumille

to 25.5. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Waltteri Torikka, baritoni
Ludwig van Beethoven: Coriolan – alkusoitto
Wolfgang Amadeus Mozart: ooppera-aarioita
Gustav Mahler: Kindertotenlieder

Konsertin kesto noin 2 tuntia sisältäen väliajan.
Kaikki liput 38 €

Lisätiedot:

Milko Vesalainen, intendentti, Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi