Suosikit

Lappeenrannan Galleria Pihaton ja sen toimintaa hoitaneen Kulttuuri- ja taidetila ry:n sopimus päättyy kesän 2024 alussa

JULKAISTU 15.4.2024, 08.44

Navettarakennuksessa ihmiset kuuntelemassa konserttia.

Lappeenrannan kaupungin omistaman Galleria Pihaton ja sen toimintaa hoitaneen Kulttuuri- ja taidetila ry:n vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyy touko-kesäkuun vaihteessa. Yhdistys aloitti Gallerian operoinnin voitettuaan aiheesta järjestetyn tarjouskilpailun vuonna 2019, ja sopimus on nyt optiovuosienkin osalta hyödynnetty loppuun saakka.

Kaupungin kulttuurijohtaja Anu Talka kiittää Kulttuuri- ja taidetila ry:tä hyvästä yhteistyöstä ja elämyksistä.

– Kulttuuri- ja taidetila ry on Pihaton vuosinaan tarjonnut meille kaupunkilaisille monia mieliinpainuvia ja elämyksellisiä hetkiä taiteen parissa.

Galleria Pihatossa on viiden vuoden aikana järjestetty yhdistyksen organisoimana satakunta taidenäyttelyä, joissa on ollut esillä yli 200 taiteilijan teoksia. Tuhannet kävijät ovat saaneet nauttia maksutta laadukkaista, kuukausittain vaihtuvista taidenäyttelyistä ja monista tapahtumista. Ympärivuotisen näyttelytoiminnan lisäksi Galleria Pihatossa on järjestetty myös konsertteja sekä muita tapahtumia ja tilaisuuksia.

Kulttuuri- ja taidetila ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Härkäsen mukaan yhdistys luovuttaa iloisin mielin Pihaton toimintavastuun kaupungille.

– Kevään ja alkukesän aikana on tulossa vielä monia mielenkiintoisia näyttelyitä, konsertteja ja tapahtumia, joihin toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi.  Viisi vuotta kestänyt määräaikainen sopimuksemme päättyy ja näyttely- ja tapahtumatoiminta yhdistyksemme toimesta Galleria Pihatossa lakkaa sen johdosta kesäkuussa päättyviin näyttelyihimme. On ollut ilo olla mukana tarjoamassa upeita kohtaamisia taiteen ja kulttuurin äärellä.

– Kiitämme kaikkia taiteilijoita, yhteistyökumppaneita ja etenkin kävijöitämme näistä unohtumattomista hetkistä taiteen parissa. Galleria Pihaton ja koko Vanhan pappilan miljöö on muodostanut hienon ympäristön nauttia kuvataiteesta ja muistakin kulttuurin alueista. Kiitos kuuluu myös oikeastaan koko alueesta kaupungin eri tahoille ja etenkin paikallisille taiteilijoille - mukaanlukien Unto Ahjotulelle - kaikille niille, joiden innoittamana Lappeenrannan kaupunki aikoinaan kunnosti tämän entisen navetan galleriatiloiksi ja siitä hyvästä kehityksestä, jonka on alueella suotu tapahtuvan.

Pihaton toiminta jatkuu kaupungin omana toimintana

Galleria Pihaton toiminta jatkuu vuokrasopimuksen päätyttyä toistaiseksi kaupungin omana toimintana. Loppuvuoden ajan painopisteenä on meneillään oleva Kulttuurin unelmavuosi, ja samalla kirkastetaan toimintamallia ensi vuotta varten. Galleria Pihatossa toimijat ovat vuosien myötä vaihtuneet muutamia kertoja, ja se on aiemminkin ollut välillä osa kaupungin kulttuuritoimen toimintaa.

– Elämyksellisiä hetkiä taiteen parissa on tarkoitus jatkaa Pihatossa myös tulevina vuosina. Lappeen pappilan pihapiiristä on kehittynyt yksi erityisesti kesä-Lappeenrannan helmistä, jonka elin- ja vetovoimaisena pitäminen on meidän kaikkien yhteinen tehtävä, Anu Talka kertoo.

Kirsi Härkänen näkee Talkan tapaan, että maailmanlaajuisista kriiseistä ja haastavista tilanteista huolimatta Lappeen vanhan pappilan alue on kehittynyt tänä viiden vuoden aikana paljon.

– Pehtoorin tupaan auennut kesäkahvila on tuonut iloa näyttelykävijöille ja alueella vieraileville kaupunkilaisille ja turisteille. Rataryhmä sekä Taidekoulu Estradi ovat lisänneet alueen tarjontaan myös kesäteatteria. Yhteistyö eri toimijoiden kesken on ollut antoisaa. Taiteen monipuolinen, myös terapeuttinen ja voimaannuttava vaikutus näyttelykävijöissä on ollut iloa nähdä ja kokea.

Lisätietoja:

Anu Talka, kulttuurijohtaja, Lappeenrannan kaupunki
Puh. 040 350 8111, anu.talka@lappeenranta.fi

Kirsi Härkänen, toiminnanjohtaja, Kulttuuri- ja taidetila ry
Puh. 040 589 7024, info@galleriapihatto.com