Suosikit

Lappeenrannan Balettigaala järjestetään jälleen 25.–26.8.2023

JULKAISTU 19.4.2023, 08.45

Tiedote julkaistu 5.4.2023. Kuvapyynnöt ja lisätiedot lappeenrannanbalettigaala@gmail.com

Lappeenrannan Balettigaala on ikkuna maailmalle ja esittelee tanssitaidetta niin tyylillisesti kuin maantieteellisestikin laidasta laitaan. Luomme vuorovaikutusta ja uusia näköaloja.

Lappeenrannan 12. Balettigaalan päävieraaksi saapuu Aalto-baletti Essenistä, Saksasta. Hienon nimen balettiryhmälle on antanut suomalainen ikoninen tyylitaituri Alvar Aalto. Vuonna 1988 valmistunut Aallon suunnittelema Essenin upea oopperatalo toimii sekä Essenin oopperan että Aalto-baletin kotinäyttämönä. Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori iloitsee erityisesti siitä, että Aalto-baletti tuo Lappeenrantaan monipuolisen kattauksen ohjelmistostaan.

Baletinjohtaja Ben van Cauwenbergh tunnetaan myös tuotteliaana koreografina. Hän on luonut lukuisia hittiteoksia, joita esitetään balettigaaloissa ja balettiryhmissä ympäri maailmaa.

Lappeenrannassa näemme Jacques Brelin lauluista koostuvan kimaran hänen teoksestaan La Vie en Rose

Palkittu Edward Clug taas on yksi nykybaletin suunnannäyttäjistä. Hän loi Mutual Comfort teoksen maailmankuululle Nederlands Dans Theater-ryhmälle 2015 ja teosta ylistivät niin yleisö kuin kriitikotkin. Clugin koreografioita nähdään monien merkittävien balettiryhmien ohjelmistossa ja hän itse toimii myös Mariborin baletin johtajana Sloveniassa.

Energistä musiikkia ja vauhdikasta tanssia tarjoaa Ben van Cauwenberghin ja Arman Hakobyanin intensiivinen teos Percussion.  Tämä klassisen mestarin ja nykybaletin taiturin yhteistyö täyttää lavan rytmillä ja tanssin ilolla, hehkuttaa Teräsvuori.

Suomalaiset maailmalla 

Tanssin kieli on universaali ja sen avulla on luontevaa kommunikoida ja vaalia kanssakäymistä eri kulttuurien kesken. 

Lahjakkaat suomalaiset tanssijat valloittavat maailmaa ja luovat upeaa uraa kansainvälisissä balettiryhmissä. Taiteellinen johtaja Teräsvuori esittelee ylpeänä joukon maailmalla menestyneitä suomalaisia tanssijoita osana vuoden 2023 Balettigaalan ohjelmistoa.  

Baijerin valtionbaletin Maria Baranova on vieraillut useasti aiemminkin Lappeenrannassa ja hänet nähdään balettigaalassa myös tänä vuonna, tällä kertaa partnerinaan lahjakas suomalainen Rasmus Ahlgren, joka edustaa nykyään Bostonin balettia. 

Maestro Petipan kädenjälkeä edustaa Balettigaalassa Pas de Trois- numero baletista Paquita. Tämän klassikon hurmaavan trion muodostavat Hollannin kansallisbaletin Kira Hilli ja suomalais-kanadalainen Khayla Fitzpatrick sekä Puolan kansallisbaletin Marko Juusela

Ihastuttavat Emilia Vuorio ja Arthur Abram Brnon baletista saapuvat jälleen Balettigaalaan monen vuoden jälkeen. Luvassa on ensi-ilta teos, jonka on luonut Brnon baletin johtaja, koreografi Mario Radacovsky.

Espanjasta tuo terveiset Suomen kansallisbaletin balettioppilaitoksen kasvatti Ellen Mäkelä, joka tällä hetkellä työskentelee Katalonian baletissa Barcelonassa.

Maailma Lappeenrannassa

Maailmantilanne ja sota Ukrainassa on koskettanut kaikkia ja myös Lappeenrannan Balettigaala haluaa omalta osaltaan tukea ja kunnioittaa ukrainalaisia tanssitaiteilijoita. Ukrainalaiset rakastavat tanssia ja erityisesti baletissa Ukrainalla on vahvat perinteet. Balettigaalassa nähdään tällä kertaa nykybaletin tulkintaa Kiovan modernin baletin esittämänä.

Kiev Modern Ballet on merkittävä nykybaletin ryhmä Kiovasta. Johtajansa ja pääkoreografinsa Radu Poklitarun luotsaamana ryhmä on noussut suureen suosioon niin kotimaassaan kuin maailmallakin. Poklitarun tyyli on omintakeinen ja rohkea. Hänen teoksensa haastavat rikkaalla liikekielellä ja uudistavilla tulkinnoilla.

Kansainvälistä tähtisadetta

Maailmantähti ja Hollannin kansallisbaletin rakastettu Prima ballerina Anna Tsygankova on suurten tunteiden tulkki ja lukuisat hänen koskettavista esityksistään ovat päätyneet myös filmatisoinneiksi. Annan partnerina nähdään Hollannin kansallisbaletin nuori virtuoosi Giorgi Potskhisvili. Teräsvuorta koskettaa erityisesti Annan ja Giorgin hurmaava numero Verano Porteño (Summer of Buenos Aires), joka tuo lavalle tuulahduksen kesän lämpöä ja tangon taikaa.

Balettigaalan näytökset nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa perjantaina 25.8.2023 ja lauantaina 26.8.2023. Balettigaala järjestetään yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Lappeenrannan Balettigaalan liput ovat myynnissä lippu.fi -palvelussa

Lisätietoja:

Lappeenrannan Balettigaala, taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori, puh. 0400 417 795

Toiminnanjohtaja Irma Salomaa-Teräsvuori, puh. 050 594 1859

lappeenrannanbalettigaala@gmail.com

https://lappeenrannanbalettigaala.com/