Suosikit

Lappeenrannalla vahva tulosennuste vuodelta 2023

JULKAISTU 25.8.2023, 09.00

Lappeenrannan kaupungin puolivuosikatsauksessa ennakoidaan vuosikatetta kertyvän noin 57 miljoonaa euroa ja tuloksen olevan runsaat 37 miljoonaa euroa. Kaupunki ei ota uutta velkaa tänä vuonna.

Kuntatalouden ensimmäinen vuosi sote-uudistuksen voimaantulon jälkeen on poikkeuksellinen Lappeenrannassakin. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan aiempien vuosien verotuloja kertyy vielä korkeamman veroprosentin ja yhteisövero-osuuden mukaan.

– Tämä talousarviossakin huomioitu, verohännäksi kutsuttu ajoitustekijä, parantaa tänä vuonna kertaluonteisesti Lappeenrannan tulosta noin 15 miljoonalla eurolla.

Talous- ja rahoitusjohtaja Jari Iskanius kertoo, että kuluvan vuoden verokertymä on myös hyvällä tasolla.

– Palkkatuloihin on tullut aiempaa korkeammat korotukset, eläkkeisiin tuntuvat indeksikorotukset ja työllisyys on hyvällä tasolla.

– Muun muassa metsäteollisuuden raportoima nopeasti heikentynyt tuloskehitys antaa kuitenkin viitteitä suhdanteen kääntymisestä, mikä alkaa jo näkyä yhteisöveron kertymässä, Iskanius lisää.

Lappeenrannan sote-uudistuksen huomioiva vertailukelpoinen nettomenojen kasvu on puolivuositilanteessa 4,4 %, mikä on yleiseen inflaatiotasoon nähden maltillinen.

Energiakulut ovat viime vuotta alemmalla tasolla. Kahden vuoden takaiseen tilanteeseen nähden sähkökulut ovat liki samalla tasolla, mutta polttoainekulut ovat yli 50 % korkeammat, sanoo Iskanius.

– Polttoaineiden hinnannousu ja muu kustannustason nousu pitää myös joukkoliikenteen kulut korkealla. Matkustajamäärä on ilahduttavasti palautunut koronaa edeltävälle tasolle.

Rakentamisen hiljenemisen vuoksi tontinmyyntitavoitetta ei tulla saavuttamaan ja rakennusvalvonnan maksutuotot jäävät alle talousarvion.

Hyvinvointi- ja sivistyspalveluissa menopaineita aiheutuu palvelujen kysynnästä. Varhaiskasvatukseen osallistuvien osuus ikäluokasta jatkaa kasvuaan. Perusopetukseen valmistavaan opetukseen on tullut yhä enemmän oppilaita. Teatteri on jäämässä katsojatavoitteestaan.

– Kokonaisuutena kaupungin käyttötalouden ennakoidaan kuitenkin toteutuvan kolme miljoonaa euroa budjetoitua parempana, sanoo Iskanius.

Investointeja 28 miljoonalla eurolla

Lappeenrannan rakennusinvestointiohjelma etenee. Sammontalon ja Korvenkylän koulun rakentaminen on alkanut. Myös sisäliikuntahallin sekä Voisalmen uuden päiväkodin, koulun ja kirjaston hankesuunnittelut ovat käynnissä. Jarvan mukaan kaikki tälle vuodelle ajoitetuista hankkeista eivät kuitenkaan toteudu.

– Pääkirjaston urakkahankinta jouduttiin keskeyttämään hinnan noustua liian korkeaksi ja Peltolan päiväkodin osittainen peruskorjaus siirtyy.

– Lappeenrannan tämän vuoden kaikki investoinnit tulevat olemaan yhteensä noin 28 miljoonaa euroa, sanoo Jarva.

Vuosikatteeksi ennakoidaan runsaat 57 miljoonaa euroa, mikä riittää Iskaniuksen mukaan kattamaan investoinnit.

– Kaupunki ei ota uutta velkaa tänä vuonna. Tulosennuste tuo myös puskuria käynnissä olevien ja tulevien investointien rahoittamiseen, mikä on kohonneen korkotason vuoksi erittäin tarpeellista. Kattavien korkosuojausten ansiosta korkokulut eivät ole vielä nousseet.

Lappeenrannan konsernitilinpäätöksen tuloksen ennakoidaan olevan noin 41 miljoonaa euroa. Se on kokonaisuutena lähellä budjetoitua tasoa. Konsernin tulosennusteeseen sisältyy kuitenkin riskiä Lappeenrannan Energia -konsernin osalta sähkömarkkinatilanteen takia.

Lappeenrannan kaupunginhallitus käsittelee puolivuotiskatsausta maanantaina 28.8.2023 ja kaupunginvaltuusto 4.9.2023.

Lisätietoja:

Kimmo Jarva, kaupunginjohtaja
kimmo.jarva@lappeenranta.fi
Puh. 040 844 2000

Jari Iskanius, talous- ja rahoitusjohtaja
jari.iskanius@lappeenranta.fi
Puh. 040 631 6231