Suosikit

Kolarinlahden öljyvahingon jälkitorjuntatoimet saadaan pian päätökseen – uusia öljyhavaintoja ei ole enää tullut

JULKAISTU 16.6.2023, 12.02

Lappeenrannan Kolarinlahdella 16.4. sattuneen öljyvahingon jälkitorjuntatoimet saadaan todennäköisesti päätökseen kesäkuun aikana. Kemiran Joutsenon lipeätehtaalla huhtikuussa tapahtuneen laitevian vuoksi öljyä vuoti jäähdytysvesiviemäriin ja sieltä Saimaaseen noin 1,2 kuutiota.

Aluksi öljyvahingon pelastustoimintaa johti Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja 23.5. alkaen jälkitorjuntatyönä Lappeenrannan kaupunki.  

Jälkitorjuntatoimet ovat kestäneet pian neljä viikkoa. Jälkitorjuntaviranomaisena toimivan kaupungininsinööri Olli Hirvosen mukaan puhdistustoimenpiteet ovat edenneet sekä systemaattisin kartoituksin että yhteydenottojen perusteella.

– Vahinkoalueen tiestöt on pääosin korjattu ja rantojen puhdistus on saatu pian päätökseen. Rikkoutuneista imeytystarpeista levinnyttä valkoista nöyhtää on siivottu myös pois.

Uusia öljyhavaintoja ei alueella ole enää ollut. Kuitenkin, kun öljy pääsi leviämään rannalle oli vedenpinta noin 30 cm matalammalla.

– Veden noustua öljyä voi olla kivikoissa pidättyneenä ja näin ollen öljyhavaintoja voi yhä ilmaantua.

Tiedon öljyhavainnoista, palautteet ja korvausvaatimukset voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen  palaute.joutsenontehdas@kemira.com. Palautteiden perusteella jaetaan tietoa edelleen muun muassa jälkitorjuntaviranomaisille.

Viikon 23 aikana otettujen vesinäytteiden tulokset ovat liitteenä. Sedimenttinäytteiden eli vesistön pohjakerrostumasta otettujen näytteiden tulokset valmistuvat viikolla 25.

Vesinäytteet ovat puhtaat ja niiden pohjalta kaupunki päättää kesäkuun aikana jälkitoimien kestosta tai lopettamisesta.

Ympäristötoimelle tullut vedenlaatuun ja -käyttöön liittyviä kysymyksiä

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on saanut jonkun verran Kolarinlahden alueen vedenlaatuun ja -käyttöön liittyviä kyselyjä. Kyselyt ovat lähinnä koskeneet alueella kalastamista sekä lähialueilla uimista.

Terveystarkastaja Katariina Hallikaisen mukaan Kolarinlahden vesistöä voi käyttää normaaliin tapaan esimerkiksi kalastukseen.

– Ympäristöterveydenhuolto ei näe syytä rajoittaa alueen kalojen elintarvikekäyttöä.

Hallikaisen mukaan vesi on käyttökelpoista, jos pinnassa ei näy sateenkaaren väristä yhtenäistä kalvoa ja vesi ei haise öljyltä tai polttoaineelta.

– Suosittelemme ottamaan vettä käyttöön normaalia syvemmältä. Vesipumpulla vettä otettaessa vedenottoputken pään olisi hyvä olla vähintään metrin syvyydessä.

Kyselyjä on tullut Sappulan ja Hinkan uimarannoilla uimisesta sekä Likosenlahdella mattojen pesemisestä. Näille alueille öljyvahingon vaikutukset eivät ole kuitenkaan ulottuneet.

– Sappula ja Hinkka ovat Arposenniemen toisella puolella, eikä vahingon vaikutus ole ulottunut sinne. Myöskään Likosenlahden alueelle öljyä ei ole päätynyt.

 

Lisätietoja:

Olli Hirvonen, kaupungininsinööri
Puh. 040 670 1566, olli.hirvonen@lappeenranta.fi

Katariina Hallikainen, terveystarkastaja
Puh. 040 522 9375, katariina.hallikainen@lappeenranta.fi

Päivi Uski, ympäristötarkastaja
Puh. 040 547 7357, paivi.uski@lappeenranta.fi