Suosikit

Kolarinlahden öljyvahingon jälkitorjunta siirtyy Lappeenrannan kaupungin vastuulle

JULKAISTU 23.5.2023, 11.25

Lappeenrannan kaupunki vastaa jatkossa Kolarinlahdella 16.4. sattuneen öljyvuodon jälkitorjunnasta. Kemiran Joutsenon lipeätehtaalla huhtikuussa tapahtuneen laitevian vuoksi öljyä vuoti jäähdytysvesiviemäriin ja sitä kautta Saimaaseen noin 1,2 kuution verran.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos on hoitanut öljyvahingon pelastustoimintaa tähän saakka. Pelastustoiminnan aikana alueella on rajoitettu öljyn leviämistä ja kerätty kerättävissä oleva öljy pois. Alueella on tehty vedessä ja rannoilla päivittäiset katselmukset, ja uusia öljyhavaintoja ei ole enää ollut. Kaikki imeytyspuomit ja rajaavat puomit on poistettu vesistöstä. Alueella olevan käytetyn torjuntamateriaalin poiskuljetus hävitettäväksi tai puhdistettavaksi on käynnissä.

Pelastuslaitos on tehnyt pelastuslain mukaisen päätöksen siirtää Kolarinlahden öljyvahingon jälkitorjunnan Lappeenrannan kaupungille tiistaista 23.5. alkaen.

Kaupungininsinöörin ja tilanteessa jälkitorjuntaviranomaisena toimivan Olli Hirvosen mukaan kaupunki jatkaa Kolarinlahdella toimintaa pelastuslaitoksen jälkeen siihen saakka, kunnes alue on saatu siihen tilaan, ettei öljyvahingosta voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.

– Osa pelastustoiminnan aikaisista vahingoista tiestölle on nyt korjattu, ja toimintaa jatketaan yhdessä Kemira Chemicals Oy:n kanssa ja ympäristökonsulttia hyödyntäen.

Mikäli alueella havaitaan öljyä tai sen torjunnasta tulleita vaurioita tai haittoja pyydetään olemaan yhteydessä Kemiralle kirjallisesti sähköpostilla palaute.joutsenontehdas@kemira.com.

– Käsittelemme palautteet ja reklamaatiot yhdessä Kemiran kanssa ja päätämme tarvittavista toimenpiteistä, Hirvonen taustoittaa.

Ympäristötoimi ohjeistaa vedenkäytössä

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on osallistunut onnettomuuden selvittelyyn alusta alkaen yhteistyössä pelastuslaitoksen, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Kemiran kanssa muun muassa seuraten vedenlaatua.

Ympäristötoimen vastuulla on ohjeistaa väestöä vedenkäyttöön, uimiseen ja kalojen elintarvikekäyttöön liittyvissä asioissa. Ympäristötarkastaja Päivi Uskin mukaan Kolarinlahden vettä voi käyttää sauna- ja kasteluvetenä, jos vesi on kirkasta.

– Vesi on käyttökelpoista, jos pinnassa ei näy sateenkaaren väristä yhtenäistä kalvoa ja vesi ei haise öljyltä tai polttoaineelta. Suosittelemme ottamaan vettä käyttöön normaalia syvemmältä, vähintään metrin syvyydestä.

– On hyvä myös tiedostaa, että tähän vuodenaikaan myös siitepöly voi aiheuttaa veteen väri- hajuhaittoja tai samentumaa.

Vedenlaatuun ja -käyttöön liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä ympäristötarkastaja Päivi Uskiin tai terveystarkastaja Taina Rajalaan.

Kaupunki tiedottaa tarvittaessa tarkemmin lisää jälkitorjuntatoimista ja tilanteen etenemisestä ja lisäohjeistuksista.

Lisätietoja:

Olli Hirvonen, kaupungininsinööri
Puh. 040 670 1566, olli.hirvonen@lappeenranta.fi

Päivi Uski, ympäristötarkastaja
Puh. 040 547 7357, paivi.uski@lappeenranta.fi

Taina Rajala, terveystarkastaja
Puh. 040 510 0265, taina.rajala@lappeenranta.fi