Suosikit

Katupölykausi on alkamassa Etelä-Karjalassa

JULKAISTU 3.4.2023, 15.19

Pääsiäisviikolle on luvassa kauniita aurinkoisia päiviä ja pakkasöitä. Suuret erot päivä- ja yölämpötilojen vaihtelussa sekä tuuli saavat kadut pölyämään.

Jokavuotinen katupölykausi on runsaslumisen talven jälleen alkamassa Etelä-Karjalassa. Lähipäivien aikana, varsinkin yöllä vallitseva pakkassää kuivattaa katujen pintoja, jolloin hiekoitushiekka ja renkaiden jauhama asfaltti- ja kiviaines voivat nousta ilmaan tuulen ja liikenteen vaikutuksesta.  Ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutunen kertoo, että pölypitoisuudet ovat olleet nousussa Lappeenrannan alueella.

– Ilmanlaatu saattaa heikentyä edelleen lähipäivinä erityisesti aamu- ja iltaliikenteen aikana jopa huonoksi tai erittäin huonoksi liikenteen vaikutuspiirissä. Yöpakkaset kuivattavat katuja ja ruuhkaliikenne nostaa pölyä ilmaan.

Keväällä 2022 tehdyn ilmanlaadun asukaskyselyn mukaan asukkaat kokivat merkittävimmäksi ilmanlaatuongelmaksi Lappeenrannassa katupölyn ja liikenteen. Katupöly on viihtyvyyshaitta, mutta se voi aiheuttaa erityisesti herkille väestöryhmille, kuten hengitys- ja sydänsairaille sekä pikkulapsille oireita. Lisätietoa katupölyn terveysvaikutuksista ja altistumisen vähentymisestä saa Hengitysliiton nettisivuilta tai THL:n nettisivuilta.

Kalsiumkloridia sitomaan pölyä

Lappeenrannassa katupölypitoisuuksia on viime vuosina saatu merkittävästi pienennettyä käyttämällä katujen pintaan kosteutta sitovaa kalsiumkloridiliuosta. Ennen kuin hiekoitushiekkoja pystytään laajamittaisemmin poistamaan kaduilla, torjutaan pölyämistä kalsiumkloridiliuoksella. Kaupungin kadut ja ympäristö -vastuualue on varautunut levittämään kalsiumkloridiliuosta kaduille heti, kun tarvetta ilmenee, kertoo kaupungin kunnossapitopäällikkö Topi Kangas.

– Liuosta levitetään vilkkaimmin liikennöidyille katuosuuksille sekä pyöräilyn pääreitin varrella oleville teille. Työlle ei ole muuta estettä, kuin se, että suuttimet saattavat jäätyä kovien yöpakkasten aikana. Hiekanpoistourakat käynnistyvät maalis-huhtikuussa heti säiden salliessa.

Reaaliaikaista seurantaa

Katupölyä seurataan Lappeenrannassa keskustan ja Joutsenon keskusten mittauspisteillä. Ilmanlaadun reaaliaikainen tieto on nähtävillä Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla. Etelä-Karjalan ilmanlaatusivusto keskittyy paikalliseen ilmanlaatuun, ja sinne päivitetään ilmanlaatuun vaikuttuvia sanallisia kuvauksia.

Ilmanlaadusta ja katujen kunnossapidosta löytyy tietoa myös Kadut ja ympäristön sekä Lappeenrannan seudun ympäristötoimen Facebook-sivuilta.

Lisätietoja:

Sara Piutunen, ympäristönsuojelupäällikkö
Puh. 0400 817 636, sara.piutunen@lappeenranta.fi

Topi Kangas, kunnossapitopäällikkö
Puh. 040 144 330, topi.kangas@lappeenranta.fi