Suosikit

Kansallisen veteraanipäivää vietetään Lappeenrannassa torstaina 27.4.

JULKAISTU 24.4.2023, 11.23

Ihmisiä Lappeenrannan sankarihautausmaalla.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain huhtikuun 27. päivänä Suomen sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Huhtikuun 27. päivä on Lapin sodan päättymispäivä.

Lappeenrannassa Kansallista veteraanipäivää vietetään kaikille avoimissa tilaisuuksissa keskustassa, Joutsenossa, Nuijamaalla ja Ylämaalla. Päivän pukukoodi kaikissa tilaisuuksissa on tumma puku ja kunniamerkit.

Seppeleenlasku sankarihautausmaalla ja juhlatilaisuus Veteraanipuistossa

Keskustan alueella juhlallisuudet alkavat klo 10 Lappeen Marian kirkossa järjestettävällä jumalanpalveluksella, jonka jälkeen noin klo 11 Lappeenrannan Reserviupseerikerhon perinneupseeri Fredrik Söderlund johtaa lippulinnan Marian kirkosta Lappeenrannan sankarihautausmaalle.

Sankarihautausmaalla Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund ja kaupunginjohtaja Kimmo Jarva laskevat seppeleet talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille. Muistomerkille asetetaan myös Maasotakokoulun toimesta kunniavartio. Lotta-patsaalle lähetetään seppelpartio, ja seppeleen laskee kaupunginhallituksen jäsen Linda Brandt-Ahde.

Kansallisen veteraanipäivän juhlatilaisuus järjestetään klo 12 Pappilan pihatossa sijaitsevassa Veteraanipuistossa (Kaukaankatu 2). Juhlaan osallistuville järjestetään maksuttomat linja-autokuljetukset klo 11.30 ja 11.45, ja ne lähtevät sankarihautausmaan vierestä Kauppakadun bussipysäkiltä (Kauppakatu 51–53).

Veteraanipuistossa on seppeleenlasku, Kaukaan laulumiesten kuoroesitys ja kaupungin tervehdys, jonka tilaisuuteen tuo kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Ari Torniainen. Mukana juhlallisuuksissa on myös Rakuunasoittokunta. Veteraanipäivän kahvitilaisuus järjestetään Veteraanipuiston juhlallisuuksien jälkeen noin klo 12.15. puiston läheisessä Ravintola Lappeen Ruustinnassa (Valtakatu 80).

Kahvitilaisuuden jälkeen osallistujille järjestetään maksuttomat linja-autokuljetukset takaisin Kauppakadulle.

Juhlallisuuksia myös Joutsenossa, Nuijamaalla ja Ylämaalla

Joutsenossa järjestetään kunniakäynti sekä seppeleenlaskutilaisuus Joutsenon sankarihautausmaan päämuistomerkillä klo 10. Seppeleenlaskijana toimii kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä. Veteraanipäivän juhlatilaisuus järjestetään Joutsenon Veteraanitalolla klo 14 alkaen. Poikkeuksena aikaisempiin vuosiin Joutsenossa ei tänä vuonna järjestetä päivän kunniaksi jumalanpalvelusta.

Nuijamaalla seppeleenlasku- ja hartaustilaisuus järjestetään Nuijamaan sankarihautausmaan päämuistomerkillä klo 12. Myös Ylämaan sankarihautausmaalla järjestetään klo 12 noin kymmenen minuutin mittainen seppeleenlasku- ja hartaustilaisuus. Nuijamaalla ja Ylämaalla seppeleiden laskijoina toimivat Lappeen seurakunnan edustajat.

Lisätietoja:

Karri Heino, tapahtumatuottaja
puh. 040 637 1779, karri.heino@lappeenranta.fi

Kansallisen veteraanipäivän ohjelma