Suosikit

Kalevalan päivää juhlistetaan Lappeenrannan musiikkiopistolla tiistaina 28.2.

JULKAISTU 22.2.2023, 09.29

Kansantanssiryhmä.

Kalevalan päivää juhlitaan Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-salissa tiistaina 28. helmikuuta järjestettävässä juhlassa. Tilaisuus alkaa klo 17 kahvitarjoilulla.

Juhlassa on laulu- ja tanssiesityksiä, runoja ja tervehdyspuheita. Juhlapuhujana on Lappeenrannan kaupungin kulttuurijohtaja Anu Talka, joka on hyvillään siitä, että suomalaisen kulttuurin juhlapäivää vietetään näkyvästi.

– Kalevalan päivä on suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön juhlapäivä, hän sanoo.

– Suomalaisuus eräällä tapaa syntyi uudelleen tai ainakin tuli näkyväksi, kun kansalliseepoksemme Kalevala, josta päivä on saanut nimensä, julkaistiin.

Kalevala on tekijänsä Elias Lönnrotin teos, jossa hän on hyödyntänyt keräämiään kansanrunoja. Siihen, kuten suomalaisuuteen yleensäkin, liittyy siten jotain omaa ja jotain lainattua.

– Elävä kulttuuriperintö muuttuu ja ottaa mukaan uusia asioita matkan varrelta. Ilman tätä jatkuvaa uusiutumista se ei säilyisi elävänä ja ajankohtaisena sukupolvelta toiselle.

Musiikkiopistolla vietettävään juhlaan on saatu mukaan hieno kattaus Kalevalasta ja Kantelettaresta kumpuavaa suomalaista ja karjalaista esittävää taidetta.

– Meillä on täällä upeita paikallisia kansantanssiryhmiä, Talka kehuu.

– Niitä – kuten muitakin lahjakkaita esiintyjiä – kannattaa ehdottomasti tullaa katsomaan ja kuuntelemaan.

Juhlaa edeltää klo 17 käynti Juho ja Maria Lallukan hautamuistomerkillä, joka sijaitsee vanhan hautausmaan pohjoisreunalla.

Kaikille avoin, maksuton juhla musiikkiopistolla alkaa klo 18 ja sitä ennen on kahvitarjoilu klo 17.

Juhlan järjestää Joutsenon ja Lappeenrannan Kalevalaiset ry yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Lisätietoja:

Joutsenon ja Lappeenrannan Kalevalaiset ry, Päivi Lahtinen
paivis.lavikainen(a)gmail.com

Lappeenrannan kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heino
puh. 040 637 1779, karri.heino(a)lappeenranta.fi

OHJELMA

ALKUSOITTO
Trad. sov. Jukka Nykänen: Karjalan kunnailla
Pinja Hasu, piano

TERVETULOA
Joutsenon ja Lappeenrannan Kalevalaiset
Päivi Lahtinen

VIULULLA JA PIANOLLA
Jean Sibelius: Rondino
Jean Sibelius: Romance
Anna Hietaranta, viulu
Pinja Hasu, piano

EN MA HUOLI HUITUKOILLE
Kohtauksia Kalevalasta ja Kantelettaresta
Päivin runoryhmä

SINUA MUISTELLESSA
Martti Turunen / Aleksis Kivi: Sunnuntai
Oskar Merikanto / J.H. Erkko: Muistellessa
Erkki Melartin / Eino Leino: Minä metsän polkuja kuljen
Toivo Kuula / Larin Kyösti: Karjapihassa
Ilkka Hämäläinen, tenori
Pinja Hasu, piano

JÄTTI KANTELON JÄLILLE, KANSALLE ILON IKUISEN
Anu Talka, kulttuurijohtaja

KANSANTANSSIA
Nuorisoseura Rajan Nuoret
Kaakko, kansantanssiyhtye Kimara
Katrilli Repolasta, kansantanssiyhtye Kimurantti

KARJALAISTEN LAULU

ESIINTYJÄT

Kimurantti on perustettu vuonna 2005 ja ryhmää on ohjannut alusta asti Merja Skyttä. Kun ryhmä ensimmäisen kerran kokoontui vuosia sitten, se oli iloinen ja hälisevä lauma lapsia. Nyt, 17 vuotta myöhemmin, ryhmästä on tiivistynyt 13 tanssijan timanttinen kokoonpano. Viime vuosien aikana ryhmä on heittäytynyt rohkeasti kansantanssin eri maailmoihin: ohjelmistossa on karjalaisia tansseja, nykykansantanssia ja musikaalimaisia teoksia. Kimurantti on valittu vuoden 2020 kansantanssiyhtyeeksi.

Kimurantin jalanjäljillä kulkee nuorempien ryhmä Kimara (yli 17 v.), joka on näyttävä ja energinen porukka. Ryhmä harjoittelee ahkerasti ohjaajansa Merja Skytän johdolla.

Tenori Ilkka Hämäläinen on kuulunut Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan vuoteen 2016 asti ja sen lisäksi hän on vieraillut mm. Sibelius-Akatemian oopperan produktioissa, maakuntaoopperoissa sekä Kotkan, Lahden, Lappeenrannan, Tampereen, Turun ja Helsingin kaupunginteattereissa. Hämäläinen on tehnyt oopperaroolit Suomen kansallisoopperassa mm. Mozartin Figaron häissä ja Taikahuilussa. Hän on tehnyt lukuisia musikaali-, operetti- ja oopperarooleja eri puolilla Suomea. Hän jatkaa edelleen musiikillista uraansa esiintyen erilaisissa tuotannoissa ja tilaisuuksissa. Hämäläinen on voittanut valtakunnallisen iskelmälaulukilpailun 17-vuotiaana.

Pinja Hasu on kotoisin Joutsenosta ja muuttanut takaisin kotiseudulleen pari vuotta sitten. Hän on pianisti ja pianonsoiton opettaja ja työskentelee tällä hetkellä Kimpisen yläkoulun musiikinopettajana. Hän on ollut pianistina mukana monenlaisissa kulttuuritapahtumissa Etelä-Karjalassa.

Anna Hietaranta on Kimpisen lukion ja Lappeenrannan musiikkiopiston oppilas. Hän aloitti viulunsoiton 6-vuotiaana ja jo vuosia hänen opettajanaan on ollut Marjukka Pola. Anna soittaa musiikkiopiston orkesterissa sekä pienemmissä kokoonpanoissa. Hän esiintyy mielellään mm. seurakunnan ja erilaisten yhdistysten tilaisuuksissa sekä kaikenlaisissa perhejuhlissa.

Päivin runoryhmä on koottu kesän 2022 Lauritsalan draamaryhmän esittäjistä. Kantelettaren ja Kalevalan säkeet ovat innoittaneet tekijät runodraamaan, jossa sulhanen ja morsian koettelevat toisiaan ja anoppi ohjeistaa tulevaa miniäänsä sekä omaa poikaansa naimakansan saloihin. Runoryhmään kuuluvat Liisa Kuorttinen, Tomi Nurmiainen sekä Sirpa Nurkkala-Kilpiäinen. Ryhmää luotsaa Päivi Lahtinen.