Suosikit

Jääveistokset ihastuttavat taas Linnoituksessa

JULKAISTU 31.1.2023, 14.28

Lappeenrannan kuvataidekoulun oppilaiden suunnittelemat jääveistokset tuovat silmäniloa kaupunkilaisille Linnoituksessa tänäkin vuonna. Jääveistoksia, jotka valaistaan värivaloin, on Linnoituksessa viime vuoden tapaan kahdessa eri paikassa. Teokset veistetään 3.–4.2.

Värivaloin valaistuja jääveistoksia Lappeenrannan linnoituksessa sekä ihmisiä ihailemassa teoksia.

Jääveistokset muodostavat ympäristötaideteoskokonaisuuden, jota sekä lappeenrantalaiset että alueella matkailevat turistit voivat tulla ihailemaan Linnoitukseen.  

– Jääveistokset ovat näyttävät ja niitä voi ihastella pitkälle kevääseen, mikäli sääolosuhteet sen sallivat, sanoo Lappeenrannan kuvataidekoulun rehtori Hanne Ronkanen.

– Ne täydentävät myös Sataman talvitapahtumaa vaikkapa kivana kävelypisteenä.

Veistoksia tulee kahteen paikkaan, eli kuvataidekoulun taakse valleille, josta ne näkyvät kauas Pikisaaren suuntaan, sekä Majurskan talon viereen Viipurin portista katsottuna oikealle puolelle.

Yhteistyössä kaupungin ja jäänveistäjä Kimmo Frostin kanssa

Jääveistokset toteutetaan kumppanuusprojektina kaupungin kanssa. Apuna on myös jäänveistäjä Kimmo Frosti, joka toimittaa luonnonjääharkot veistoksiin, laittaa ne paikoilleen Linnoitukseen ja asentaa yhteistyössä tapahtumapalveluiden kanssa myös värivalot veistoksiin.

– Kuvataidekoulun yli 12-vuotiaat oppilaat suunnittelevat jääveistoksia etukäteen oppitunneilla, ja Kimmo Frosti valitsee suunnitelmista toteutettavat, Ronkanen kertoo.

– Perjantaina 3.2. oppilaat tulevat sitten veistämään koko päiväksi. Tarvittaessa veistämistä jatketaan lauantaina.

Jääveistoksia tehdään yksi isompi, muutama keskikokoinen ja useampi pieni. Tänä vuonna uutena ideana on tehdä myös keskikokoisia veistoksia.

Arkkitehtuurin ja muotoilun tapahtuma samaan aikaan

Veistokset liittyvät isompaan kokonaisuuteen, sillä kuvataidekoulu on epävirallisesti mukana myös arkkitehtuurin ja muotoilun päivän oheistapahtumassa. Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. 2, ja tapahtumaviikon teema on Elämisen laatu, joka otettiin myös jääveistosten teemaksi.

– Jääveistoksia suunnittelevat oppilaat miettivät tunneilla, mitä elämisen laatu on ja miten sitä voisi kuvata, Ronkanen kertoo.

– Harrastukset nousivat päällimmäisenä elämisen laatua parantavana asiana. Harrastuksiin kuului kuvataiteen lisäksi muun muassa liikunta, musiikki, lemmikkieläimet ja terveellinen ruoka.

– Kuvataidekoulun logossa käytetty kettu pääseekin loistamaan nyt myös linnoituksessa, Ronkanen sanoo lopuksi.

Kuvataidekoulun oppilaitten jääveistonäyttely tehdään 3.–4.2., ja teoksia voi ihailla paitsi silloin, myös niin kauan kuin ilmat sallivat. Viikonloppuna on myös hyvä hetki käydä Linnoituksen museoissa:

Museoperjantai vapaa pääsy Etelä-Karjalan museoon ja Ratsuväkimuseoon 3.2. klo 11–17
Lappeenrannan taidemuseo – uusi näyttely! Pinnalla on syvyyksiä: Jussi Kivi, Iona Roisin, Sauli Sirviö, Elina Vainio & Eero Yli-Vakkuri 4.2. alkaen

Lisätietoja:

Rehtori Hanne Ronkanen, Lappeenrannan kuvataidekoulu
P. 044 223 2909, hanne.ronkanen@lprkuvataidekoulu.fi

Tapahtumatuottaja Karri Heino, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 637 1779, karri.heino@lappeenranta.fi