Suosikit

Iltamaperinne päivitetään nykypäivään Lappeenrannan kaupunginteatterissa keväällä 2024 – Ilta Saimaalla vie Saimaan maisemiin

JULKAISTU 31.3.2023, 10.19

Lappeenrannan kaupunginteatteri ja Saimaan Teatteri tuovat perinteikkäät iltamat nykypäivään keväällä 2024. Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä vietetään iltaa Suomen suurimpaan ja kauneimpaan järveen eli Saimaaseen liittyvien muistojen, haaveiden ja toiveiden äärellä. 

Ilta Saimaalla on teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnusen mukaan osa Lappeenrannan kaupungin Kulttuurin unelmavuotta 2024. 

– Esitys ottaa Kulttuurin unelmavuoden ansaitsemalla tavalla käsittelyyn nostalgisen kansallismaisemaidyllin, historian dramaattiset käänteet, Saimaan ihmisten ja muiden olioiden elinympäristön sekä muuttuvan alueen vaihtoehtoiset tulevaisuudennäkymät, Kinnunen kertoo. 

Perinteet ja muistot Saimaalta tuodaan teatteriin

Iltamien valmistelu on aloitettu työryhmän kesken Saimaa-aiheisilla arkistokatsauksilla ja Saimaa-suhdetta kartoittavilla keskusteluilla. Yhteiskuntatieteilijä Sanna Ryynänen ja dramaturgi Juho Keränen jatkavat tekstin työstämistä Lappeenrannan seudulla asuvilta ihmisiltä kerättyjen haastatteluiden pohjalta. Lopullisesta käsikirjoituksesta vastaa dramaturgi Keränen. 

– Ihmisten kertomat tarinat puhalletaan henkiin ja tarjotaan lahjana takaisin kansalle yhdessä vietettävien iltamien välityksellä, Kinnunen sanoo. 

Kaupunginteatteri on jo jonkin aikaa toivonut mahdollisuutta järjestää nykyajan iltamat, jossa perinteitä ravistellaan ja muokataan uusiksi. Saimaan Teatteri on puolestaan jo kymmenen vuoden ajan aistinut ja tunnelmoinut iltamakulttuuria seuraintaloja kiertäen. Saimaan Teatterin tuottaja ja näyttelijä Wilhelm Grotenfelt kertoo, että yhteistyö avaa aivan uuden ikkunan ja ympäristön katoamaan päin olevan kansanperinteen tarkasteluun.

– Iltamat olivat kovassa huudossa etenkin seuraintalojen kulta-aikoina. Kaupunginteatterin modernilla Suurella näyttämöllä perinteet irtautuvat seurantalojen seinien historiasta ja niiden ympäristön luomista nostalgisista odotuksista.  

Yhteinen kieli ja huumori löytyi tekijöiden välillä heti

Saimaan Teatteri, jonka toiminta on aiemmin keskittynyt kesäteatterikiertueisiin, on innoissaan yhteistyöstä, joka kruunaa nuorista näyttämötaiteen ammattilaisista koostuvan kiertueteatterin 10-vuotisjuhlavuoden. 

– On mielettömän hienoa päästä tekemään täysin uutta teosta yhdessä ohjaaja Maia Häklin ja kaupunginteatterin näyttelijöiden kanssa. Heti ensimmäisessä työpajassa tuntui löytyvän yhteinen kieli ja huumori, joten työskentelystä tulee varmasti todella hedelmällistä ja mieluisaa. Odotamme suurella innolla harjoituskauden alkua, Grotenfelt kiittelee. 

– Tässä törmäytetään hedelmällisellä tavalla julkisen taidelaitoksen ja nuorten ammattilaisten työtapoja ja kiinnostuksen kohteita. Kaikki oppivat uutta, ollaan paikallisuuden äärellä, voidaan ottaa mukaan omaa henkilökohtaistakin suhdetta Saimaaseen, luodaan aidosti yhdessä uusi näyttämöteos. Tarkoitus on myös viedä esitystä iltamaperinteen syntysijoille, lähialueen työväentaloille. Ja sehän sopii erinomaisesti teatterin tavoitteeseen olla entistä paremmin saavutettava ja lähestyttävä, Helka-Maria Kinnunen kertoo yhteistyöstä. 

Yleisö on tärkeä osa teosta

Tekijät uskovat, että tarinoiden, perinteiden ja uusien ajatusten yhteensovitus on jotain uutta ja jännittävää, jota ei ole aiemmin totuttu näkemään. 

– Luvassa on varmasti viihdyttävä ja koskettava esitys, jossa itse yleisökin on tärkeä osa teosta. Yleisö tulee kokemaan iltamien luoman yhteisöllisyyden, hengittäen samaa ilmaa esiintyjien kanssa. Tarinoita kerrotaan ja jaetaan, lauluja kuullaan ja lauletaan, ja kenties loppujen lopuksi kollektiivisesti liikuttava elämys huipentuu yhteisiin tansseihin.  

Ilta Saimaalla -yhteistuotannon esitysaikataulut ja Lappeenrannan kaupunginteatterin kevään 2024 ohjelmisto julkaistaan myöhemmin keväällä 2023.

 

Ilta Saimaalla

Saimaan Teatterin työryhmää:  
 
Käsikirjoitus: Juho Keränen 
Näyttelijät: Wilhelm Grotenfelt, Janna Räsänen, Maruska Verona, Pietu Wikström 
Tutkija: Sanna Ryynänen 
Tuottaja: Wilhelm Grotenfelt 
Yhteiskuntatieteilijä: Sanna Ryynänen 

Lappeenrannan kaupunginteatterin työryhmää: 

Ohjaaja: Maia Häkli 
Lauluntekijä, kapellimestari: Jari Rättyä 
Näyttelijät: Seppo Kaisanlahti, Anna-Kaisa Makkonen, Samuli Punkka 
Lavastus Samuli Halla 
Puvustus: Mimmi Resman 
Valosuunnittelu: Antti Helminen 
Äänisuunnittelu: Ville Lapakko

Lisätiedot:

Teatterinjohtaja – Lappeenrannan kaupunginteatteri 
Helka-Maria Kinnunen 
puh. 040 559 2605     
helka-maria.kinnunen@lappeeranta.fi