Suosikit

Halkosaaren hopeapajuja ja muuta puustoa kunnostetaan juhannusviikosta alkaen

JULKAISTU 18.6.2024, 13.33

Puukujanne, hiekkaväylä, vihreää luontoa, taustalla Saimaata, veneitä, laitureita.

Lappeenrannan kaupunki tekee satamassa Halkosaaren puuston kunnossapidollisia toimenpiteitä juhannusviikosta 2024 alkaen. Työt tehdään kahden viikon aikana.

Halkosaaressa kasvavien hopeapajujen kuntoa on seurattu useiden vuosien ajan. Puille on tehty hoitoleikkauksia, jotta niiden elinikää on saatu pidennettyä. Nyt puista kaksi joudutaan kuitenkin poistamaan, koska ne ovat tulleet elinkaarensa päähän. Lisäksi seitsemälle hopeapajulle tehdään hoitoleikkauksia, kertoo kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen.

− Toimenpiteet tehdään huolellisen harkinnan jälkeen ja perusteena on, että alueella liikkuminen olisi turvallista. Poistettavien puiden rungot sijoitetaan lahopuiksi arboretumin alueelle.

Puiden kuntokartoituksia ja uusia istutuksia

Kaupunki on tilannut Halkosaaren puille kuntokartoituksen ulkopuoliselta arboristilta kesällä 2022. Kartoitettavana oli alueen 23 hopeapajua, jotka sijoittuvat Halkosaaren pääkäytävän molemmin puolin riveihin. Nyt poistettavat kaksi puuta ovat kartoituksen mukaan arvioitu kunnoltaan huonoiksi ja niille on suositeltu poistoa. Vanhoissa hopeapajuissa on nähtävissä lahon merkkejä sekä kuivia oksia, joissa ei ole enää lehtiä.

Halkosaaren kaksirivistä hopeapajukujannetta tullaan uudistamaan vaiheittain ja uusia hopeapajuistutuksia tehdään jo tänä kesänä. 

− Istutettavia puita on viisi kappaletta ja ne sijoittuvat puukujanteen keskivaiheille kohtaan, josta vanhoja puita on jo aiempien vuosien aikana jouduttu huonokuntoisuuden vuoksi poistamaan, kertoo Ratilainen.

Alueella liikkumista tulee välttää työn aikana. Pahoittelemme alueen käyttöön liittyviä vaikutuksia työn aikana.

Lisätiedot:

Laura Ratilainen, kaupunginpuutarhuri
Puh. 040 653 0935, laura.ratilainen@lappeenranta.fi

Maisa Hautala, ympäristönhoidon työnjohtaja
Puh. 040 6707036, maisa.hautala@lappeenranta.fi