Suosikit

Eläinlääkäripalveluiden tarpeita selvitetään asiakaskyselyllä –Eläinlääkintähuollon henkilöstötilanne Lappeenrannan alueella on helpottunut

JULKAISTU 29.1.2024, 13.42

Emokoira makaa kyljellään lattialla, pennut vatsansa vieressä.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on kehittämässä kunnallisena palveluna tuotettuja eläinlääkäripalveluita alueellaan. Kehittämistyöhön liittyen on nyt avattu asiakaskysely, jolla pyritään selvittämään asiakkaiden tarpeita eläinlääkäripalveluille. Kysely on avoinna helmikuun 2024 loppuun asti.

Kyselyn tarkoituksena on myös arvioida vastaanottojen sijaintia ja toimintaa, sanoo ympäristötoimen terveysvalvonnan johtaja Päivi Roine.

− Haluamme tietää asiakkaiden näkemyksiä eläinlääkäripalveluiden tarpeesta. Tarkoituksena on saada mahdollisimman laajasti tietoa siitä, miten saisimme palvelut toimivammaksi ja helpommaksi niin asiakkaan kuin eläinlääkäreidenkin näkökannalta.

Kunnallinen eläinlääkintähuolto palvelee vuorokauden ympäri

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi vastaa peruseläinlääkäripalveluiden tuottamisesta ympärivuorokautisesti Lappeenrannassa, Lemillä, Luumäellä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Käytännössä palvelua tuottavat kunnaneläinlääkärit, joilla on tällä hetkellä vastaanotot Lappeenrannassa, Joutsenossa, Lemillä ja Luumäellä.

Arkisin päiväaikaan töissä on kerrallaan useita kunnaneläinlääkäreitä. Päivystysaikaan eli iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja pyhinä on töissä kerrallaan koko alueella vain yksi, kiireellisiin tapauksiin keskittyvä päivystävä eläinlääkäri. 

− Alueella on myös yksityistä, pääasiassa pieneläinten hoitoon keskittynyttä palvelutarjontaa. Yksityisillä toimijoilla ei ole velvollisuutta ympärivuorokautiseen päivystykseen, kuten kunnallisella eläinlääkintähuollolla, kertoo Roine.

Eläinlääkintähuollon henkilöstötilanne on parantunut

Vuosien 2021 ja 2022 aikana eläinlääkintähuollon tilanne oli vaikea. Vakinaisia viranhaltijoita ei ollut riittävästi ja sijaisten saatavuudessa ja avointen virkojen täytössä oli suuria haasteita. Ajoittain toimintaa hoidettiin noin puolella henkilöstöllä ympäri vuorokauden. Lappeenrannan kaupunginhallitus asettikin työryhmän selvittämään tilannetta sekä eläinlääkintähuollon toimivuutta ja kehittämistä.

Selvitystyötä tehtiin vuosina 2022–2023. Lisäksi keväällä 2023 kaupungin ympäristölautakunta päätti alkaa selvittämään eläinlääkintähuollon yhteisvastaanoton toteuttamista Lappeenrantaan. Ajatuksena oli, että yhteisvastaanotolla voitaisiin mahdollisesti parantaa alueen houkuttelevuutta sijaisten ja vakinaisten eläinlääkäreiden saatavuuden parantamiseksi.

Vuoden 2023 aikana eläinlääkintähuollon tilanne parantuikin ja palvelut toimivat tällä hetkellä hyvin, kertoo seutueläinlääkäri Elina Sihvo.

− Olemme iloisia siitä, että tilanne on helpottunut ja palvelut toimivat. Eläinlääkintähuollon henkilöstömäärä on pieni ja työkenttä on laaja, mikä tekee tilanteesta haavoittuvan. Tilannetta vakauttavat toimet ovat tervetulleita. Eläinlääkintähuollossa on tehty kehitystyötä, mikä kantaa nyt tulosta.

Eläinlääkintähuollon asiakaskyselyn linkki

Lisätietoja

Asiakaskyselystä:
Päivi Roine, terveysvalvonnan johtaja
Puh: 040 540 6505, paivi.roine@lappeenranta.fi

Eläinlääkäritilanteesta:
Elina Sihvo, seutueläinlääkäri
Puh: 0400 255 954, elina.sihvo@lappeenranta.fi