Suosikit

"Täällähä myökin asutaa!" Vammaisneuvoston tapahtuma Satamatorilla ti 11.6.2024

JULKAISTU 11.6.2024, 08.39

Henkilö työntämässä toista pyörätuolissa.

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto järjestää jo kolmannen kerran Lappeenrannan Satamatorilla tiistaina 11.6.2024 klo 14–17 "Täällähä myökin asutaa" -tapahtuman.

– Vammaisneuvosto kutsuu jälleen vammaisia ja eri tavoin toimintarajoitteisia sekä myös vammaisjärjestöjä ja niiden kansallisia liittoja että muita kohderyhmän toimijoita yhteen ja olemaan näkyvästi esillä, kertoo Jaana Kauppinen, vammaisneuvoston puheenjohtaja.

– Tapahtuman yhtenä tavoitteena on kokoontua yhteen ja nauttia toistemme tapaamisesta, jatkaa Kauppinen.

– Täällähä myökin asutaa -teema kuvastaa sitä kuinka Lappeenranta on meidän kaikkien kaupunki, avaa vammaisneuvoston sihteeri ja kaupungin osallisuuskoordinaattori Pia Pulliainen tapahtuman teemaa.

– Vammaisuus useimmiten näkyy ja näkyvä erilaisuus saattaa hämmentää. Kun tullaan "tutuiksi", niin hämmennys häviää. Sen takia olemme täällä näkyvästi kertomassa, että täällähä myökin asutaa, vammaisina ja toimintarajoitteisina ja kuitenkin yhdenvertaisina ja tasa-arvoisina muiden lappeenrantalaisten kanssa, Pulliainen täsmentää.

Tarjolla mielenkiintoista ohjelmaa

Tapahtuman juontajana toimii tuttu ääni YLE:n radioaalloilta eli Sirkka Haverinen. Tapahtuma alkaa klo 14 jolloin vammaisneuvoston puheenjohtaja Jaana Kauppinen toivottaa kaikki tervetulleiksi tapahtumaan.

Tapahtumassa on mukana Matti Suur-Hamari. Hän on menestynyt vammaisurheilija, joka on voittanut 2 paralympia kultaa, 1 paralympia hopeaa ja 1 paralympia pronssia sekä 4 para lumilautailun maailmanmestaruutta. Viime vuonna hän sijoittui toiseksi Tanssii Tähtien Kanssa kilpailussa. Matti Suur-Hamari on todennut, että kokee kuinka onnettomuuden takia, jossa hän menetti toisen jalkansa, hän on saanut enemmän kuin menettänyt. Sirkka Haverinen haastattelee Matti Suur-Hamaria tapahtuman alussa.

Täällähä Myökin asutaa! -tapahtuma toteuttaa ohjelmallaan Lappeenrannan kaupungin Kulttuurin Unelmavuotta. Tanssi kuuluu kaikille - julistaa TanssiQ:n pyörätuolitanssi esitys. Tapahtumassa pääsee myös halutessaan kokeilemaan pyörätuolitanssia.

– Pyörätuolitanssi eli paratanssi on vammaisliikuntalaji, jota voi harrastaa sekä kuntoilu- että kilpailumielessä. Tanssia voi yksin, parina vammattoman pystytanssijan kanssa tai toisen pyörätuolinkäyttäjän kanssa tai ryhmässä! Vamman asteella tai laadulla ei ole väliä, kuka tahansa voi harrastaa pyörätuolitanssia! Myös vammattomat pystytanssijat ovat tervetulleita kokeilemaan, kertoo Minna Turkia, TanssiQ, pyörätuolitanssin vetäjä.

Lisää tanssin riemua ja liikkumisen iloa tapahtumaan tuo Two Step tanssistudion erityisen tuen opetusryhmän tanssiesitys.

Ohjelmanumeroiden välillä tapahtuman juontaja Sirkka Haverinen kiertää paikalla olevien toiminnanesittelijöiden luona juttelemassa, että ketä meillä onkaan mukana tapahtumassa.

Vielä ennen tapahtuman loppua kuullaan mielenkiintoisia haastatteluja tapahtuman juontajan toimesta.

Paikalla useita toiminnan esittelijöitä

Viihteellisen ohjelman lisäksi tapahtumassa voi tutustua eri toimijoihin, joiden pääasiallinen kohderyhmä ovat vammaiset ja toimintarajoitteiset lappeenrantalaiset. Paikalla on 36 eri toimijaa esittelypisteillä Satamatorilla.

– Pisteillä on mukavaa toimintaa, joten kannattaa kierrellä aktiivisesti. Luvassa on muun muassa verenpaineen ja verensokerin mittausta, työpajaa, arvontaa, tietovisaa ja digitaalinen onnenpyörä. Onnenpyörää pyöräyttämällä on mahdollisuus päästä osallistumaan digiaiheiseen pohdintaan ja saada itselleen palkintoja, kertoo osallisuuskoordinaattori Pulliainen.

– Tapahtumassa ovat mukana vammaisjärjestöistä ja vastaavista yhdistyksistä: Etelä-Karjalan Kilpiyhdistys, Etelä-Karjalan Näkövammaiset & Näkövammaisten liitto & Opaskoirayhdistys, Etelä-Karjalan Sydänalue, Etelä-Saimaan CP -yhdistys, Etelä-Saimaan Invalidit, Etelä-Saimaan Kuulo, Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys & Lihastautiliitto, Kasuilco, avanne- ja vastaavasti leikattujen yhdistys & Coloplast Oy, Lappeenrannan Kehitysvammaisten tuki, Lappeenrannan Reumaliitto, Lappeenrannan Seudun Diabetesyhdistys, Lappeenrannan Seudun Mielenterveysyhdistys ja Lappeenrannan Seudun Psoriasisyhdistys.

Vammaisurheilujärjestöistä mukana on Lappeenrannan vammaiskeilailu. Heidän pisteellään kysytään kiinnostusta vammaiskeilailun alkeiskurssin järjestämiseen.

Paikalla ovat myös Etelä-Karjalan Pelastuslaitos sekä SPR Piristäjät Lappeenranta ja heidän sähköriksapyöränsä. Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta mukana ovat  vammaispalvelut sekä Malla -auto, jossa voi mitata verenpainetta ja verensokeria.

Koti-ja hoivapalvelut Hyvinvointia Kotiin on kertomassa kotipalveluista, hoidosta ja hoivasta, joiden avulla helpotetaan kotona asumista sekä edistetään ikäihmisen henkistä ja fyysistä toimintakykyä. Heidän pisteellään on myös mahdollisuus verenpaineen ja verensokerin mittaukseen.

Onninkoti Veera, Sammonlahdessa sijaitseva palvelukoti, esittelee pitkäaikaista asumispalvelua täysi-ikäisille vammautuneille ja neurologisia sairauksia sairastaville henkilöille.

Etelä-Karjalan kansalaisopisto esittelee erityisryhmille suunnattua kurssitarjontaa. Kansalaisopistolla on erilaisia opintopiirejä ja muun muassa teatteria, kuvataidetta ja musiikkia tarjolla vammaisille. Lappeenrannan Matkailuoppaat esittelevät toimintaansa ja heille voi antaa vinkkejä vammaisille ja eri tavoin toimintarajoitteisille sopivista opaskierroksista.

Hankkeita esittelevät Kaakkois-Suomen Martat, MIA- Minun arkeni ja Laptuote -säätiö, Mie Ite - Digiä kaikille.

Lappeenrannan kaupungin toimialoilta mukana on liikuntatoimi esittelemässä etenkin erityisliikuntaa. Kulttuuritoimi kertoo Kulttuurin unelmavuodesta 2024. Kirjasto esittelee kirjaston saavutettavia palveluja. Kirjaston lukukoirat ovat mukana tapahtumassa klo 15-16. Kennelliiton kaveri- ja lukukoira ohjaajat ovat paikalla koirien kanssa kertomassa kaverikoiratoiminnasta vammaisten ja vammautuneiden palvelutaloissa ja päivätoiminnassa sekä lukukoiratoiminnasta kirjastoissa ja vammaisten päivätoiminnassa ja ennenkaikkea he ovat mukana tuomassa hyvää mieltä tapahtumaan.

Tapahtuman järjestäjällä, vammaisneuvostolla, on myös oma esittelypisteensä.

– Esteettömyys on meille tärkeä asia, toteaa Jyry Loukiainen, vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja.

– Tänä vuonna kysymme paikallaolijoiden mielipidettä Lappeenrannan Sataman esteettömyydestä. Ja toki muitakin kohteita ja asioita saa tuoda tietoomme, vakuuttaa Loukiainen.

Myös Vanhusneuvosto on tuttuun tapaan mukana tapahtumassa tuomassa esiin ikääntyneiden kuulumisia.

Kaupungin Asukas- ja alueneuvoston pisteellä kerrotaan miten asukkaat voivat osallistua ja vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon. Heidän pisteellään voi osallistua arvontaan, jossa voi voittaa oman valinnan mukaan kaksi (2) pääsylippua; Lappeenrannan kaupunginteatterin esitykseen tai Lappeenrannan kaupungin orkesterin konserttiin tai Lappeenrannan Kesäteatterin esitykseen. 

Tapahtumassa on uutena toimintana työpaja, jonka vetää Taitola Joutseno.

– Tervetuloa työpajaan tekemään omin käsin pieni muisto tapahtumasta, kutsuu Aija Iljinen, yksikön johtaja. Taitola Joutseno järjestää vammaisille ja erityisryhmiin kuuluville aidosti osallistavaa päivätoimintaa.

– Tervetuloa kaikki lappeenrantalaiset mukaan tapahtumaan, tämä tapahtuma on meille kaikille, kannustaa vammaisneuvoston puheenjohtaja Jaana Kauppinen saapumaan Satamatorille.

Vammaisuus on sallittu sana!

Vammaisuudesta saa ja pitääkin puhua, mikäli se tapahtuu asiallisesti ja ilman negatiivista tai halventaa sävyä. Näe ihminen, älä vammaa. - "Vammainen" ei ole ruma sana, kunhan käytät sitä oikein ja näet sen läpi, sanoo vammaistutkimuksen professori Simo Vehmas.

Vammaiset ovat yhteiskuntansa aktiivisia jäseniä

YK:n yleissopimuksen koskien vammaisten henkilöiden oikeuksia, yksi keskeinen sisältö on:

"YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista on myös tärkeä muutoksen väline. Sen kautta asenteet ja lähestymistavat vammaisia henkilöitä kohtaan muuttuvat.

Tämä on olennainen askel muutoksen tiellä kohti uutta käsitystä vammaisuudesta ja vammaisten henkilöiden asemasta. Perinteisesti vammaiset henkilöt ovat olleet hyväntekeväisyyden ja lääketieteellisen hoidon kohteita.

Sopimuksessa vahvistetaan näkemystä siitä, että vammaiset henkilöt ovat oikeuksien haltijoita, ja he voivat vaatia oikeuksiaan sekä tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä vapaasti. He ovat ympäröivän yhteiskuntansa aktiivisia jäseniä."

Lisätietoa tapahtumasta:

Pia Pulliainen, osallisuuskoordinaattori, vammaisneuvoston sihteeri, Lappeenrannan kaupunki
Puh. 040 5494 740, pia.pulliainen@lappeenranta.fi

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto:
https://lappeenranta.fi/fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/paatoksenteko/vammaisneuvosto

Täällä myökin asutaa! -sivusto:
https://lappeenranta.fi/fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/paatoksenteko/vammaisneuvosto/taallaha-myokin-asutaa-tapahtuma