Suosikit

Pyöräilyviikko rantautuu Lappeenrantaan 3.–12.5.2024 – polkaistaan joukolla mukaan!

JULKAISTU 22.4.2024, 15.37

Henkilö pyörän kyydissä.

Valtakunnallinen pyöräilyviikko rantautuu jälleen Lappeenrantaan. Pyöräilyviikkoa viikkoa vietetään 3.–12.5.2024, ja tämän vuoden teemana on liikennerauha. Liikennerauha viittaa sekä liikenneympäristön rauhoittamiseen että liikenteessä liikkujien rauhalliseen käyttäytymiseen.

– Liikennerauhalla luodaan rauhallinen ja turvallinen liikenneympäristö, joka houkuttelee kaikenikäisiä liikkumaan pyörällä kaupungissa, sanoo kaupungin kestävän liikkumisen asiantuntija Matleena Kujala.

Lappeenrannassa on monenlaista ohjelmaa pyöräilyviikon aikana. Jokainen voi osallistua haluamallaan tavalla, joko järjestettyihin tempauksiin tai pyöräilemällä itsenäisesti kaupungin pyöräreiteillä, joita on pää- ja aluereitteinä noin 100 kilometriä.

Viikon polkaisee käyntiin kaupunkipyöräpäivän ilmaismatkat

Pyöräilyviikon käynnistää perjantaina 3.5. kaupunkipyöräpäivä, jolloin Lappeenrannan kaupunkipyöräoperaattori KaaKau Oy tarjoaa kaikki alle tunnin kaupunkipyörämatkat veloituksetta. Kaupunkipyöriä on käytettävissä Lappeenrannassa 120 kappaletta noin 30 eri kaupunkipyöräasemalla. Kaupunkipyöräasemien sijainnit ja pyörien saatavuuden voit tarkistaa kätevästi Jouko-reittioppaasta tai Jouko-sovelluksesta. Kaupunkipyörät saat käyttöösi Donkey Republic -mobiilisovelluksella, jonka voit ladata Google Play- tai AppStore -sovelluskaupasta.

Lappeenrannan Pyöräilijät järjestää erilaisia pyörälenkkejä ja koulujen maastopyöräilykilpailun

Kevätpolkaisu käynnistää maasto- ja maantiepyöräilykauden lauantaina 4.5. Kevätpolkaisuun kuuluu ohjatut maantielenkit ja maastolenkit sekä maastopyöräilyn ajotekniikkakurssi aloittelijoille.

Kevätpolkaisussa voit valita seuraavista pyörälenkeistä:

 • Maantielenkki keskinopeus 24–26 km/h
 • Maantielenkki keskinopeus 28 km/h

Pyörälenkkien aloituspaikka on loma- ja kokoushotelli Marjola, Mikonsaarentie 15. Marjolaan kokoonnutaan kello 11 alkaen ja lenkille lähdetään kello 12. Maantielenkit suuntautuvat Sarviniemeen ja niiden kesto on 2–3 tuntia. Maastolenkit suuntautuvat Lauritsalaan ja sieltä Pontukselle. Lenkkien jälkeen palataan Marjolaan saunomaan, syömään ja viettämään lauantai-iltaa. Lisätietoja Kevätpolkaisun aikatauluista ja hinnoista löytyy täältä.

Lappeenrannan koulut ja Lappeenrannan Pyöräilijät järjestävät tänä keväänä viidettä kertaa koulujen yhteisen maastopyöräilykilpailun. Kisat järjestetään tiistaina 7.5. klo 9 alkaen Kimpisen Urheilukeskuksessa. Noin yhden kilometrin pituinen reitti kulkee hiekkateillä ja poluilla.

Lue lisää koululaisten kilpailusta: Koululaisten maastopyöräkilpailu 7.5.2024 - Lappeenrannan Pyöräilijät (lappeenrannanpyorailijat.fi)

Lauantaina 11.5. järjestettävä Kyläpyöräily on lappeenrantalainen rento koko perheen tapahtuma, jossa kierrellään Lappeenrannan kylillä polkupyöräillen. Kyläpyöräilyssä jokainen valitsee vapaasti reittinsä, matkansa ja vauhtinsa. Osallistujat voivat osallistua myös arvontaan kirjaamalla nimensä rasteilta löytyvään vihkoon. Tänä vuonna Kyläpyöräily on osa Etelä-Karjalan Superlauantaita; kyliä pyöräillään samana päivänä Lappeenrannassa, Imatralla, Taipalsaarella, Parikkalassa ja Luumäellä. Tarkemmat tiedot Kyläpyöräilystä löytyy Lappeenrannan Pyöräilijöiden verkkosivuilta.

Liikuntatoimen ohjattu pyöräretki Hämmäauteensuolle

Liikuntatoimi järjestää Lappeenrannan Pyöräilijöiden kanssa Pyöräilyviikolla pyöräretken Hämmäauteensuolle tiistaina 14.5. Lähtö retkelle on LUT-yliopiston pääovelta klo 17 sekä Lappeenrannan urheilutalon pääovelta klo 17.30. Matkan pituus on noin 20–32 kilometriä lähtöpaikasta riippuen. Omia eväitä voi syödä Hämmäauteensuon laavulla, johon on kävelyä noin yksi kilometri. Laavulla on myös grillimahdollisuus.

Liikuntatoimi järjestää pyöräretkiä myös kesän aikana. Tarkemmat tiedot retkistä löydät liikuntatoimen verkkosivuilta.

Lappeenrannan museot tutustuttaa pyöräillen taiteeseen ja arkkitehtuuriin

Lappeenrannan museot on mukana Pyöräilyviikolla ja tarjoaa kulttuuria pyöräilyliikunnan oheen. Museot järjestää Taide- ja arkkitehtuuripyöräilyn keskiviikkona 8.5. Lähtö on klo 18 Pusupuiston Rakuuna-patsaalta.

Kyseessä on rauhallinen pyöräilykierros keskustan ja Lauritsalan julkisia taideteoksia ja arkkitehtuurikohteita kiertäen. Oppaina reitillä ovat museoiden amanuenssi Mikko Pirinen ja intendentti Miikka Kurri. Reitin pituus on noin 15 kilometriä. Tapahtumaan on vapaa pääsy, eikä edellytä ilmoittautumista. Pyöräily järjestetään yhteistyössä Lappeenrannan pyöräilijöiden kanssa. Lisätietoja antaa amanuenssi Mikko Pirinen (mikko.pirinen@lappeenranta.fi).

Kirjastosuunnistus kannustaa pyöräilemään lähikirjastoihin

Lappeenrannan kirjastot osallistuvat Pyöräilyviikkoon kirjastosuunnistuksella. Kirjastot kannustavat liikkumaan kirjastoihin pyöräillen. Ottamalla kuvan kaikissa lähikirjastoissa ja jakamalla sen sosiaaliseen mediaan käyttämällä #lprkulttuurinunelmavuosi2024 -aihetunnistetta. Kirjastosuunnistuksen suorittamisesta saa tarran mistä tahansa lähikirjastosta.

Lappeenrannan pääkirjastossa järjestetään myös näyttely pyöräilyaiheisista kirjoista Pyöräilyviikon aikana.

Pyöräilyviikolla kulttuurin ja taiteen äärelle

Lappeenrannan kaupunginteatteri osallistuu Pyöräilyviikkoon tarjoamalla lipun Young Blood –esitykseen 15 eurolla. Etuhintaisen lipun saa ostamalla sen pyöräilykypärä päässä asiakaspalvelukeskus Winkistä.

Pyöräilyviikon aikana järjestetään paljon kulttuuritapahtumia, joihin kannustetaan kulkemaan pyörällä. Muun muassa kaupunginteatterilla järjestetään Vappuimpro perjantaina 3.4. ja lauantaina 4.4. klo 19. Tiistaina 7.5. Lappeenrannan kaupungintalolla on Musasta ammatti -tapahtuma, jossa kuullaan kahden pitkän linjan tekijän, Jojo “Johanna” von Hertzenin ja Taneli Rantalan ajatuksia musiikkialan ammateista.

Lappeenrannan kirjastoissa järjestetään erilaisia lukuhetkiä. Pääkirjastolla pidetään lauantaina 4.5. ja 11.5. klo 13–13.15 lauantain satuvartit. Nuijamaan kirjastossa järjestetään satutuokio tiistaina 7.5. klo 9.15.

Myös musiikin ystäville on tarjolla erilaisia kulttuurielämyksiä, kuten:

 • la 4.5. klo 21 Antti Autio Kulttuuritila Nuijamiehessä
 • ti 7.5. klo 18.30–19.30 Lappeenrannan musiikkiopiston iltasoitot
 • la 11.5. Bloodstained Metal Event: Agarwaen+Irrational Cause+Numento+Lights to Remain Kulttuuritila Nuijamiehessä

Lisää kulttuuritapahtumia löytyy Lappeenrannan tapahtumakalenterista.

Metkulla sarjakuvatyöpajoja koululaisille

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkulla vietetään toukokuussa harrastus/pyöräilyviikkoa sekä lasten kulttuuriviikkoa. Teemaviikoilla Metku tarjoaa unelmasarjakuvatyöpajoja koululaisille keskiviikkona 8.5. klo 9–12 ja keskiviikkona 15.5. klo 9–12. Sarjakuvatyöpajoja ohjaa Kuvataiteilija Tiinalotta Särmölä.

Pajoissa pääsee tutustumaan sarjakuvien kerrontaan ja hahmojen luomiseen sekä tekemään omia unelmasarjakuvia. Metkulla voi tutustua Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti -sarjakuviin, Unelmien siivin -taidenäyttelyyn sekä Metkun toimintaan. Anna unelmiesi lentää!

Oppilaitoksissa pyöränhuoltopisteitä

Pyöräilyviikko näkyy eri puolilla kaupunkia myös pienempinä tempauksina.

Pyörällä kouluun -päivänä lukioiden pihoilla on pyöränhuoltovarikko. Lyseon lukion pyöränhuoltovarikko järjestetään yhteisesti lukion ja Lönnrotin koulun kanssa. Lisäksi koko viikon ajan on käynnissä pyöräilykertakisa lukioiden henkilökuntien kesken.

Saimaan ammattiopisto Sampo osallistuu Pyöräilyviikkoon myös aiempien vuosien tapaan. Kahtena päivänä eri toimipisteillä huolletaan pyöriä muun muassa puhdistamalla niitä ja täyttämällä pyörien renkaita. Tämän lisäksi Sampon pihalla kirjataan katuliiduilla pyöräilyn hyötyjä.

Pyöräilyviikon teemapäivät:

 • pe 3.5. Kaupunkipyöräpäivä
 • la 4.5. Pyörä kuntoon -päivä
 • su 5.5. Perhepyöräilypäivä
 • ma 6.5. Sähköpyöräpäivä
 • ti 7.5. Pyörällä töihin -päivä
 • ke 8.5. Pyörällä kouluun -päivä
 • to 9.5. Pyörällä harrastuksiin -päivä
 • pe 10.5. Pyörällä kauppaan -päivä
 • la 11.5. Pyörämatkailupäivä
 • su 12.5. Pyörällä kaiken ikää -päivä

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki
Matleena Kujala, kestävän liikkumisen asiantuntija
Puh: 040 655 1850, matleena.kujala@lappeenranta.fi

Lappeenrannan kaupunki
Anna Seppänen, liikuntapalvelupäällikkö
Puh: 040 513 8140,  anna.seppanen@lappeenranta.fi

Lappeenrannan Pyöräilijät ry
Matti Pesu
Puh. 040 534 0455, mattipesu@gmail.com