Suosikit

Lappeenrantalaislähtöinen muusikko Hannu Lepola juhlistaa 50-vuotissyntymäpäiväänsä ja 30-vuotista uraansa juhlakonsertilla kotikonnuillaan

JULKAISTU 29.11.2023, 15.41

Kuva muusikko Hannu Lepolasta.

Lappeenrantalaislähtöisen laulajan, muusikon ja säveltäjän Hannu Lepolan 50-vuotisjuhlakonsertti kuullaan Kulttuuritila Nuijamiehessä 5.12.2023 klo 19.30. Lappeenrannan kaupungin kumppanuustapahtumana toteutettava konsertti on läpileikkaus Lepolan yli 30-vuotisesta muusikonurastaan.

Lepola on tullut suurelle yleisölle tutuksi Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimmän a cappella -lauluyhtye Rajattoman tenorina. Rajattoman riveissä hän kiersi Suomea ja maailmaa 25 vuoden ajan ja oli mukana yhtyeen kaikilla tähänastisilla 16 albumilla, joita on myyty yhteensä noin 400 000 kappaletta. Lepola jättäytyi pois yhtyeestä viime vuoden Rajaton Joulu -kiertueen jälkeen voidakseen keskittyä täysipainoisesti oman musiikkinsa tekemiseen ja perhe-elämään.

Lavalla loistaa monipuolisten kokoonpanojen kirjo

Konsertissa esiintyy Lepolan kokoonpanoja koko hänen uransa varrelta, kuten Hannu Lepola Ystävineen, The Rozwo, The Sun ja Syvä Sininen Jousikvartetti. Lavalla nähdään jopa 17 muusikkoa, joista suuri osa on lappeenrantalaislähtöisiä Lepolan muusikkoystäviä, mutta mukana on myös valtakunnallisesti tunnettuja artistivieraita. Konsertissa onkin Lepolan mukaan ikään kuin kaksi puolta:

– Illan aikana lavalla nähdään yhteensä lähes parikymmentä ammattimuusikkoystävääni, ja konsertin ohjelma on tietoisesti kaksijakoinen. Ensimmäisellä puoliajalla kuullaan lähinnä originaalimusiikkia, jota olen saanut vuosien mittaan julkaista eri kokoonpanojen kanssa. Toinen puoliaika puolestaan keskittyy enemmän omiin musiikillisiin esikuviini kuten The Policeen, jolle teen kunniaa tuoreen The Rozwo -trioni kanssa.

– Ilokseni saan solistivieraiksi matkan varrelta löytyneitä muusikkoystäviä, kuten Aki Tykki ja Marzi Nyman, joiden molempien omiakin kappaleita on tietysti mukana ohjelmassa. Ympäröin siis itseni itseäni paremmilla taiteilijoilla, kuten olen onnekseni saanut tähänkin asti urallani tehdä, jolloin kokonaisuudesta tulee enemmän kuin osiensa summa, hän jatkaa.

Ilta tarjoaa myös tuoretta tuotantoa, jossa siinäkin on paikalliset tekijät taustalla:

– Tämä konsertti juhlistaa myös Hannu Lepola Ystävineen -yhtyeeni eli HLY:n uuden kappaleen Kuka avasi hornan portit? ja siihen tehdyn musiikkivideon julkaisua. Sävelsin kappaleen Jouni Hynysen tekstiin, ja äänitimme sen viime kesänä ystäväni Anssi Kipon Astia-studiolla Lappeenrannassa.

Lappeenranta juhlakonserttipaikkana on Lepolalle itsestäänselvyys ja samalla kunnianosoitus paikalliselle kulttuurityölle

Esiintyjäkaartinsa myötä konsertti on kaiken muun hyvän lisäksi voimallinen osoitus Lappeenrannan musiikkiluokkien, musiikkiopiston ja nuorisokuoron hyvin tekemästä ruohonjuuritason työstä lasten ja nuorten musiikkiharrastuksen hyväksi.

– En ole asunut Lappeenrannassa lähes 30 vuoteen, joten nykytilanteesta en osaa juurikaan sanoa, mutta ainakin omassa lapsuudessani ja nuoruudessani 1980–1990-luvuilla Lappeenrannan musiikkiluokat, musiikkiopisto ja nuorisokuoro – kuten myös Lappeenranta Big Band ja seurakuntien nuorisomusiikkityö – tekivät korvaamatonta ja uraauurtavaa ruohonjuuritason työtä, jonka kauniita ja herkullisia hedelmiä poimitaan yhä tänäkin päivänä muun muassa tämän konsertin muodossa.

– Kuvaavaa on, että konsertissa tärkeässä roolissa olevan HLY:n jäsenet Mikko Pettinen, Mikko Taipale, Jarmo Kaijansinkko ja Matti Saarinen ovat kaikki kasvaneet muusikoksi kolmen tai neljän, osa jopa kaikkien viiden edellä mainitun tahon myötävaikutuksella. Itsestäni ei ainakaan varmasti olisi tullut ammattimuusikkoa ilman vahvaa ja monipuolista musiikillista pohjaa, jonka noiden toimijoiden tarjoamat harrastusmahdollisuudet minulle aikanaan antoivat, Lepola kiittelee.

Lepolan juhlakonsertti kokoaa yhteen valtakunnallisesti menestyneitä huippumuusikoita – niin meiltä kuin muualtakin. Pyöreiden juhlistamisen lisäksi tapahtuma on myös lappeenrantalaisen musiikin ja kulttuurin juhlaa koko illan täydeltä; paikallisuudesta ollaan ylpeitä ja Lappeenranta paikkavalintana konsertille on artistille itselleen erityisen tärkeää.

– Minulle oli itsestään selvää, että haluan juhlistaa 50-vuotissynttäreitäni ja samalla 30-vuotista muusikonuraani nimenomaan kotikaupungissani Lappeenrannassa Karjalan laulumailla. Olen saanut koottua tähän konserttiin esiintymään yhdessä varsin mittavan joukon lappeenrantalaislähtöisiä huippumuusikoita, joista kukin on tahollaan tehnyt pitkän uran ammattimuusikkona.

Lappeenrannan kaupunki tukee juhlakonserttia tapahtumakumppanuudella, ja ottaa ilolla vastaan tällaisen yhteistyömahdollisuuden. Paikallislähtöisyys on yksi tilaisuuden kantavista teemoista.

–Tapahtumakumppanuutena tämä on lajissaan ainutlaatuinen erityisesti huomattavan laajan artistikattauksensa sekä useiden muusikoiden lappeenrantalaislähtöisyyden vuoksi. On ilo toivottaa tämänkaltaisia tapahtumia tervetulleeksi Lappeenrantaan ja olla mukana tukemassa omalta osaltamme, iloitsee Lappeenrannan kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Riikka Hjelt.

Entä mitä Lepola itse odottaa juhlaillalta?

– Odotan lämminhenkistä konserttia, jonka järjestän kiitollisuudesta omia juuriani kohtaan ja ylpeänä siitä, miten monipuolista taitoa ja osaamista Etelä-Karjalasta on Suomen musiikkielämään omasta sukupolvestani versonut. Samalla odotan innolla, että pääsen esittelemään muualta Suomesta tulevat taitavat ja lahjakkaat muusikkoystäväni lappeenrantalaisyleisölle. Toki toivon myös, että voisin esitellä ystävilleni mahdollisimman aktiivisen ja runsaslukuisen lappeenrantalaisyleisön, joten tervetuloa sankoin joukoin juhlimaan kanssamme!

Ystävät ja kylänmiehet Hannu Lepola 50 vuotta

pe 1.12. klo 19.30 Kulttuuritila Nuijamiehessä
Liput konserttiin täältä.

Lisätiedot:

Kaupungin tapahtumakumppanuudesta:
Riikka Hjelt, tapahtumatoiminnan koordinaattori, Lappeenrannan kaupunki 
puh. 040 669 3767, riikka.hjelt@lappeenranta.fi