Suosikit

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Pääsiäiskonsertissa soi Johannes-passio laulusolistien ja kuoron voimin ke 27.3.

JULKAISTU 21.3.2024, 09.51

Kuuden kuvan kollaasi lähikuvista ihmisistä.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Pääsiäiskonsertissa ke 27.3. kuultava Johannes-passio on Johann Sebastian Bachin (1685–1750) säveltämä kaksiosainen passio, joka kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen. Konsertin johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Solisteina konsertissa laulavat sopraano Heta Sammalisto, mezzosopraano Anu Ontronen, tenori Heikki Halinen, bassot Hannu Forsberg (Pilatus) ja Tiitus Ylipää (Jeesus) sekä evankelistana Heikki Kulo. Teoksessa kuullaan myös Etelä-Karjalan klassista kuoroa.

Johannes-passio esitettiin ensi kerran pitkänäperjantaina vuonna 1724

Carl Philipp Emanuel Bachin ja Johann Friedrich Agricolan laatiman muistokirjoituksen mukaan Bach sävelsi elämänsä aikana viisi passiota, mutta niistä vain kaksi Matteus-passio ja Johannes-passio ovat säilyneet nykypäivään. Johannes-passion ensiesitys oli Leipzigin Nikolainkirkossa pitkänäperjantaina vuonna 1724.

Bachin soitinnus Johannes-passiossa saattaa viitata siihen, että ainakin osa musiikista on sävelletty jo säveltäjän asuessa Weimarissa. Passioissa orkesterin kokoonpano on rajoitetumpi kuin esimerkiksi Bachin Magnificatissa ja h-molli-messussa. Vaskia tai patarumpuja ei käytetä lainkaan ja niiden suuret kuoro-osuudet ovat sävyltään hartaita eivätkä mahtipontisia. Johannes-passio oli Bachin ensimmäinen suurimuotoinen vokaaliteos. Passio on kaksiosainen, koska teoksen osien välissä oli tarkoitus järjestää pitkäperjantain jumalanpalvelus. Teoksen tapahtumat noudattavat Kristinuskon Pääsiäis-kertomusta: Kristuksen vangitseminen, oikeudenkäynti, ristiinnaulitseminen ja kuolema.

Lappeenrantalainen kuoro on tehnyt pitkään yhteistyötä orkesterin kanssa

Etelä-Karjalan klassinen kuoro on lappeenrantalainen noin 40 laulajan sekakuoro. Kuoron taiteellisena johtajana toimii Toomas Kapten, joka on luotsannut kuoroa jo vuodesta 1990. Kaptenin johdolla Klassinen kuoro on vakiinnuttanut paikkansa eteläkarjalaisen konserttiyleisön mielissä korkeatasoisena harrastajakuorona. Kuoron varajohtajana on toiminut vuodesta 2019 Jonna Imeläinen, joka harjoituttaa kuoroa viikoittain. Kuoron ohjelmiston pääpaino on suurissa kirkkomusiikkiteoksissa, ja kautta historiansa kuoro onkin tehnyt yhteistyötä eri orkestereiden kanssa, joista Lappeenrannan kaupunginorkesteri on yhä merkittävä yhteistyökumppani. Vuosien varrelle kuoro on tehnyt yhteistyötä muun muassa Lappeenrannan Musiikkiopiston orkesterin sekä Rakuunasoittokunnan kanssa. Kuoro on tehnyt myös esiintymismatkoja ulkomaille.

Pääsiäiskonsertissa loistavat palkitut suomalaiset laulusolistit

Sopraano Heta Sammalisto on valmistunut Sibelius-Akatemiasta laulutaiteen maisteriksi vuonna 2021. Hän on saanut arvostusta linjakkaasta ja dramaattisia ulottuvuuksia omaavasta vuolaasta sopraanoäänestä. Sammalisto on palkittu muun muassa Kangasniemen laulukilpailun 2. palkinnolla (2018), pianisti Tatu Eskelisen kanssa Helsinki Lied -kilpailun 3. palkinnolla (2021) ja Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen 3. palkinnolla (2023).

Mezzosopraano Anu Ontronen valmistui kesällä 2016 Wienin musiikkiyliopiston oopperaluokalta ja työskenteli kaudella 2016/2017 Suomen Kansallisoopperassa solistiharjoittelijana rooleinaan muun muassa. Mozartin Figaron häiden Marcellina ja Wagnerin Lentävän Hollantilaisen Mary. Anu Ontronen sijoittui jaetulle toiselle sijalle Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016 ja voitti kesällä 2014 Kangasniemen laulukilpailujen jaetun 1. sijan. Ontronen on myös valmistunut Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Tenori Heikki Halinen on hurmannut kuulijoita italialaissointisella tenorillaan. Halinen aloitti laulamisen 8-vuotiaana poikakuoro Cantores Minoreksessa. Aikuisiällä Halinen rakensi soitintaan pitkään Seppo Ruohosen oppilaana sekä täydensi opintojaan Suomessa ja Italiassa mestarikursseilla. Halinen oli kiinnitettynä vuonna 2018 Savonlinnan oopperajuhlilla suuren suosion saaneessa Tšaikovskin Patarouva-oopperassa. Halinen sai 3. palkinnon Kangasniemen laulukilpailuissa 2016.

Bassobaritoni Hannu Forsberg on aloittanut lauluopintonsa Joensuun konservatoriossa, josta opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian oopperakoulutukseen. Vuodesta 1997 alkaen hän on kuulunut Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan. Lisäksi hän on vieraillut muun muassa Erfurtin, Oulun ja Tampereen oopperoissa sekä Savonlinnan oopperajuhlilla. Forsberg on Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 1992.

Baritoni Tiitus Ylipää opiskelee Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa. Hän on vieraillut maakuntaoopperoista muun muassa Porin ja Vaasan oopperoissa, Sibelius-Akatemian tuotannoissa, OperaBoxissa ja Helsingin juhlaviikoilla. Laulukilpailuissa Ylipää on palkittu palkinnolla Lappeenrannan laulukilpailun miesten sarjassa vuonna 2019 ja ensimmäisellä palkinnolla Kangasniemen laulukilpailussa 2018.

Tenori Heikki Kulo valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 1997, missä hän suoritti sellonsoiton ja laulun loppututkinnot erinomaisin arvosanoin. Kulo jatkoi lauluopintojaan Englannissa sekä Itävallassa, ja hän on osallistunut useille mestarikursseille. Laulajana Kulo on esiintynyt oratoriosolistina ja on kantaesittänyt ja levyttänyt uutta suomalaista musiikkia. Hän toimi myös useita vuosia radion kamarikuorossa. Nykyisin Kulo esiintyy eri lauluyhtyeissä ja toimii sellonsoiton ja yhteissoiton opettajana Keskisen Uudenmaan ja Keravan musiikkiopistoissa.

Pääsiäiskonsertti – Johannes-passio

Ke 27.3. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solistit Heta Sammalisto, sopraano
           Anu Ontronen, mezzosopraano
           Heikki Halinen, tenori
           Hannu Forsberg, basso, Pilatus
           Tiitus Ylipää, basso, Jeesus
           Heikki Kulo, evankelista
Etelä-Karjalan klassinen kuoro, valmennus Jonna Imeläinen ja Toomas Kapten

Ohjelma: Johann Sebastian Bach: Johannes-passio, BVW 245
Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €
Konsertin kesto n. 130 min, ei väliaikaa.

Lisätiedot:

Milko Vesalainen, Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Kaikki kevään 2024 konsertit löytyvät verkkosivuiltamme: www.lprorkesteri.fi